web analytics
Motociclism

Vești bune

Scrie și la mine-n carte, Long Way Round a fost unul dintre motivele pentru care eu m-am apucat de adventure motorycling și principalul motiv pentru care apetitul pentru estul îndepărtat al Siberiei a devenit atât de mare. Pentru cine nu știe, Long Way Round a fost primul mega-show pe ideea unui trip moto de amploare. I-a avut drept personaje principale pe actorii Ewan McGregor și Charley Boorman, băieți care au mers cu două BMW R1150 GS din Anglia, prin Europa, est prin Rusia, Kazahstan și Mongolia, Siberia, Alaska, Canada și Statele Unite.

A fost, dacă vreți, părintele vloggingului de aventură în domeniul moto, o inspirație pentru o groază de oameni. Printre care m-am numărat și eu cu porțiunea aia de Siberia, Drumul Oaselor și Magadan. De atunci, Ewan și Charley au mai avut o astfel de ieșire. În 2007 s-a filmat Long Way Down, cu două R1200 GS Adventure plecate din nordul Scoției, sud, spre Africa de Sud. Au trecut 12 ani și nu s-a mai întâmplat nimic, așa cum Ewan anunța după Long Way Down, atunci când spunea că îi este greu să lipsească atât de mult timp de lângă soție și copii.

Ei bine, în toată perioada asta s-au schimbat multe. În primul rând, Ewan a ”scăpat” de argumentul menționat mai sus întrucât divorțează de femeia pe care a inclus-o în Long Way Down, de Eve. Apoi, amândoi au fost implicați anii ăștia într-o groază de proiecte moto, Charley fiind de-a dreptul bombardier în domeniu, cu participări la Raliul Dakar, show-uri moto prin Africa, ture organizate pentru nemții grași cu bani și alte lucruri pe două roți.

Recent, Charley a anunțat faptul că în curând vor începe filmările pentru Long Way Up. Adică o tură moto care ar trebui să îi ducă pe băieți din Patagonia, din sudul Americii de Sud, până în Statele Unite, în Los Angeles. Vestea a fost primită cu entuziasm, dar mi se pare un entuziasm venit din inerție. Anii au trecut, peisajul ăsta adventure moto s-a schimbat, lucrurile au devenit mult mai accesibile, motocicletele au devenit niște monștri perfecți care ajută orice șchiop în ale motociclismului (vezi cazul subsemnatului) să se ducă de oriunde până oriunde. E plin YouTube-ul de filmulețe ale amatorilor care acoperă aproape fiecare centrimetru de pe globul ăsta.

Chiar și așa, Long Way Up e așteptat. Și în timpul ăsta am și niște curiozități.

Cu ce motociclete vor merge? Nu e un secret că alegerea BMW-urilor în 2004 a dat un mare boost în drumul nemților spre poziția de lider suprem în segment. În mod normal, BMW ar trebui să se bage cu 1250 GS în acest proiect, însă nu știu cât de posibil e lucrul ăsta în condițiile în care înțeleg că Ewan McGregor e acum ambasador Moto Guzzi V85 TT. Adică tot un soi de mobră adventure-touring pe care am mers și eu recent, într-un test cu băieții de la DriveMag Riders. E mult sub produsele BMW, însă nu e ca și cum asfaltul perfect din Patagonia și până-n LA va pune mari probleme. Deci, vorba lui Răducanu, e o șanse, de ce nu?

Ce talent îi vor da show-ului? Ce schepsis va avea? Oricât de mult mi-au plăcut primele două, și mi-au plăcut încât le-am văzut de vreo 15 ori pe fiecare, nu mai merge la fel în 2019. E plictisitor, v-am zis, e plin YT de așa ceva. Publicul e învățat să fie mai implicat, are nevoie de telenovele, de altceva. Charley a și spus că Long Way Up va avea un twist, fără însă a menționa care e twistul. Oricum ar fi, eu îl aștept și îl voi urmări. Nu oricum, ci plătind pentru ele, că așa se face cu un conținut în care alții investesc timp și bani.

Revenind la start, librăriile din țară și de pe internet mai au încă vreo două cărți ”Est, spre Siberia”. Dacă vă interesează, puteți consulta linkurile pe care le-am pus aici pe blog, pe homepage. Pe varianta de mobil sunt în subsolul site-ului, pe desktop sunt în bara din dreapta sus.

Și, pentru că nici eu nu stau cuminte anul ăsta, vă invit să vă abonați la articole pentru că urmează să demarez plecarea din 2019. Dacă-mi rezolv problemele cu spatele, și le rezolv, după ce vedem ce spune Sf. Mucenic Remene, începe planificarea turei. Deci lăsați mailul în cutia de mai jos și veți primi update-uri. În caz că vă deranjează frecvența de 15 mailuri pe lună, vă puteți dezabona oricând, cu un singur click.

[email-subscribers-form id="1"]

Dacă vreți mai multe detalii despre Long Way Up, vă invit să urmăriți canalul de YT al amicului Profir. E pă englezește, dar e funny și concis. Aici!

Un comentariu

  • scuti, ma ofer sa iti organizez funerarile, in caz de ceva. Ma poti lasa in testament, altfel vacanta placuta, sa te distrezi!

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.