web analytics
Fotbal intern

Trei lucruri pe care Dennis Man trebuie să le evite după venirea la Steaua

Sunt sătul să număr tinere talente eșuate în București, la Steaua ori la Dinamo. Au existat în ultimii ani cred că zeci de exemple în sensul ăsta, fotbaliști cu potențial garantat de nume mari ale fotbalului care, după câteva luni în București, au luat-o pe căi atât de greșite încât au căzut iremediabil în groapă. Sigur, poate e un context prea întunecat, însă așa cum zicea și antrenorul lui de la UTA, Dennis Man este expus acestui pericol. A venit la Steaua imediat după ce a împlinit 18 ani, a primit numărul 7, are parte de atenție, iar Roland Nagy spunea că doar inteligența îl poate ține departe de căile greșite. Din experiențele altora, iată cele trei lucruri pe care Dennis Man trebuie să le evite pentru a avea succes.

1. Starletele de 500 de euro, jurnalizdele și Hanul Drumețului

Ați văzut în ancheta aia deja celebră cum fetele care apăreau pe TV și prin ziare drept fotomodele sau asistente la emisiuni erau, de fapt, curve pe bani. Curvele astea pe bani roiesc și acum în jurul fotbaliștilor, sursă mai bună de cașcaval nu prea există. Gândiți-vă, sunt băieți de 20-25 de ani, fără multă experiență, dar cu o grămadă de bani. Victime perfecte pentru botoxato-siliconatele showbizului. Situația e asemănătoare și în cazul jurnalizdelor, fetele care au în palmares mai mulți jucători decât cluburile mari, cele care au reușit să strice cariere, nu doar prietenii. Pun pariu cu voi că Dennis Man are deja pe Facebook primele 5 mesaje de la jurnalizdele astea, a fost deja asaltat. Trebuie să mai evite anturajele care se termină cu vizite nocturne la localuri gen Hanul Drumețului, Gabi Iancu știe de ce.

2. Aroganța față de presă

Reiau. Fotbalul înseamnă jucători, finanțatori, antrenori, DAR ȘI spectatori, galerii, sponsori și presă. Nu se poate fără toate elementele astea, iar Steaua excelează în a-și lovi singură degetele cu ciocanul. Relația oamenilor de acolo cu presa e oribilă, e groaznică, iar asta i-a împiedicat de-a lungul timpului să devină un club profesionist. Indiferent cât de buni oameni erau, jucătorii aduși la Steaua intrau în grota asta urâtă și își schimbau, brusc, atitudinea față de presă la îndemnul neinstruiților de acolo. Nu o să îi dau numele, dar nu pot uita cum acum câțiva ani un fotbalist proaspăt transferat în Ghencea cu care comunicam des, chiar foarte des, mi-a răspuns la telefon când l-am anunțat că a apărut pe prima pagină a ziarului din ziua respectivă cu ”puțin îmi pasă, noi nu mai citim presa aici, nu mă interesează ce apare”. Inutil de precizat că atitudinea i s-a schimbat brusc când s-a transferat de la Steaua, doar că eu nu mai pot băga în seamă asemenea caractere. Sigur, Dennis Man nu are multe opțiuni, dar poate doar să nu fie nesuferit, să nu răspundă monisilabic, să îi respecte pe reporterii care bat sute de kilometri prin țară pentru un interviu la final de meci.

3. Senzația că ”s-a ajuns”

E reală și periculoasă, au mărturisit-o de-a lungul timpului mulți dintre cei care au ajuns la Steaua. Contactul cu banii, cu condițiile excelente de antrenamente de acolo, cu condițiile de cantonamente și de transport, ei bine toate astea te pot face să te simți ”ajuns”. În special pentru cei veniți de la bani puțini și echipe mici. Ce poate fi mai mult, vorba lui Budescu? ”Mă doare în pix, iau 5000 de euro, nu mă stresează nimeni, de ce m-aș chinui să fac mai multe?” E un pericol real, însă trebuie să ai puterea să treci peste senzația asta. Să ia exemplu de la Serena Williams, dacă vreți. Cea care e numărul 1 în lume de atât de mult timp, dar care lucrează din greu în continuare pentru a rămâne competitivă, pentru a se îmbunătăți, pentru a fi în ton cu tenisul modern.

Sigur, banii pe care îi plătește Steaua sunt mulți pentru România, însă sunt fix pix în comparație cu ceea ce poți obține cu un transfer ok-ish în vest. Maxim sau Chiricheș primesc peste un milion de euro pe an și-s rezerve la niște echipe care nu-s neapărat de prim plan. Stanciu și Chipciu se duc și ei pe acolo, ori abia au fost transferați. Asta trebuie să aibă Man în minte.

foto: FC Botoșani Facebook

foto: FC Botoșani Facebook

3 comentarii

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.