web analytics
Fotbal intern

Umflatul caz al lui Carlos Fortes

Fără să aibă un boom real în prima parte a sezonului, Carlos Fortes a devenit subit unul dintre atacanții vânați ai campionatului. Se discută despre transferul lui acum și, pe măsură ce discuțiile sunt amplificate în presă, teoretica valoare a lui Fortes crește. Spun ”teoretica valoare” pentru că în cazul lui cred că fix despre asta vorbim.

Despre valoarea percepută, adică valoarea pe care cumpărătorul crede că Fortes o are și la care s-a ajuns grație unui cumul favorabil de factori. Favorabil pentru Fortes și pentru Gaz Metan. Vă amintesc aici doar golul lui Fortes din prima etapă, gol care l-a făcut pe comentator să spună, la două secunde după ce mingea a intrat în plasă, că FCSB îl poate ochi. 🙂

În realitate, cel puțin în opinia mea, Fortes nu e nici pe departe fotbalistul pentru care cineva din topul Ligii 1 trebuie să depună eforturi. Dincolo de problemele evidente legate de greutate, Fortes fiind supraponderal pentru un fotbalist, portughezul mai are și o problemă legată de cifre. Să vedem:

  • a jucat în 17 din cele 21 de etape de până acum, de multe ori titular și integralist
  • a marcat doar 5 goluri, primele 3 în etapele 1, 2 și 3
  • Liga 1 are 10 marcatori mai buni ca Fortes în acest moment și alți 3 la același nivel cu portughezul

După un start bun în care a marcat contra unor adversari slabi (Concordia, Voluntari și Dinamo), Fortes nu s-a mai lipit de gol. Boost-ul de început i-a dispărut și a mai băgat mingea în poartă de două ori. Cu Craiova și cu FCSB. Dar să vedem și ce goluri a dat.

  • golul 1 – Probabil cel mai frumos gol al lui în Liga 1, contra Concordiei. Dar am niște obiecții. Sigur, și-a pus mingea pe stângul, a șutat cu ușor efect la lung. Însă Fota a stat la 2 metri de el și s-a scos din joc incredibil de ușor doar printr-o simplă și previzibilă schimbare de direcție. Șutul, bun! Dar, ca să fiu înjurat, aș zice că putea să fie scos de un portar mai inspirat.
  • golul 2 – Al doilea gol consecutiv, contra Voluntariului. A fost mai repede o demonstrație de apărare de liga 4, cu Olaru centrând din careu fără opoziția fundașului și cu Fortes lovind cu capul după ce a fost lăsat complet liber. Dar liber, liber! Într-o manieră pe care, dacă eram paranoic, o apropiam de blat.
  • golul 3 – Abia al treilea gol, deși nu cel mai frumos, îl pot considera gol de atacant adevărat. Sigur, a avut parte de niște fundași în mizerie, însă a alergat bine spre locul din care a șutat, iar șutul a fost perfect, la lung în diagonală, pe jos.
  • golul 4 – O execuție simplă, a pus latul în fața porții, are meritul că s-a demarcat bine.
  • golul 5 – Centrare Olaru, Fortes trimite ciudat, de lângă un Bălașa care s-a ferit.

Fortes nu e slab, nu despre asta e vorba. Ci despre faptul că valoarea lui reală (nu mă refer la bani doar) este mult, dar mult sub cea pe care o percepem noi ca urmare a discuțiilor care se tot poartă în jurul lui. Are, totuși, doar cinci goluri. Și cel puțin trei dintre ele sunt marcate cu largul concurs al fundașilor adverși. Mi se pare că nu se descurcă absolut deloc în criză de spațiu, nu are reacție, e gras și lent ca urmare a greutății mult peste normal.

Mecanismul ăsta de a adăuga valoare teoretică unui fotbalist nu e nou, impresarii buni știu să facă asta fără să fie evident. Însă sunt multe cazurile în care, ajutați și de presă, unii fotbaliști devin ”Ronaldo” în ciuda performanțelor pe care le putem cataloga cel mult drept modeste. Așa zic că e și situația lui Fortes.

De acord că în evaluarea unui potențial transfer mai intră și alte aspecte. Analizarea potențialului de dezvoltare sau chiar simpla speculare a potențialului actual, dar în cazul unei vânzări de la o echipă mai mare decât Gaz Metan. Dar nici așa nu văd prea mult loc de jonglat.

2 comentarii

  • e vb de jocul lui general, e peste ce e in liga 1, la o echipa buna, ajunge de nivelul lui ghoere, asa si tucudean, da multe goluri usoare, si are 5-6 ratari pe meci, ideea, este ca cfr are multe ocazii, medias putine, si una e sa dai gol, din 10 faze, alta e sa ai doar 2-3, si poate ratezi, de aici, rata mica de goluri, insa, e un atacant de mare valoare, judecand pt liga 1.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.