web analytics
Diverse

Închideți lumina, opriți caloriferele! A semnat Cristina Neagu cu echipa Primăriei București

Bucureșteni, nu sunteți slăbiți o clipă! După ce ați aflat că veți circula omenește pe Centura Capitalei abia prin 2020, după ce ați plătit sume record pe căldură și în timp ce așteptați scumpiri la energia electrică, Primăria v-a mai dat o veste. Cristina Neagu, fără îndoială cea mai bună handbalistă a lumii în acest moment, a semnat un contract pe doi ani de zile cu CSM București. Ceea ce într-o țară normală din lumea asta ar fi o veste extraordinară, pentru noi este un necaz. Pentru că, anticipați bine, salariul de circa 20.000 de euro pe care Cristina îl va primi în fiecare lună, meritat de alftel, va fi plătit de voi! De voi și de mine, căci suntem născuți în București și plătim taxe aici.

”Dementule, jurnalist de doi lei, Spiru Haret, prosTport.ro”! V-am luat armele! Înainte să le folosiți, vă rog să îmi permiteți să vă explic de ce nu sunt încântat de ideea dezvoltării fără cap a acestui club, cu toate ramurile lui sportive. Evident, ne oprim pe ceea ce înseamnă handbalul feminin românesc, cu CSM București în frunte.

Lăsând la o parte pentru o secundă latura strict sportivă, în 2017 nu mai există o asemenea discuție în sport, putem observa ușor cum handbalul românesc este cea mai proastă afacere posibilă. Afacere, atenție la nuanțe! Până la venirea Cristinei Neagu, cel mai mare salariu plătit de CSM București era cel al încasat de Isabelle Gullden, 10.000 de euro pe lună. Media salariilor la echipa care a câștigat Liga Campionilor sezonul trecut este de 4500 de euro. Problema vine în clipa în care ne uităm la proveniența banilor. CSM București are un buget anual de circa 3 milioane de euro, buget la care Primăria Capitalei contribuie cu 2,3 milioane! Și nici asta n-ar fi rău dacă CSM București ar produce altceva în afară de glorie sportivă. Clubul de handbal CSM București, ca de altfel orice alt club de handbal din România, nu produce altceva decât mărunțiș. Marketing neglijabil, încasările din banii de bilete nu plătesc nici măcar chiriile sălilor. Vă place sau nu, în 2017 nu se mai face sport de înaltă performanță pentru diplome. Atunci când vă lăsați planetarele pe Magheru, atunci când vă spargeți jantele prin Berceni, să știți că din banii de asfaltări doamna Firea a plătit gloria sportivă.

Situația e la fel, dacă nu mai tragică, la nivel național. Orașele fără spitale, fără industrie, fără speranță precum Roman sau Brăila au un handbal feminin la care Primăriile bagă sume incredibile în fiecare an fără să scoată ceva. Salariile unei handbaliste de la Brăila, să spunem, pot ajunge și pe la 4000 de euro pe lună în condițiile în care 95% din bugetul anual al clubului este asigurat din fonduri publice. Spectatorii sunt de ordinul sutelor, în cel mai bun caz, iar atunci când se strâng au parte de condiții speciale, de obicei de intrare liberă la meciuri. Deci nu se produce absolut nimic!

Și dacă ura vă este direcționată, la astfel de discuții, către ”fotbalul vostru de c@#at”, aflați că în ciuda stării deplorabile a acestui sport în România, în ciuda faptului că ne ducem spre lumea a treia cu ”sportul-rege”, Liga 1 își produce singură banii. Fie și prin simplul fapt că fotbalul este suficient de urmărit încât să îi facă pe cabliști să plătească peste 140 de milioane de euro pe contractul de drepturi TV. Și pentru că tot suntem la drepturi TV, avem așa ceva și în handbal. Vă țineți bine? Drepturile TV pentru primele ligi de handbal, masculin și feminin, plus meciurile echipelor naționale valorează vreo 500.000 de euro pe an! Cea mai mare parte a banilor este oprită de FRH pentru loturile naționale, restul fiind împărțit cluburilor din handbalul masculin și feminin!

Cristina Neagu este o sportivă extraordinară și, fără îndoială, contractul ei merită să fie chiar mai mare. Însă asta nu înseamnă că trebuie să plătim sume de la bugetul local pentru un sport condus de persoane incapabile să îl facă profitabil!

