web analytics
Opinie

Voi ce legi n-aveți chef să respectați?

Un suporter al Stelei mi-a scris dimineață, citez, următoarele lucruri:

”Am văzut că LPF a scris pe facebook că Dinamo joacă duminică împotriva Stelei. Am pus mâna pe telefon și am sunat la LPF și mi-a răspuns Marius Mitran. L-am întrebat de ce anunță asta în condițiile în care ÎCCJ a lămurit cine e Steaua și cine e SC FC FCSB SA și el mi-a replicat: ”Nu am încredere în Justiția din România. Plus că, fostele glorii gen Duckadam sau Rădoi zic că asta e Steaua, la fel și Gazeta Sporturilor”.

În mod normal ar fi trebuit să îl sun pe Marius Mitran să îl întreb dacă îi aparțin vorbele astea. Doar că nu despre nebunia descrisă mai sus vreau să scriu. Sau nu doar despre nebunia de mai sus.

Vreau să scriu, din nou, despre imbecilitatea de a ține cont de părerea oamenilor în această speță. Realitatea este că nu contează titlurile de tipul ”Cutărescu spune că asta e Steaua adevărată!”. Și prin Cutărescu mă refer la toți, începând de la oameni de fotbal, trecând prin jurnaliști și terminând cu suporterii. Nu contează cine spune, indiferent că e Mitran, Duckadam, Lăcătuș, Sfântul Părinte Ilarion din Popești-Leordeni sau Iisus!

Nu contează pentru că trăim într-o societate civilizată în care suntem obligați să ne ghidăm după un set de legi. Iar ”reprezentantul legiuitorului” a spus, definitiv și irevocabil, că echipa lui Gigi Becali nu are dreptul să se numească ”Steaua București”. A spus-o Curtea de Apel în decembrie 2016 și, după recurs, a spus-o și ÎCCJ în mai 2018.

Revenind, consider copilărești și ușor răutăcioase explicații precum cele ale lui Ștefan Beldie sau Lucian Lipovan. Îi cunosc pe amândoi, îi respect pentru că sunt băieți deștepți, mult peste medie, însă motivează precum în telenovelele mexicane. Teoriile potrivit cărora ”Becali a continuat activitatea fotbalistică a clubului Steaua” sau ”Justiția, dacă a conchis că Becali i-a furat Steaua Armatei, trebuia să dea înapoi Steaua Armatei – cu loc de Liga I cu tot” sunt lesne de demontat, nu sunt construite pe argumente, ci pe specularea unor simțiri care în cazul de față n-au nici cea mai mică importanță. (Termin paragraful prin a vă avertiza că textul nu e despre Beldie sau Lipovan, orice comentariu vulgar la adresa lor urmând să fie șters și însoțit de un block permanent)

Continuând. Dacă reducem la ideea de bază, Înalta Curte de Casație și Justiție (instanța supremă în ierarhia instanțelor judecătorești din România. Asta apropo de discursul tip ”păi ce încredere să am, că Tribunalul zice una, ÎCCJ spune alta”. E normal, de aia există ierarhie, ÎCCJ fiind cea supremă, cea care asigură interpretarea li aplicarea unitară a legii de către celelalte instanțe) menționează în motivare faptul că a existat rea credință la înregistrarea din 2004, atunci când spun oamenii că Becali a ”luat Steaua”.

Repet, reducând discuția la una de clasa a șasea, putem concluziona că ÎCCJ a stabilit faptul că Becali n-a avut niciodată Steaua pentru că, fără să exagerăm, a ciordit-o. Ori aici intervine nedumerirea mea legată de oamenii pomeniți mai sus, începând de la jurnaliști și oamenii de fotbal și terminând cu suporterii. Dacă ăl mai șmecher reprezentant al legiuitorului spune un lucru, cum e posibil să te declari primată civilizată și, în același timp, să declari că nu ții cont de asta. Indiferent care îți sunt argumentele!

Ce ar însemna să ne supunem legilor ”la plăcere”? Ce ne convine să fie lege, ce nu ne convine să ignorăm. Nu ni se pare în regulă să mergem doar cu 50 km/h în localitate? Foarte bine, mergem cu 90 și refuzăm să admitem că am încălcat legea atunci când suntem prinși de polițiști. Nu ne place că e ilegală cocaina? Atunci băgăm cu două mâini pe ambele nări și ne rezervăm dreptul de a argumenta că plăcerea este prea mare și că nu ni se pare normal ca un lucru ce provoacă plăcere să fie ilegal. Și tot așa.

