web analytics
Diverse

Un iPhone 12 pentru un Samsung user

Am un istoric plin de Samsung în ceea ce privește telefoanele folosite. De la Note 2, aproape fără excepție, am avut fiecare model din seria Note și fiecare model din seria S. Motivele n-au legătură cu vanitatea, am mai explicat, sunt rațiuni cât se poate de practice. Însă pentru că am prieteni care laudă ultimele telefoane Apple și pentru că sunt conștient și eu de unele dintre avantajele pe care le au, avantaje care mi-ar fi mie utile, am decis să fac o încercare.

Încercarea s-a numit iPhone 12. Mi-am cumpărat și am trăit câteva zile folosind acest telefon și, în linii mari, iată motivele pentru care am să mă despart de el, deși are o sumedenie de chestii ce mi-ar folosi.

  • camerele sunt foarte bune. Video e genial, nu se compară cu ce poate oferi Samsung. Foto, la fel. Poate un pic peste Note 20 Ultra, sunt poze mai puțin prelucrate, mai aproape de realism. Night foto e, la rându-i, peste ce are Note 20 Ultra în acest moment.
  • ecranul e fenomenal, știți că la gama 12 Apple nu mai face diferențe între ecranele folosite, de la Mini la Pro Max toate au top. Însă am trăit experiența 120 Hz pe Samsung și, oricât de urât ar suna, chiar mă deranjează diferența. 60 Hz, chiar și la iPhone, se simte. Deci acest ”fenomenal” de pe iPhone 12 nu se ridică la nivelul ecranelor pe care le pune Samsung pe Note 20 Ultra.
  • multe aplicații uzuale sunt mai faine pe iOS. De la Facebook la Instagram, de la Homebank-ul ING la aplicația eMAG. Probabil pentru că sunt mai ușor de optimizat, la Andoid ai sute de modele, mii de telefoane diferite, e aproape imposibil să faci asta pentru fiecare în parte. Cert e că o simplă utilizare pentru un nepriceput, așa cum mă aflu eu, e suficientă ca să îți dai seama.
  • bateria e mică pe hârtie, dar ține de duduie. Probabil pentru că ecranul are 60 Hz, dar și pentru că gestionarea aplicațiilor în iOS este faimos mai eficientă. Cert e că așa baterie bună ca pe iPhone 12 eu n-am avut niciodată, pe niciun telefon Samsung.
  • bretonul ecranului. Da, știu că mulți spun că dispare după utilizarea prelungită, că nu-l mai vezi. Doar că eu vin de pe Note 20 Ultra, adică un ecran uriaș cu o micuță gaură pentru camera frontală. Mi se pare barbar ce oferă Apple acum. Iar avantajele sistemului de deblocare nu sunt atât de mari. E safe, sunt de acord. Dar amprenta mea în ecran la Note nu e safe? E rapidă, e safe, nu se vede.
  • E probabil cel mai frumos telefon pe care l-am ținut vreodată în mână, poate la egalitate cu Samsung S8, un pic peste Note 20 Ultra. Știu că și ăsta poate fi un argument în procesul de cumpărare. E pur și simplu superb. Marginile pătrățite îl fac ușor de ținut în mână, le-a ieșit bine de tot. Ah, e roșu. Arată magnific.
  • culmea, n-am simțit lipsa camerei telefoto, aia de zoom. Credeam că am să o simt, dar iată că mi-am dat seama că nu o foloseam prea des. Dacă fac un exercițiu de aproximare, nu cred că fac mai mult de 20 de poze pe an cu camera aia. Deci nu m-a deranjat lipsa ei pe iPhone.
  • pentru aproape fiecare activitate work-related pe care o aveam pe iPhone eram nevoit să dau în medie cu două click-uri mai mult decât dădeam pe Samsung. De la Business Suite la Gmail, de la editare foto la suita Office. Și mă așteptam să fie invers, să fie mai simplu pe iPhone. Iar ăsta e principalul argument pentru care, deși e un telefon excelent, a luat calea OLX-ului.