8 comentarii

  • Salariul Cristinei este de 2 ori mai mare decat bugetul departamentului de juniori al CSM-ului. Masculin si feminin . Cand faci performanta (Castigi CL) in teorie atragi tineri spre acest sport . Doar ca e mai ok sa ii inghesuim pe toti in sala la Apollo 🙂 CSM-ul nu este decat un exercitiu de imagine al Primariei.

  • Cand Sanmartean golea casieria la Targu Jiu, cand Prunea golea casieria la Iasi, cand Muresan macelarea FCSB-isti pe banii contribuabililor, cand la Ploiesti s-a facut investitie de aproape 20 de milioane euro din bani publici, la Craiova se construieste stadion (50.000.000 euro) si tare as crede ca Primaria baga bani si in echipa, la Cluj stadionul a fost in jur de 36 de milioane de euro, etc. nu erai atat de vocal. In orice caz, cum se sustine jegul asta de sport? si eu pot sa ma autosustin cu salariul minim pe economie daca imi asigura cineva locuinta, utilitati, mancare, masina, carburant.
    Stadion Ploiesti: salariul Cristinei Neagu pe 83 de ani;
    Stadion Craiova: salariul Cristinei Neagu pe 208 ani;
    Stadion Cluj: salariul Cristinei Neagu pe 150 de ani.
    Fotbalul se va sustine in Romania atunci cand echipele isi vor construi stadioane proprii, cand nu vor lua niciun ban de la buget, cand vor plati chiriile la preturi ancorate in realitate. Chiar e ciudat ca un jurnalist ce canta prohodul fotbalulu romanesc mai des decat se spala pe dinti sa vina sa ne spuna cum se sustine sportul rege.
    Pentru o analiza obiectiva trebuia precizata si modul in care am ajuns la sumele mari din fotbal, RDS-ul nu a aruncat cu bani pe drepturi bazandu-se pe audiente colosale, ei au urmarit cresterea cotei de piata in toate segmentele in care activeaza prin pachetele pe care le vindeau (nu vorbesc de licitatia lui Pászkány, ci de cei care au dat tonul banilor multi pentru drepturi TV, ungurul a incercat alta tactica dar a luat-o in mana pentru ca romanii inca nu sunt pregatiti pentru PPV)

  • Se pregateste deja campania pentru referendum, prezidentiale si urmatoarea pentru primarie. Sa tot vezi poze cu doamna gabi si doamna cristina.
    PS: oare nu cumva urmeaza si o campanie pentru fotbal club sporting becali? Asa, de la fina gabi pentru nasu gigi.

  • Salutare,

    Din punct de vedere business, este corect: handbalul nu produce bani. Dar, cum si alte persoane care au comentat inainte ti-au exemplificat, nici alte sporturi care nu produc nimic sunt finantate si nu se face mare tam-tam. Nu despre asta vreau sa vorbesc. CSM Bucuresti produce ceva aparte: produce fani, traditie, dragoste pentru sport si serii intregi de tineri sportivi. Ti-o zic din experienta, sunt fotograf sportiv si ii vad meci de meci in tribune, ii vad cu parinti, ii vad in acele trening-uri albastre pe care le poarta cu mandrie. Pentru aceasta imagine mi-as plati cu placere taxele si darile la stat. Daca un sport din Romania atrage copiii este suficient.

    Imi vei spune ca si fotbalul face asta. Te voi contrazice, calitatea oamenilor este alta. Am fotografiat fotbal, handbal si baschet in nenumarate randuri si iti pot spune ca in cazul ultimelor doua sporturi mentionate oamenii sunt altfel. Iti voi da cateva exemple din domeniul fotbalului. La meciul FCSB vs Manchester City, pe prietena mea (fotograf si ea) o injurau cei din peluza cu apelativele: “Curvo!”, “Huooo”, “Penalooo”, “Mu#$Too” …si erau fani FCSB. Si ea era fotograf! Ce treaba avea ea cu ei? Doar isi facea treaba. La alte meciuri, acelasi comportament si catre ea si catre mine. “Auziii baiii fotografule, vino de fa-mi poza…huooo, bulangiule!” Astia sunt oamenii din fotbal si stiu ca nu este bine sa generalizezi insa atunci cand ai atat de mult exemple, o poti face cu usurinta. Stii tu, vorba aia cu “esti fotbalist” nu a aparut ea din neant.

    La handbal si baschet, niciodata nu am vazut un astfel de comportament indreptat catre oricine daramite sa il simtim pe pielea noastra.

