web analytics
BMW F800GS Turism

S-a terminat ”Ride in Maroc 2016”. Nu și ”Make life a ride”!

Am plecat din Rabat către Ceuta, oraș pe care Spania îl are pe continentul african, locul din care vom trece cu ferry-ul către Europa. Drumul extraordinar, pe coastă, cu un view nemaipomenit și cu o mulțime de dovezi ale faptului că până și marocanii sunt mai în 2016 decât noi. Se construiește masiv începând de la linie de cale ferată, drumuri, autostrăzi, porturi, lucruri cu care noi nu ne putem lăuda. După câteva opriri pentru admirat și pozat, ajungem la granița marocano-spaniolă. Haos! Mii de mașini! Ce zic eu mii, sute de mașini! Profităm de faptul că avem doar două roți și alea una în fața celeilalte și ne strecurăm cât putem, cu acceptul grănicerilor marocani. Ajungem la primul checkpoint și suntem luați în primire de băieții deștepți. Care băieți deștepți, marocani fără ocupație, vin la tine cu pix și foaie și te ajută să completezi destul de plictisitorul formular pentru ieșirea din țară. Ba chiar îl completează pentru tine în caz că ești leneș sau în caz că ai cască pe cap, mănuși în mâini și geacă pe tine. Ne rezolvă nenea pe toți în câteva minute și primește vreo 3 euro, așa că pleacă mulțumit. Apoi urmează filtrele. Unul, două la marocani. Trei și patru la spanioli și gata, terminăm relativ repede. Pentru mașini chinul e infinit mai mare, cred că în vama aia se stă 2-3 ore la o trecere.

Petrecem o noapte în Ceuta, oraș interesant și cu prețuri mici. Mă gândesc că au un regim special de taxe pentru că benzina e 0,8 euro pe litru, țigările sunt 2,5 euro pachetul, o sticlă de whiskey bun e 11 euro. E frumos, dar nu mai am chef de bătut străzile. Nu partikip la masa comună, mă duc la un McDonald’s unde rad un meniu Big Mac apoi hotel și somn.

20161019_152043 20161019_152246 20161019_153250

Dimineața. Radem micul dejun european, prima revenire la un regim alimentar care nu ne spulberă stomacul. Apoi pe motoare (nu punct ro) și la ferry. De data asta e Ceuta – Algeciras și costă doar 58 de euro. Facem o oră, coborâm și ne ducem spre Gibraltar. Pentru mine e, cred, a patra oară când ajung acolo. Urcăm cu motoarele cât putem, parcăm și luăm un taxi dintr-ale locului pentru 20 de euro de căciulă. Vedem maimuțe, ne pozăm, ne zgâriem, fotografiem și dispărem spre Marbella, penultima noapte de cazare. Costa del Sol are vreme minunată în perioada asta, constant pe la 25 de grade, cu soare, și asfaltul e perfect. Sigur, în Maroc am avut parte de asfalt bun și foarte bun, dar Spania e minunată. Cel puțin în zona asta poți juca biliard, snooker pe șosele, merg motocicletele de parcă-s pe perne de aer, nu simți nimic. Cred că dacă aș avea slick-uri pe motor aș adormi la ghidon, noroc că-s zgomotoase cauciucurile. La Marbella, alt loc în care mi-am petrecut luni din viață, ne cazăm și ieșim în centru la masă. Restaurant recomandat din România, semi-simandicos, la care se bea și se mănâncă. Cum nu-s amigo cu fructele de mare și cu alte viețuitoare submarine îmi comand paste. Și prost fac, sunt oribile. Dar lumea e încântată de paella și ton. Băieții n-au vreme să viziteze complet centrul orașului, ne întoarcem la hotel și ne miruim cu sticla aia de whiskey din Ceuta.

Plecarea e cum trebuie, dimineață, după al doilea mic dejun european și fără duduieli. Parcurgem rapid cei 60 de kilometri până la Malaga, ne oprim la depozit și ancorăm motocicletele pe paleți pentru transportul în România. Treaba durează o oră și ceva, apoi le încărcăm pe TIR-ul care va ajunge în câteva zile în țară. Terminăm totul cu o poză de grup cu motocicletele și îmbrăcați cu tricourile comandate de Ionuț și inscripționate cu laitmotivele călătoriei noastre: ”Make life a ride” și ”Ride in Maroc 2016”. Băieții au început deja să planifice următoarea tură, deci vom reveni!

Eu voi reveni și cu alte concluzii despre Mario Gotze, motocicleta care m-a dus în siguranță peste 3000 de kilometri prin Maroc și care n-a avut nevoie de altceva decât de benzină și spray de lanț.

Gibraltar de sus

Gibraltar de sus

Monkey business

Monkey business

Stadionul și aeroportul, de pe Gibraltar Rock

Stadionul și aeroportul, de pe Gibraltar Rock

Make life a what?

Make life a what?

Pachet și acasă

Pachet și acasă

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.