web analytics
Fotbal extern

Viitorul fotbalului e: نفط

Răzvan Lucescu e aproape să intre în istoria lui PAOK. Grecii n-au mai câștigat titlul de vreo 34 de ani, iar acum, cu al nostru Lucescu pe bancă, sunt foarte aproape. După 14 etape, adică cu 16 meciuri înainte de final, PAOK e prima cu 38 de puncte, 8 față de Olympiakos, 10 față de Atromitos și 14 față de AEK Atena. ”Scăpat” și de Europa League, Lucescu părea că are treabă ușurică în retur.

Doar că…

…doar că în ultimii ani fotbalul a luat o curbă nasoală, din punctul meu de vedere. A început să existe o tentație financiară care nu concentrează valoarea, ci o diluează și o îngroapă. Mă refer la fotbalul din zona arabă. Până acum ceva ani, cei care aveau putere financiară aveau și fotbal de cea mai înaltă calitate. Atunci când echipele mici din Europa și premiante la ele în țară, cum e cazul lui PAOK acum, vindeau jucători de top, jucătorii ăștia se duceau în Anglia, Spania, Italia, Franța, Germania. Sigur, cumpărau și rușii, poate și portughezii, dar măcar rămânea valoarea într-un mediu care propunea tot ce are mai bun în competiții precum Liga Campionilor sau Europa League.

Problema mea cu fotbalul arab este cea dată de faptul că zona aia extrage fotbaliști din Europa pe care îi îngroapă. Nu știu dacă sunt două excepții de jucători care să fi trecut pe acolo și să se fi întors în Europa la un nivel mai ridicat decât cel la care erau când au plecat. Și, continuând, problema e că sunt echipe de genul PAOK, între care pot intra și FCSB, Ludogoreț, Partizan, Legia, care nu au nici cea mai mică șansă să reziste ofertelor de la câte un Al din Arabia Saudită, Qatar sau Emirate.

Revenind la PAOK. Exemplul perfect mi se pare ce se întâmplă în aceste zile cu cel mai valoros jucător de acolo. Aleksandar Prijovic, golgheterul lui PAOK, omul care de unul singur a adus multe victorii în ultimele două sezoane, a primit o ofertă de la Al Ittihad. Din păcate pentru PAOK, oferta nu poate fi refuzată pentru că e de 10 milioane de euro, adică fix cât clauza pe care Prijovic o are. Și mai nasol e că Prijovic nu prea pare dispus să o rateze, asta pentru că arabii îi ofertă un salariu de 5.3 milioane de euro pe an, contract pe 4 ani și jumătate. Sârbul ar avea asigurată suma de peste 20 de milioane de euro, are aproape 29 de ani, e belșug pentru el.

Sigur, o să spuneți că așa e normal, că cine are bani poate cumpăra orice. De acord, așa e. Doar că eu vorbesc despre aspectul ăla… nici nu știu cum să îi spun… moral. Moral? Nu moral neapărat. Dar, na. Faptul că într-o zonă a lumii există petrol și oamenii din zona aia nu au nicio măsură reală a banului îi ajută să își facă un fel de grădină zoologică privată. Își iau vedete sau valori și le pun să joace într-o competiție slabă, fără niciun interes real, de care nu îi pasă nimănui, complet inaccesibilă publicului larg. Sigur, sunt cinstiți, plătesc, nu dau țepe.

Dar lucrul ăsta, în timp, va dilua valoarea fotbalului european. Puștii valoroși de 18-19-20 de ani din România sau Serbia se vor gândi de cinci ori înainte să accepte o oferă de la Ajax, club ce îi poate lansa în top, dacă au pe masă și o ofertă de cinci ori mai mare de la un Al din Emirate.

Și nici un viitor pol de interes nu văd în zona Golfului. Acolo nu se poate face, natural, fotbal performant. Nu există o cultură reală pentru asta, condițiile sunt imposibile, religia aduce și ea limitări importante. E, așa cum am zis mai sus, doar o grădină zoologică privată de care se bucură niște miliardari în euro.

5 comentarii

  • Nici Ajax nu stă pe roze iarna asta. Brazilianul Neres a primit ofertă megalomanică să meargă în China, la Guangzhou Evergrande, iar Ajax e momită cu 30 de milioane de euro să se despartă de el. Cât ar fi ei de lăncieri porniți s-o scoată pe Real peste o lună din Ligă, dar la așa sume nu prea ai cum să zici pas, mai ales că și copilul (probabil crescut în sărăcie) se visează cu milioane anual

  • Asta e nimic. Vezi ce au facut cu echipa de handbal masculin. La mondialul de handbal din 2015 au inchiriat si galerie.

  • Complet de acord. Iar problema se adauga deja uneia existente in Europa fotbalistica: diminuarea numarului de fotbalisti de valoare.
    Daca ne uitam chiar si cu doar 10-15 ani in urma ce echipe formau fotbalistii de la Inter, Milan, Roma, Arsenal, Liverpool, Chelsea, Man Utd, Real, Barca, Bayern etc observam ca toate erau pline de superfotbalisti. Acum? Acum mai sunt doar vreo 4 care au fotbalisti de top. Au disparut fotbalistii gen Maldini, Kaka, Gerrard, Zidane la nivel mondial, daca ii mai iau si arabii de tineri…e clar. Asta adaugandu-se deja la mentalitatea lor de acum, cand nu se mai multumesc sa joace la Lazio, Bordeaux. Toti vor numai la Barca si Real. Pana si Morata care era nr 1 la Juventus s-a dus sa fie nimeni la Real. Cum naiba o fi stat Alan Shearer la Newcastle atata timp cand s-ar fi putut duce la oricine. Le Tissier la Southamptom la fel. Totti, Juninho, De Rossi la fel.

  • Daca Prijovic evolua la FCS nu avea clauza de 10 milioane ci de 100 de milioane .
    Concluzia? Cine nu are un nea Gigi, sa isi cumpere?

    • asta cu clauzele de reziliere de 100 de milioane merge in Romania cu copiii adusi din provincie si scosi din foame. Un fotbalist valoros, matur, nu semneaza niciodata asa ceva ca sa evite sa devina captiv.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.