web analytics
Trans-Siberian 2016 Turism

Trans-Siberian 2016: episodul 3. Vreau și la Baikal

De la ultimul update s-au întâmplat multe în capul meu. Adică mă tot gândesc dacă să fac drumul cu Trans-Siberianul fără să mă opresc la Irkutsk, să văd Lacul Baikal. Citesc fel de fel de mărturii ale celor care au fost în zonă și toți recomandă un popas la Baikal. Am făcut și neglijența de a consulta ghidul Lonely Planet și acolo scrie ceva de genul: ”dacă ajungi în zonă și nu te oprești măcar o zi la Baikal vei regreta pentru tot restul vieții tale”. Și oamenii ăia știu ce spun, motiv pentru care mi-am și comandat ghidul Lonely Planet Trans-Siberian Railway.

Astfel, după zbuciumul din ultimele zile, am decis să-mi mai schimb planurile încă o dată. V-am spus că se va întâmpla de foarte multe ori lucrul ăsta. Așa că rămâne să îmi iau bilet Moscova – Irkutsk, acolo să petrec o noapte, iar a doua zi să iau un autobuz către Listvianka, localitate aflată la vreo 70 de kilometri distanță care e fix pe malul de vest al lacului într-o zonă vizitabilă.

harta baikal

Asta sună bine, însă provoacă alte dileme:

  • unde dorm în Irkutsk?
  • sau poate că dorm în Listianka
  • ce accesorii de camping/survival pot avea la mine?
  • cât să stau pe malul Baikalului?

Teoretic, fără să mă uit pe mersul trenurilor, ar trebui să ajung în prima zi la Irkutsk, a doua zi să plec la Listvianka, seara să revin pentru somn la Irkutsk, iar a treia zi să merg mai departe spre Vladivostok. Nu mi-ar lungi chiar atât de mult călătoria și, la o adică, pot să mai reglez eliminând din zilele pe care le petrec la Moscova, înainte de zborul spre casă, spre București.

Problema e doar de ordin financiar. Întreruperea mi-ar mări și costurile de transport cu circa 5000 de ruble, adică vreo 300 de lei, dar cel mai important cost e dat de cele două nopți de cazare în zonă. Plus mâncarea și transportul pe acolo, evident.

Care e ideea cu Baikalul ăsta?

E destul de simplu. Este cea mai mare și mai adâncă întindere de apă dulce din lume, undeva la 10% din rezervele planetei de apă dulce. E uriaș, are o suprafață de 31.500 km pătrați, și e extraordinar de vechi, format în sudul Siberiei acum circa 25 de milioane de ani. Viața e animată în jurul lacului, se pescuiește la greu și e vizitat la greu în ciuda faptului că rușii nu se dau peste cap să faciliteze accesul turiștilor.

2 comentarii

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.