web analytics
Trans-Siberian 2016 Turism

Trans-Siberian 2016, bani. Cât costă o aventură pe căile ferate rusești?

Am plecat de acasă pe 11 iulie, imediat după un Campionat European de fotbal care a însemnat un record de trafic all-time pentru acest blog. Am stat 2 săptămâni în Rusia, perioadă în care am scris zilnic un fel de jurnal de călătorie, iar interesul m-a șocat. Spun asta pentru că traficul impresionant generat de EURO a fost cam de 2-3 ori mai mic decât cel făcut de jurnalul din Rusia. Una dintre cele mai mari curiozități venite sub formă de întrebare din partea cititorilor a fost cea legată de costuri. Aproape că nu a existat zi în care să nu primesc un ”Cât a dus toată afacerea asta?”, ”Cât costă biletele de tren?”, ”Te-ai descurcat cu mai puțin de 2500 de euro?” sau ”A fost mai mult de 2000 de euro? Ca mai bine de banii ăștia stăteai o seară frumoasă la Loft în Mamaia”.

Așa cum am răspuns pe ici pe colo, un drum de genul celui pe care l-am făcut eu nu are un preț standard. Dincolo de faptul că nu am făcut nimic prin agenții de turism, toate rezervările au prețuri variabile în funcție de nivelul de confort pe care fiecare și-l dorește. Poți merge într-o călătorie cu Trans-Siberianul așa cum am fost eu, la clasa a treia, sau poți merge la clasa 1. Și diferența de preț să fie uriașă. Poți sta la hotelurile la care am stat eu sau poți sta exact pe malul Baikalului sau într-un mare hotel din Vladivostok și să plătești de 3 ori mai mult decât mine. Poți mânca șașlâc sau orez cu oaie ca mine sau poți mânca gourmet și să plătești mult mai mult. În fine, înțelegeți ideea! Nu există un preț fix pentru așa ceva, prețul final e dat de preferințele fiecărui individ. Totuși, ca să nu vă fi răpit timpul de pomană, dau niște repere în ceea ce privește costurile principale pe care le-am avut eu la un minunat curs valutar de 1 RON – 16,5 RUB:

Transport:

 • avion București – Moscova – București cu Aeroflot – 185 euro
 • avion Vladivostok – Moscova cu Aeroflot – 165 euro
 • tren Rossija 2 de la Moscova la Irkutsk, clasa a 3-a – 146 euro
 • tren #100 de la Irkutsk la Vladivostok, clasa a 2-a – 185 euro
IMG_20160723_095225

Dacă vreți Trans-Siberian, mergeți doar la clasa a 3-a

Cazări:

 • 2 nopți la hotel Ulanskaya, Moscova – 85 euro
 • 1 noapte la hotel Matreshka, Irkutsk – 35 euro
 • 2 nopți la pensiunea Gavan Baikala, Listvianka – 62 euro
 • 1 noapte la hotel Aqua De Vida, Vladivostok – 45 euro
 • 1 noapte la hotel Maroseyka 2/15, Moscova – 55 euro
20160724_131525

”Luxul” din ultima zi în Moscova, un hotel la 5 minute de Piața Roșie

Atât de puțin! Mai adăugați aici și rezerve pentru abonament de metrou la Moscova, trei drumuri spre sau dinspre aeroport cu Aeroexpressul, taxi de la Vladivostok la aeroport, bilete de autobuz și microbuz, dar totul cam la 50 de euro. Bugetul pentru mâncare, în zilele în care nu am fost pe tren, n-a fost unul mare. În general, dacă nu aveți pretenții de restaurante cu stele Michelin din Moscova, puteți mânca mult mai ieftin decât prin România. Mult, mult mai ieftin decât prin România. La fel, din cauza (sau datorită?) rublei devalorizate, obiectivele turistice sunt mult mai accesibile la preț decât în 2014 să zicem, atunci când nu prea mi-am permis să vizitez tot ce se putea în Moscova din cauza prețurilor mari.

Pe lângă mia de euro de mai sus estimez că am mai cheltuit o altă mie, o mie și câteva sute, pe mâncare, băutură, cafele, suveniruri și alte chestii inutile. Spun inutile pentru că, privind acum în urmă, sunt convins că pot face aceeași călătorie cu 8-9000 de lei fără să sufăr și fără să fac sacrificii uriașe.

 

10 comentarii

 • Mulțumesc pt informații. F valoroase si utile ! Intenționez sa merg și eu 😊

 • Hai ca am citit si excursia ta din 2016 de cand am descoperit-o pe cea de acum. Anyway, mi se pare minunata experienta. M-ar tenta enorm de mult sa incerc si eu, jur. Ori chiar e interesant, ori ai descris tu foarte fain. 🙂 Have fun in continuare!

 • Buna ziua! V-am citit cu mare interes jurnalul calatoriei cu transiberianul.De vreun an ma tot documentez citind si vizionand aspecte legate de aceasta destinatie.Cateva intrebari:in ce valuta ati facut platile la hotel,la restaurant,bilet de tren Irkustk-Vladivostok ? Daca ati facut schimb valutar,,unde si din ce moneda euro sau dolari?Din punct de vedere al efortului fizic si poate al stresului adaptarii la fusele orare o persoana la 65 de ani(cazul meu) ar face fata,ar rezista?Cu multumiri,Petru

  • Totul e in ruble, le am scos de pe card la bancomat. Efortul fizic nu prea exista, totusi e o calatorie usoara, e cu trenul 🙂

 • Cristi, poate ca ajutat si share-ul facut de Cetin Ametcea. Eu de la el am aflat. Insa… jurnalul a fost scris excelent, a facut sa simti ca esti acolo, in trenul ala. Si tot scrisul te-a facut sa revii in fiecare zi pe blog, sa vezi ce s-a mai intamplat.
  Referitor la Rusia, asa e, poti merge cu basini in cap si sa spargi lejer cate 500 euro pe zi in Moscova sau sa nu spargi mare lucru. Am fost in Rusia, mi-a placut enorm si o sa revin, insa jurnalul asta al tau, de la prima postare citita, m-a convins ca anul viitor, Transsiberian scrie pe concediul meu.

 • Multumim pentru informatii. A fost foarte tare calatoria, si mai ales jurnalul pe care l-ai tinut !!!

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.