M-am uitat la ultimele două investigații Recorder și nu m-a mirat foarte tare ce am văzut acolo. M-am uitat ca la un documentar, știu subiectul, sunt conștient că există problema, am vrut doar să văd unghiul din care e abordată.
M-am uitat, așadar, fără niciun sentiment. Singurul sentiment care m-a încercat a fost cel de scârbă, în al doilea clip, atunci când nu se scoteau popii din ”Sfinția Voastră” în timp ce vorbeau despre cum se împarte șpaga pentru un loc de popă într-o parohie obosită dintr-un sat de pe lângă Onești.
Nu sunt taliban, știu for a fact că nu e toată preoțimea așa, dar la fel știu că mulți de la nivel înalt sunt. Și e absolut îngrozitor, pentru că e un business în care se profită de oameni, la urma urmei. De sensibilitățile oamenilor, de așa-zisa credință a lor, de momentele în care oamenii sunt la nevoie. Iar indivizii ăștia unși de Biserică sunt niște afaceriști de cea mai joasă speță, sunt precum medicii care nu te operează fără șpagă.
Pe de altă parte, în călătoriile mele cu motocicleta prin România am dat de mulți preoți absolut extraordinari. Preoți care au construit biserici din donații, care își asumă rol de dascăl pentru comunitate, care adună donații pentru familiile nevoiașe. Am stat câteva zile, în plină pandemie, la un schit în care călugării se organizau fantastic. În care singurele schimburi ”comerciale” cu ”the outside world” erau alea în care veneau femei cu plăcinte și cu covrigi și plecau cu struguri din via mănăstirii, cu fructe din livezi și cu legume din grădină. Am muncit la straturile de roșii cot la cot cu călugării, am mâncat mesele simple și gustoase împreună cu ei, am văzut care le e activitatea. Și, în cazul despre care vorbesc, era o activitate care nu implica deloc samsareala pe care suntem obișnuiți să o vedem în zona asta.
Fiecare pădure are uscăciunile ei, ne-am grăbi să zicem în limbaj de lemn. Sigur, însă cum am spus. E important să vedem dacă uscăciunile astea afectează poporul vulnerabil. Că dacă îl afectează, dacă profită de vulnerabilitatea lui, atunci trebuie stârpite.
Dar cine să o facă? Ați văzut în primul episod cum a fost tratat whistleblowerul Recorder atunci când s-a dus la biroul Patriarhului Daniel să anunțe că ăia de sub el fac manevre, trafic de influență și dau șpăgi pentru accesarea unor fonduri publice? A fost dat afară cu jandarmul.
….
Ne plângem că e presa groaznică, că n-avem ce citi, că sunt mânjiți și corupți mulți dintre ei. Sunt curios câți dintre cei care urmăresc anchetele Recorder donează cea mai mică sumă pentru redacția aia. Trei euro pe lună, măcar. Că dacă nu sprijinim în niciun fel presa pe care o apreciem, fie că e Recorder, fie că e alt titlu, atunci nici n-avem dreptul să ne plângem că nu mai există locuri din care să ne putem informa corect. Trei euro pe lună înseamnă 14,9 lei.
Păi continuua te ai oprit brusc,mergeai bine inainte!Spune tot!Zi-ne ca noi suntem prostani doar citim ….speram că vom citi si printre rânduri… fiecare înțelege cât poate!🥳🥳🥳
Eu, de exemplu, nu înțeleg ce vrei să spui.