web analytics
Diverse

Turul lumii în piese de puzzle (P)

Am mai vorbit despre puzzle acum câteva luni, atunci când vă prezentam exemplul prin care Canada alegea să îmbine utilul cu plăcutul și să învețe preșcolarii istorie și geografie cu ajutorul jocurilor de puzzle. Acum vom vorbi despre jocuri puzzle pentru adulți, adică acele pachete mai complicate, cu mai multe piese, și care te fac să descoperi lucruri importante. Precum setul vast pe care îl oferă site-ul Noriel, cel în care ultima piesă de puzzle îți oferă o imagine în detaliu asupra unor monumente importante ale lumii.

La prețuri mai mult decât decente, undeva puțin peste 30 de lei pe set, puteți avea o colecție importantă cu unele dintre cele mai importante puncte turistice din întreaga lume. Vorbim despre Catedrala Alexandr Nevski din Sofia, catedrala Sfântul Vasile din Moscova, Sagrada Familia din Barcelona, Colosseumul din Roma, Empire State Building din New York, The London Bridge, evident, din Londra sau Taj Mahalul, unul dintre simbolurile turistice ale Indiei. Asta pe lângă o colecție interesantă cu monumente românești, între care amintesc doar Mănăstirea Voroneț din județul Suceava, Arcul de Triumf din București, Castelul Huniazilor, Castelul Bran sau Castelul Peleș. Chiar vă invit să consultați ramura ”puzzle” de pe site-ul Noriel, pe lângă ce v-am spus eu mai găsiți multe lucruri interesante pentru adulți. Precum o serie de puzzle-uri de 1000 de piese în care sunt reprezentate unele dintre cele mai importante picturi ale întregii lumi.

Dar ce vreau să subliniez acum este o altă formă de puzzle-uri, puzzle-ul 3D. Le găsiți tot la Noriel și înfățișează monumente importante din România și din lume. Sunt ușor de îmbinat, fără să fie nevoie de lipici pentru a ține la un loc piesele fabricate din spumă poliuretanică. În funcție de monumentul reprezentat, puzzle-ul 3D are între 41 de piese (în cazul Tower Bridge din Londra) și 129 de piese (în cazul Castelului Peleș de la Sinaia).

Termin prin menționarea unui studiu publicat în 1997 sub semnătura predicatorului John F. MacArthur. Da, e de discutat, e controversat, însă include un pasaj interesant sub formă de studiu de caz asupra celor care își ocupă timpul liber cu rezolvarea jocurilor de puzzle. Potrivit studiului, s-a demonstrat că oamenii care au astfel de ocupații care le solicită creierul au o durată de viață mai mare și șanse mai mici să dezvolte maladii precum Alzheimer, demență sau să aibă probleme cu memoria la vârste înaintate. Se pare că rezolvarea puzzle-urilor ne ține alerți, ne mărește capacitatea de concentrare și stimulează creativitatea. Spor la rezolvat!

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.