web analytics
Diverse

”Ultrașii” din Piața Victoriei, mic ghid pentru posturile TV

Îmi place cum oamenii care sunt revoltați de nivelul uriaș de bla-bla care circulă pe net în perioada asta sare și înghite, adoptă chiar, teoriile conform cărora aseară a avut loc o nenorocire pusă în scenă de ”ultrași”. Sau, cum mai inspirat spunea un coleg de la ProSport: ”Totul în contextul în care, de-a lungul ultimelor zile, mulţi dintre internauţii care au acuzat fanii dinamovişti fără vreo dovadă concretă s-au plâns de modul în care anumite televiziuni şi site-uri au ales să trateze criza politică pe care o traversează România”.

Pe mine mă tot acuză lumea că iau apărarea PCH, lucru cel puțin amuzant mai ales dacă s-ar obosi cineva să vadă istoricul cu textele mele despre PCH și Bucurică. Realitatea e puțin altfel și consider că e periculos ca televiziunile de tipul Digi24, Realitatea, RTV sau Antena 3, adică alea urmărite intens zilele astea, să nu aprofundeze subiectul. Subiectul ”ultrașii echipelor bucureștene” este tratat complet greșit și ușurința cu care se generalizează ar putea fi amuzantă dacă n-ar fi periculoasă. Deci, cu liniuță, nu neapărat într-o ordine anume:

  • nu am spus niciodată că cei care au făcut scandal n-ar avea legături cu liderul galeriei dinamoviste, cu Elias Bucurică. Însă nu poți categorisi drept ”ultrași dinamoviști” un grup despre care s-a tot scris că acționează în interese meschine, convocat fiind de Bucurică, ori de câte ori e nevoie de o masă de agitatori. ProSport abundă de articole, foarte bine documentate, în care se arată legăturile dintre Bucurică – Onțanu – Piața Obor și așa mai departe.
  • formatorii de opinie din online, această nouă și ciudată specie, au mers mai departe și mobilizează lumea să boicoteze companiile care investesc în fotbal. Vedeți pericolul? Totul pentru că nu știu că ”ultrașii” din Piața Victoriei nu sunt ultrași, sunt mercenari angajați să facă scandal. Dar, na! E prea dificil să te informezi, să ai un context.
  • nu există termenul, construcția ”au venit galeriile, dar nu în mod organizat”. Galeriile sunt modul organizat, dacă nu sunt organizate înseamnă că nu sunt galerii, sunt băieți veniți pe cont propriu acolo. Evident, suporteri. Așa cum sunt, cel mai probabil, 90% dintre bărbații prezenți în Piața Victoriei.
  • ”dovezile” cu print screen-uri în care sunt arătate discuții de pe paginile de FB ale dinamoviștilor sunt cireașa de pe tort. Sau bomboana de pe colivă. Faptul că tot felul de copii din Tărlungeni, Dej și Botoșani înjură PCH pentru acțiunile de miercuri seară este prezentat drept dovadă că în galerie s-au agitat lucrurile. Sunt luate de bune comentarii ale unor anonimic care n-au nicio legătură cu ”conducerea” PCH, cu luarea de decizii. E uluitor!
  • Ultrașii ăia adevărați au făcut altceva aseară. Citez, evident fără să dau nume. ”Aseară au venit vreo 30 de la Petrolul, erau de la Sud Steaua, vreo 50 de la T2 și nu s-a întâmplat nimic. Singura diferență era că noi eram mai vocali și mai radicali în slogane, însă fără vreun act de violență. Ne-am atenționat unii pe alții să încercăm să nu mai cântăm pe ritmurile stadioanelor, am zis că deși sună penibil, să cântăm ce cântă strada”. Asta au făcut ultrașii aseară.
  • Problema cu ”ultrașii dinamoviști” nu este nouă, deși lumea se preface că e. Grupul ăla folosit în interesele PSD e vechi, a mai acționat de multe ori până acum și e necesar să se facă o delimitare între băieții care trăiesc pentru a merge pe stadioane și ăia care trăiesc pentru a asculta de ordinele partidului roșu.
  • PCH a comunicat public faptul că se delimitează de incidente, că nu aprobă și că nu a participat. Sigur, acum mint. Ei sunt luați în seamă doar când li se ciordesc comentariile likerilor, copiii care se văd băieți mari și care îndeamnă la căpăcit lume. Atunci se citează ”pe pagina oficială a suporterilor dinamoviști”. Când suporterii dinamoviști spun că bătaia a fost o mizerie sunt ignorați. Sau se spune că mint.
  • E tare cum ăștia care îndeamnă la proteste pașnice distribuie cu patos pe facebook detalii periculoase despre persoane precum Dragnea, Grindeanu sau Lia Olguta Vasilescu. Suntem pașnici, protestăm pașnic, dar punem pe fb adresa de acasă a oamenilor, poate se duce cineva să le crape capul. Sigur, nu noi, noi doar le oferim o variantă.

Eu nu vreau să mai existe astfel de episoade, am explicat de 9 ori până acum. Protest violent e ăla în care manifestanții își vocalizează serios cererile, așa cum explica și omul de mai sus între ghilimele. Nu trebuie să se bată nimeni, însă am fost în piață și am văzut un număr mare de oameni care omorau facebook-ul. E dreptul meu să nu fiu de acord cu modul ăsta de a face lucrurile, la fel cum subliniez că nu sunt de acord să ne spargem capetele cu jandarmmii.

Un fotomontaj, reprezentandu-l pe liderul PSD, Liviu Dragnea este incendiat, in timpul unui protest, miercuri,1 februarie 2017, in fata Guvernului fata de proiectele adoptate de Executiv privind gratierea si modificarea Codurilor penale. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.