web analytics
Fotbal intern

Trei motive pentru care revenirea lui Reghe e un succes încă de pe acum

foto: facebook FCSB

foto: facebook FCSB

Revenirea lui Laurențiu Reghecampf pe banca Stelei este, cel puțin până în acest moment, un plus uriaș pentru campioana ultimelor trei ediții din Liga 1. Antrenorul care a pus începând cu vara lui 2012 bazele echipei care a dominat fotbalul românesc timp de trei sezoane a fost ales pentru înlocuirea lui Mirel Rădoi pentru că are cel puțin trei avantaje importante față de orice alt nume care ar fi fost luat în calcul pentru ocuparea postului. Plusurile lui Laurențiu Reghecampf vin, așa cum antrenorul a demonstrat în mandatul precedent, din abilitatea acestuia de a construi un staff tehnic foarte competent, așa cum e cazul și acum la Steaua.

1. Pregătirea fizică a fost neglijată de marele Gâlcă și de elevul Rădoi

Impresia a fost oferită încă de la primul meci, cel câștigat cu 2-0 în fața lui CSU Craiova. Totuși, dincolo de un plus fizic în jocul de la Pitești care poate fi pus pe seama entuziasmului produs de schimbarea antrenorului, semnele sunt bune pentru campioană. Principalul ”vinovat” este preparatorul fizic Thomas Neubert, cel care a pus pe picioare un sistem care a revoluționat pregătirea fizică din fotbalul românesc. În mandatul precedent, pregătirea neamțului nu doar că a oferit un plus considerabil campioanei, dar a și ferit Steaua de accidentări numeroase și repetate. Echipa e completată de Horea Codorean, cel mai bun om de recuperare din România.

2. Metode noi pentru resuscitarea lui Alex Chipciu

Unul dintre cele mai așteptate efecte ale revenirii lui Laurențiu Reghecampf este revitalizarea lui Alexandru Chipciu, mijlocaș care a fost într-o permanentă scădere de formă în ultimul sezon și jumătate. Antecedentele sunt de natură să susțină ideea: am scris în ProSport despre felul în care a performat Chipciu atunci când Reghecampf a jucat cu el vârf fals. Chipciu a zis cu gura lui că îi convine sarcina, deci totul pare să fie spre binele lor.

3. Atmosfera bună din vestiar, toxică pentru adversari

L-am criticat rău de tot pe Reghecampf pentru grătarele la care invita jucătorii în precendetul mandat. Dar, comparând cu autismul lui Gâlcă și cu aiureala lui Rădoi, metodele lui Reghe par cele necesare pentru a forma o atmosferă OK într-un fotbal precum cel al nostru. Și bucuria asta la succes, faptul că pe bancă e o familie, s-a putut vedea în timpul meciului cu CSU. Atmosfera asta bună e nocivă pentru adversari, îi frustrează, le provoacă reacții necontrolate.

12 comentarii

  • Bă, dar chiar toţi care apăreţi la tv v-aţi îndrăgostit de Chipciu? Nici Hagi în perioada de glorie n-a avut parte de o presă aşa de favorabilă precum are super talentul din Brăila.
    Ce dracu vedeţi, frate, la el? de 4 ani de când e la Steaua nu l-am văzut vreodată să-şi domine adversarul direct, e nul la jocul aerian (Stanciu, care e cu un cap mai mic, e trei clase peste), cu spatele la poartă e dezastru, când încercă să ajute apărarea e jale (vezi penalty-ul provocat în meciul cu CSU sau lovitura liberă din care ne-a egalat Ungaria la Bucureşti anul trecut), nu ştie să ofere centrări de calitate într-un careu aglomerat (sincer nu îmi auc aminte ca cineva să fi marcat cu capul dintr-o centrare oferită de Chipciu). Practic e un fel de Adi Popa cu ceva mai multă forţă şi cu un şut de la distanţă mai de calitate.