    Revenind putin la partea de business, uiti sa mentionezi ca acest club are contracte de sponsorizare cu companii importante (ENGIE, TOYOTA etc.) de unde primeste bani buni (daca nu ma inself 280.000 euro din ultimul contract cu ENGIE). Acestia sunt bani obtinuti prin performanta.

    PS: Comparatia cu infrastructura nu are nici o relevanta. Chiar esti atat de naiv incat sa crezi ca daca nu o aduceau pe Cristina Neagu faceau centura capitalei? :)) Tunurile mari s-au dat la marirea pensiilor si salariilor bugetarilor intr-un program de guvernare total ilogic, iar acum ca n-au de unde sa scoata banii maresc toate utilitatile . Mai bine te intrebi de ce a primit judetul Teleorman buget de infrastructura/drumuri cat toate judetele din Moldova la un loc. Uite acolo o problema interesanta de logica! 🙂

    Dar e ok, e pe trendul fii impotriva unui lucru bun si vei genera foarte multe opinii (precum a mea) si trafic (benefic de altfel) 🙂

    Spor!

  • eu prefer ca banii mei sa se duca la sportivi decat la construirea catedralei pulii s.a.m.d !!! m-am saturat de mafia in fusta si de prosti care inca au impresia ca li se intampla cv daca se roaga sau pupa moaste.

  • In principiu ai dreptate. Problema mea e ca presa loveste in alte sporturi, luand in brate fotbalul (Iar). Ca nu era suficient de protejat si fortat. Cand comentezi de salariul lui neagu dupa ce ieri plangeai ca nuj ce mare echipa de fotbal nu mai ia bani de la stat, e o problema. Stadioane de fotbal fantoma de sute de milioane de ce nu atrag ingrijorarea presei?

    Zici ca va e frica sa nu se duca lumea la handbal in loc de fotbal, pe cuvant. Sa nu va ia painea de la gura.

    Cristian, ati ramas in urma, pe bune. Eu va inteleg ca toata viata ati scris de fotbal si inca e sportul nr 1 in ro, dar e departe rau de tot de a fi un monopol. Numai voi, presa, aveti impresia ca toata lumea se uita la fotbal. Pai la handbal feminin vin mai multi ca la fotbal in tribune. La baschet nu mai zic. La rugby sambata au fost 4000, ca n au incaput mai multi.

    Cum sa se sustina singur fotbalul cand toate echipele de fotbal dau faliment si ziare/posturi tv de fotbal dau faliment?

  • Ai mai scris acum ceva timp cam acelasi lucru. Iti mai scriu si eu opinia mea inca o data.
    1.National Arena, stadion Petrolul, stadion U Cluj, urmeaza stadion Craiova si Pandurii. Sunt ingropati acolo sute de milioane, iar cu exceptia arenei Nationale o data sau de 2 ori pe an, aceste arene sunt goale si inutile. Cate asfaltari se faceau cu acesti bani?
    2. 80%(parere personala) din echipele din primele 2 ligi primesc bani de la primarie. Echipa mea, Rm.Valcea, nu a mai primit din iarna bani. S-au desfiintat imediat.
    3.Federatiile de gimnastica, atletism, sah primesc bani din banii mei si produc doar glorie…Si mai sunt unele de care nici nu am auzit si nu produc decat uimire,cand auzi de ele. Bob-sanie, Oina, Pescuit, Modelism,Popice, Yachting, etc.
    4.La Rm.Valcea cand se finanta cu aprox 700.000euro/an echipa de handbal Oltchim, s-a finantat si modernizarea teatrului din oras care a costat mult mai mult. La teatru mergem in cele mai umede vise 200 de oameni(pentru ca atatea scaune sunt), la handbal vin acum, cand avem echipa de 2 lei, 1500 oameni.

    In concluzie, cred ca asa cum unora le place sa mearga prin parc, altora la teatru, altora la strand sau zoo, exact la fel altora le place sa mearga la handbal.
    Si pentru ca toti acesti oameni sa fie multumiti, primaria trebuie sa aloce bani.
    #likeurisiprietenielatoatalumea.

  • Deci lumea nu are nicio problemă cu cei 480.000€ pe care îi va lua Neagu, dar se atacă imediat pentru că MApN alocă 300.000€ CSA-ului… “Amatorii”, “jucați în liga a 5-a, la ce vă trebuie bani?” 🙂

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.