Poate sunt eu rezistent la nou, mai ales că n-am motive reale să mă plâng de iPhone, însă după această perioadă nu mă văd schimbând telefonul. Adică aș rămâne tot la Note. Pentru că era abia desigilat, avea garanție și asigurare, l-am vândut imediat cu aceeași sumă cu care îl cumpărasem. Adică cu vreo 700 de lei mai puțin decât putea fi găsit în magazine.

Ăsta nu e un review, nu mă pricep, e doar experiența mea cu telefonul.

13 comentarii

  • Incearca fold 2, cred ca o sa iti placa:)
    Nu am avut note 20, am trecut de la s20plus la fold2.
    Camera e mai slaba pe hartie, dar eu personal nu imi dau seama de diferente. Bine, fac 10 poze pe an si nici nu le uploadez pe pc.

  • store.google.de – iei Pixel 5, 600+ EUR. Il aduci prin eshopwedrop si ai rezolvat problema. Ieftin si bun.

    Apple seria 12 sunt superbe dpdv design, dar nici mie nu mi se potrivesc.

    Bem o cafea si iti dau Pixel 5 sa te joci cu el.

      • O fi Snapdragron de middle class, dar si Pixelul are un android stock, nealterat de interfete, altfel spus e la fel de bine optimizat ca un iPhone.

        Acum, de ce nu si alte branduri de telefoane? Ca sunt si altii care produc telefoane high-end. Nu cred ca are rost sa dau exemple…

          • Pai Marques, idolul nostru, a spus ca cea mai buna camera o are iPhone 12 Pro Max. Sigur, cu mentiunea ca face cele mai bune poze de editat ulterior. La fel ne spune si tot marketingul a caror victima suntem 🙂

            In blind testul pe care il face iPhone e mereu eliminata in primele etape, anul asta spre exemplu a castigat Asus Zenfone 7 Pro, cine s-ar fi gandit?

            Si revenim la ce spuneai. Depinde la ce vrei sa folosesti telefonul. Vrei doar o singura poza care sa iasa de calitate fara a mai interveni pe ea? Ok, atunci Pixel – cum tot Marques spunea – este calea numarul 1. Sau Asusul mentionat mai sus.

  • Nu sunt fan Apple. Am avut. Acum, de ~5ani am Android. Este super și asta, nu am nicio reclamație. Totuși, cumva, îmi doresc iar iPhone. Nu știu de ce, dar IOS-ul ala nativ era imbatabil pentru ca era…nativ 🙆🏻‍♂️

  • Nu că aș fi eu mare programator, dar lucrez în domeniu și țin să te dumiresc puțin la punctul cu aplicațiile. Ideea principală este simplă, exact așa cum ai spus-o și tu: pe Android aplicația trebuie să meargă și pe Allview de 300 lei, și pe Note de 6000 lei. Allview nu va duce tot felul de animații, grafică etc. pe care Note-ul nici nu le-ar simți, dar cum magazinul de aplicații este comun… 1-0 Apple. Alt factor: sunt scrise în limbaje diferite de programare: Swift (exclusiv pentru Apple) și Java (în mare, “unchiul” ăla care se pricepe la toate). Ca să nu mai zic că programatori care știu Java găsești oriunde, Swift mai greu, însă are avantajul că nu este foarte greu de învățat. O altă diferență este că pentru a urca o aplicație în App Store, fie ea și gratis, aceasta trebuie să treacă mai întâi printr-un proces riguros de review la Apple (+că plătești pentru un cont de developer), în schimb în Play Store cam faci ce vrea… aplicația ta. 🙂 Așadar, când știi că riști să îți fie respinsă aplicația, faci ceva eforturi să arate și funcționeze cât mai bine.
    Foarte amuzant mi se pare că până și aplicațiile de la Google arătau la început mai bine pe iOS decât pe Android, acum fiind, cât de cât, la același nivel.

    Eu am făcut trecerea de la Samsung la iPhone acum ceva ani și nu aș mai reveni niciodată.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.