    • Tocmai, vezi ca eu sunt singurul din presa asta care il critica (printre altele folosind si cateva dintre slabiciunile pe care le spui tu aici) intr-o perioada in care toata lumea ii sufla in fund.

      • Păi şi atunci de ce scrii că aducerea lui Reghe e deja un succes pentru că o să-l resusctize pe Chipciu mai ceva ca SMURD-ul?
        Ce dracu crezi că o să poată să facă Reghe pentru el? O să înveţe Chipciu la 26 de ani cum se face o demarcare. cum se dribleză un adversar?

        • Spun asta pentru ca una dintre perioadele bune ale lui Chipciu, atunci cand marca si dadea pase de gol la foc continuu, au fost in perioada in care Reghecampf il juca varf fals.

          • Ce făcea Chipciu? Dădea gol la foc automat? :)) Mai uită-te şi tu pe statistici. Cele mai multe goluri pe care le-a dat Chipciu într-un sezon (2012-2013) au fost 8 în 41 de meciuri !!! Adică un gol la 5 meciuri.

  • Spuneam intr-un articol ca in ultima vreme vad doar profitshare-uri, acum iti zic ca datorita unor articole de acest gen intru pe blogul tau, si nu ma refer la sport chiar daca asta e specialitatea ta. Daca apreciez omul, ii citesc cu placere orice opinie, chiar daca de exemplu acest articol mi-a zgariat retina cand am citit despre autismul lui Galca, chiar ar fi interesant sa dezvolti idee. Galca mi s-a parut un munte de bun simt, si nu mi s-a parut rau nici ca antrenor, eu nu pot sa-l acuz de parcursul din returul trecut, cand iti vinzi in iarna cei mai buni oameni din fiecare compartiment este penibil sa dai vina pe antrenor, ca si cum Barcelona vinde in iarna: Messi, Iniesta, Pique, si s-ar mira ca abia castiga campionatul desi au avut un avans considerabil.

      • Imi pare un articol tendentios, nu insinuez ca ai fi avut la vremea aia vreun interes pentru ca stiu ca nu e cazul, insa ai scapat din vedere turul campionatului trecut cand echipa chiar a mers. Ok au avut si in inceputul de sezon o problema numita Moti, dar acolo nesansa a avut o importanta majora, totul s-a stricat cand si-a cedat cei mai buni jucatori din fiecare compartiment in iarna: Szukala, Sanmartean si Keseru. Si lui Bolt daca ii amputezi un picior dupa 50 de metri de cursa, normal e sa piarda cursa chiar daca are un avansa foarte mare.

        • Chiar asta e ideea. Cu lotul Stelei de anul trecut, chiar si cu plecarile din iarna, campionatul trebuia luat la pas.

          • Desi e domeniul tau, reusesti sa-mi dai impresia ca esti din alt film. Nu zic ca ASA avea lot de campioni, dimpotriva chiar erau slabi, insa cand iti vinzi jucatorii exponentiali din fiecare compartiment nu poti sa ai asteptari sa castigi campionatul la pas, nu inteleg ce te orbeste in acest subiect, chiar nu il consider pe Galca un mare antrenor dar nu poate fi acuzat de parcursul din returul campionatului trecut. Spune-mi un singur exemplu de echipa care isi vinde cel mai bun fundas, cel mai bun mijlocas + golgheteru, si totusi castiga campionatul la pas, toate vanzarile avand loc la jumatatea sezonului.

          • Tot o bagi pe asta cu jucatorii vanduti. Ti-am spus altceva, Steaua chiar si fara aia trei avea un lot muuuuult peste al adversarelor. In plus, nimeni nu a avut un argument rational pro-Galca in momentul plecarii lui. Toti vorbeau despre cat de baiat bun si de civilizat a fost. Nimeni despre inovatii tactice, sclipiri si mutari de geniu.

            Nu-l suport pe Reghecampf, dar macar la el pot sa iti fac o lista lunga cu lucruri concrete pe care le-a facut la Steaua. Din toate punctele de vedere. Galca a fost la fel de important precum Mache.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.