Concluzionând. Ce spun oamenii, indiferent de rang sau pricepere, este complet irelevant. Sigur, pot avea opinii, le pot argumenta, însă felul în care este organizată societatea în anul 2018 ne obligă să ne supunem legilor și deciziilor celor care organizează societate după seturile de legi. Dacă ÎCCJ a spus CĂ CLubul lui Becali nu are dreptul să se numească Steaua, atunci noi trebuie să luăm act și să nu purcedem la perpetuarea ilegalității pe care instanța supremă a sesizat-o și, mai apoi, corectat-o! Și, foarte important, confuzia trebuie evitată dintr-un motiv cât se poate de serios. Instanța a stabilit că posesorul de drept a pierdut ceva concret prin faptul că Becali a înregistrat nelegal treaba asta. Ori dacă tu refuzi să iei act de decizie ești doar un complice într-o acțiune pe care legiuitorul a sancționat-o! Ajuți hoțul să profite mai departe doar pentru că, spui tu, moral ar putea avea dreptate. Ok, doar că aici e lege, nu reper moral.

Avem nevoie de seturi de legi pentru a ne separa de cei care încă vânează cu arcul și care taie gâtul caprei când văd avioane pe cer. Altfel, totul s-ar surpa în haos.

13 comentarii

 • Eu îi zic Fcsb mai mult la mișto sau ca sa nu mai deschid din nou o polemica inutila. Situația a fost total neclara, nu putem compara ilegalitatea consumului de cocaina cu ce și cum s-a întâmplat la preluarea Stelei. Mai cred ca Becali a pierdut procesul de prost și țăran, ca nu a adus o echipa de avocați ca lumea iar lui Talpan i-a fost ușor sa obțină tot ce a vrut. Acum grav e ca nici CSA nu s-a miscat iar la Becali continua “cascadorii” Rasului. Desigur, dreptatea este un concept absolut necesar intr-o societate democratica dar azi a cam început sa mi se para o utopie și asta. Exista doar “Dreptatea celui tare” din fabula lui Lafontaine…Sau în cazul CSA, ” norocul prostului… “cacam” asta a reiesit.

 • Fiecare are propria proiectie legat de ” FCSB este Steaua ” sau ” Steaua inseamna CSA ” . Eu personal consider FCSB continuatorul echipei Steaua si nu trebuie sa-l citesc pe Beldie pentru asta .

 • Gigi A fost fraudat baaaaa !!!! Daca o luam pe asa . Nu a fraudat el . Eu nu stiu de ce nu i da in judecata pt inselaciune !!!! Asta ar rezolva tot !!!!

 • Exact asta a zis onorata instanta: FCSB nu e Steaua.Paragraful in care se explică cum SC FCSB SA nu a preluat marca atunci când a preluat activitatea fotbalistică de la CSA nu are importanta.

  Să vorbești de ICCJ si justitia din Romania in acest fel, in conditiile in care o gramada de mizerii au iesit la suprafata, ma fac sa cred ca esti naiv, întrucât ma indoiesc ca faci parte din tagma propagandistilor.

  Faptul că se schimbă deciziile de la o instanta la alta in foarte multe dosare nu e in niciun caz ceva normal.E unul din motivele pt care încrederea în justiție a scazut enorm in ultimii ani.

 • Juridic ai dreptate. Sentimental, nu pot sa imi dau comanda sa sustin o echipa infiintata in 2016. Eu sustin aceeasi echipa pe care am sustinut-o si acum 10 ani si acum 20.

 • Nu pot sa cred ca Mitran a zis asa ceva, credeam ca-i om serios. Mi- e greu sa inteleg si cum LPF anunta o echipa sub alt nume decat cel actual. Nu este caderea lor (Lpf- Mitran) sa decida care-i Steaua, ei trebuie doar sa se refere laechioe cu numele oficial actual, atata tot au de facut.

 • Pai si daca ,, a ciordit-o” sau ce a facut el… nu e tot Steaua?
  Si tie daca-ti fura unul motocicleta ea tot bmw va fi.
  @Bogdan T societatea din L1 Dinamo 1948 a fost infiintata in 2001 cum si sectia de fotbal a CSA Steaua a fost infiintata acum 1 an.

 • @Adrian96 Documenteaza-te si vei afla ca exista pe rol in acest moment o actiune in constatare privind palmaresul.

 • Fiindca exista un proces in care juecatorii sa constate (o evidenta) ca palmaresul CSA Steaua apartine CSA Steaua

 • No commet! Excelent și extrem de corect articolul! Eu, personal, ca fan al Stelei, îți mulțumesc sincer că scoți la iveală și subliniezi adevărul. Mă înclin!
  Legat de jegoșenia oamenilor din fotbalul românesc, nu mai este nimic de spus. Spre exemplu, până și ProSport – singurul pion din mass-media care face distincția clară între SC FC Fcsb SA și Steaua București – se referă la meciul care se joacă duminică descriindu-l că fiind “Marele Derby”… Cum poate fi mare derby un meci dintre o societate înființată în 2003 cu 5 titluri și un club ca Dinamo înființat în 1948 cu 18 titluri?!? Poate le insufli și colegilor tăi curajul de a scrie despre adevăr…

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.