web analytics
Opinie

Diferența între editorial și advertorial

Atunci când un jurnalist consacrat își exprimă părerea printr-un text pe care publicația la care lucrează îl promovează, textul cu pricina poartă denumirea de ”editorial”. Atunci când o publicație primește niște bani pentru a publica o reclamă la un produs/serviciu sub formă de articol, textul poartă numele de ”advertorial”.

Acum că știți lucrurile astea, voiam să vă întreb cum vi se pare textul lui Mironică de azi, de pe site-ul sport.ro. Fără să fiu rău și să mă leg de faptul că Mironică are exact zero talent la scris, e absolut înfiorător felul simplu în care se exprimă, aș vrea să notez un singur lucru. De fapt, vreo trei.

  1. Am citit despre inaugurarea noului Stadion Steaua”, zice Mironică. Probabil că a citit la el în sport.ro, că doar acolo găsești știri atât de false. Nu a fost inaugurare, stadionul Steaua a fost luat în primire de Clubul Sportiv al Armatei Steaua, i-a fost făcută recepția. E o diferență uriașă. E un proces mai repede administrativ decât artistic. E, Mironică, ca și la casele pe care unii le construim din banii noștri, alții din banii latifundiarilor. Recepția e un proces administrativ, e practic finalizarea șantierului și rezolvarea actelor. Inaugurarea casei e atunci când îți chemi prietenii, apropiații și petreci, bei un pahar de Dom Perignon cu grijă să nu-ți pătezi Off-White-ul, vorbești despre cât de rău stăteai în garsonieră și cât de mișto o să fie de acum încolo. Simplu, nu?
  2. Nu a fost invitat un gigant al istoriei Stelei, Helmut Duckadam, pentru ca doar acest om dintre toti acei contopisti a avut curajul sa spuna adevarul”, mai scrie plin de nuanțe ca un toaster Vortex domnul Mihai Mironică. Iar aici intră bine de tot în advertorial. Nu a fost invitat Duckadam? Spre deosebire de cine, nene Miai? Au fost Lăcătuș și Balint? A venit Boloni de la Atena cu un avion privat? A venit Victor Pițurcă, invitat de CSA? Cine a fost invitat, mai precis, de plângi tu acolo că n-a fost invitat Duckadam? A, nimeni? N-a fost invitat nimeni pentru că n-a fost inaugurare, a fost recepție! Iar partea cu ”singurul care a avut curajul să spună adevărul” e amuzantă. Așa și ăștia care împart fluturași pe stradă cu ”atacul cipurilor 5G”, vreo 10 într-un oraș cu 3 milioane de locuitori, sunt la fel de îndreptățiți să spună că ei zic adevărul. Adevărul, mai nou, e stabilit de vorbele lipsite de dovezi ale unor rătăciți temporar.
  3. Ministrul anonim, Gica Popescu, premierul aveau un singur lucru de spus acolo. Ca acest stadion va fi deschis oricui”. Stadionul vechi nu era tot din bani publici? Câte texte a scris Mironică cerând să revină FCSB acolo? A, niciunul? Dar de ce scrie acum, vă puteți întreba? Păi pentru că FCSB n-a mai plătit, a fost evacuată, și nici n-a mai vrut să joace în Ghencea. Acum vrea. Sigur, între cele două idei nu există nicio legătură, dar nici nu mă puteți condamna pe mine că am impresia că am citit un advertorial trimis de pe Aleea Alexandru direct în inboxul lui Mironică. Evident că e doar o figură de stil, nu trimite nimeni mailuri.

Sunt îngrozit de uriașa lipsă de talent a acestui om, la fel cum sunt îngrozit de felul în care par să dispară și ultimele precauții pe care jurnaliștii le aveau atunci când tratau subiecte serioase. Adică, na, probabil că e ca și cu plecatul în China pe final de carieră. Râde lumea de mine, mă compromit, dar trebuie să am și eu bani după ce mă retrag.

În altă ordine de idei, dar în legătură cu subiectul, aș vrea să văd dacă George Ogăraru sau comandantul Hîncu vor și pune în practică lucrul cu care mi-au dat dreptate în emisiuni. Și anume faptul că Steaua are nevoie de un om care să iasă în față, să vorbească despre tâmpeniile apărute în presă, să ia apărarea echipei atunci când vreun adversar o ia pe ulei, să o ia el pe ulei atunci când situația o cere. Un stelist, un om cu o imagine bună, de preferat fost jucător în Ghencea.

Un comentariu

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.