web analytics
Motorsport

Uite de asta nu mă mai uit la Formula 1

Sunt doar privitor de Formula 1. Nu sunt priceput, specialist, împătimit, fan, nimic. Nu am niciun pilot favorit, deși între Vettel și Hamilton mi-aș depune simpatiile în tabăra Ferrari. Însă asta nu are legătură cu modul în care voi trata subiectul cursei din Canada, aș fi avut același discurs și dacă situația ar fi stat invers. Dar ce situație?

Păi în cursa de duminică seară, cu Vettel conducând și Hamilton la circa o secundă în spatele lui, neamțul a avut un moment dificil. În turul 48, Vettel a scăpat mașina de sub control în șicana cu virajele 3 și 4. Pilotul Ferrari a ieșit pe iarbă, apoi a intrat pe circuit forțându-l pe Hamilton să se apropie periculos de bariera de protecție. Stewarzii au analizat imaginile și au decis ca Vettel să fie penalizat cu 5 secunde. Așadar, neamțul a dus cursa până la final și, deși a trecut primul linia de sosire, Hamilton a fost declarat câștigător.

Lucrul ăsta a dus la o serie de declarații înfierbântate. (Îmi și pare rău, că altfel am fi rămas să discutăm felul în care Magnussen se plângea că pilotează cea mai slabă mașină din cariera lui și felul în care echipa i-a transmis, în timpul cursei, să tacă dracului din gură și să își vadă de treabă) Vettel a protestat în repetate rânduri la decizia stewarzilor, a spus că îi este furată victoria. Apoi, la final, a refuzat să își ducă mașina în parcul închis, acolo unde sunt trase mașinile care prind podiumul. S-a dus, a luat plăcuța cu numărul 1 din fața mașinii lui Hamilton și a pus-o pe locul unde trebuia să fie mașina lui. Nici Hamilton n-a fost cuminte, în viziunea F1. Britanicul a spus că nu ăsta e modul în care vrea să câștige cursele, dar a făcut precizarea că, dacă Vettel nu trăgea de volan și-l bloca acolo, l-ar fi depășit în acel sector.

Bun, astea sunt faptele. Impresiile mele sunt altele. Din punctul meu de vedere, simplu privitor, Formula 1 a devenit de ani buni o plictiseală pe care doar acțiunile extra-pistă o mai salvează. Pe circuit, cu mici excepții, nu se întâmplă mare lucru. Privind din punctul de vedere al unui ”non-specialist”, așa cum e 90% din publicul F1, lipsa unor momente încinse e fix ceea ce transformă competiția într-un înlocuitor de somnifere, duminică, la prânz. Victoriile sunt decise de lucruri extra-pilot. Strategii, alegeri de gume, reacția de la boxe, viteza mecanicilor. Lipsește nebunia de pe circuit, nebunie care altădată făcea absolut totul în F1, contribuind la popularizarea uriașă a sportului. Compar, desigur, cu MotoGP. Acolo sunt o groază de depășiri în timpul curselor, piloții se ating, ”nebunia” lor e spectaculoasă pentru că diferența e făcută și de frânările cât mai întârziate, de alegerile diferite de trasă. E vorba și despre skill-uri.

În contextul ăsta, F1 alege să sancționeze o mișcare care, să fim serioși, n-a fost deloc periculoasă. Numai că F1 știe că într-o competiție în care posibilitățile de depășire sunt date de activarea aripii spate mobile pe linii drepte sau de performanțele mecanicilor la schimbul de gume, un mic detaliu de tipul ăsta stabilește câștigătorul. Și, cum alte variante nu erau pentru Hamilton, au considerat că e mai bine să păstreze liniștea pe circuit și să aplice la sânge regulamentele. Culmea, dintr-o competiție spre care privitorul obișnuit era dus tocmai de nebunia de pe asfalt, F1 s-a transformat într-o demonstrație de siguranță rutieră, de spui că ești la curs la Titi Aur, curs de conducere defensivă. Ori asta e fix somnifer.

3 comentarii

  • @delirium
    Limbile în altă parte, șefule. A câștigat o competiție de mana a 7-a fără nicio valoare, de vreo 3 ori mai slabă decât cupa UEFA pe care a luat-o nea Mircea, da: cupa UEFA, care a fost o competiție mizerabilă

    • alex? esti ok ? adica olanda, nu a jucat in finala cu ce a avut mai bun? ce inseamna pt tine mana a 7 =))) au batut olanda in finala, olanda pupata in fund de toti cu de jong cu de light si alte “de ” + virgil + ala de la mijloc de la liverpool s.a.m.d . Esti nebun!

  • scuti, de ce nu esti corect? de performanta imparatului, nu spui nimica? E al doilea trofeu cu nationala, si nu are o nationala asa puternica, ca altii, care au 0 trofee cu nationala lor 😉 . Nu o lua, ca si cum te cert, doar intreb 🙂

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.