web analytics
Opinie

Tari în sfaturi

Privesc detașat, distanțat, problemele lui Dinamo. Mă preocupă, firește, ca orice problemă legată de fotbalul românesc, doar că am distanța necesară pentru a observa lucrurile și asta mă ajută. Nu discut detalii, dar vreau să discutăm un pic poziția pe care oamenii din fotbalul românesc o au cu privire la recentele evenimente. Și, mai ales, cu privire la rezistența suporterilor cu privire la schimbările recente și la numirea lui Eugen Neagoe.

M-am uitat la Telekomsport, acolo unde a fost invitat Răzvan Lucescu. Antrenorul a vorbit mai mult de o oră despre o groază de subiecte. Are discurs, are vocabular, nu se ferește de verdicte, de subiecte controversate. Foarte bine. Evident, a fost întrebat și despre situația lui Dinamo, în special despre momentul în care suporterii lui Dinamo au blocat conferința de presă a lui Neagoe, cea în urma căreia acesta din urmă ar fi fost prezentat în funcție. Și ne spune Răzvan Lucescu:

”Dinamo e un club slab. Cu o conducere foarte puternică, nu s-ar fi ajuns ca suporterii să se implice în decizii. Când am fost numit antrenor la PAOK, toată lumea a fost contra. Dar am avut totala susținere a patronului”

Bun. Hai să vedem. Discursul lui este cu atât mai ciudat cu cât antrenează PAOK. Și, dacă s-ar fi uitat un pic pe istoria recentă a clubului, și-ar fi dat seama că antrenează la un club la care suporterii au luat decizii incomparabil mai importante decât ceea ce încearcă acum fanii lui Dinamo. Răzvan Lucescu era uimit de imaginile cu 30 de suporteri la Săftica, blocând conferința. Ce nu știe, cu siguranță, Răzvan Lucescu este faptul că suporterii lui PAOK au bombardat, în 2001, biroul președintelui clubului în clipa în care a fost semnat transferul lui Stelios Venetidis de la Salonic la Olympiakos. A fost un scandal atât de mare, cu pietre, bătăi și amenințări, încât PAOK n-a mai vândut de atunci jucători lui Olympiakos, cei care au ajuns acolo au ajuns doar după ce contractul cu PAOK le-a expirat.

Legat de a doua parte, cea cu numirea lui la PAOK. Sigur, el știe lucrurile mai bine decât mine. Dar din ce știu eu de la suporteri, jurnaliști și de la niște oameni din club cu care discut constant, numirea lui n-a fost o problemă. Problema a venit la câteva meciuri după numire, atunci când rezultatele erau proaste. Eliminare din Europa, egaluri cu codașele, bătăi de la Olympiakos și AEK. Abia atunci a fost contestat Răzvan Lucescu. Pentru că, zic eu, dacă suporterii aveau ceva cu el pe sistemul Neagoe la Dinamo, Răzvan Lucescu ajungea antrenor la PAOK cum ajungeam și eu. Adică deloc.

E ușor să vorbești despre cum ar trebui să se întâmple lucrurile la alții, dar e nasol când nu ești onest sută la sută. Fie ca în cazul lui Răzvan, raportându-te la mediul în care lucrezi, fie ca în cazul domnilor Dinu și Mircea Lucescu, cei care apreciază fanii lui Dinamo minus momentele în care fanii lui Dinamo le contestă apropiații, vezi Bălănescu sau Anghelache.

Un comentariu

 • Luceștii, la fel ca albanezii Becaliani, se comportă întotdeauna la fel:
  – ei nu au niciodată nici o vină (dacă pierd, jucătorii și/sau arbitrii sunt vinovați întotdeauna);
  – ei sunt întotdeauna iubiți (cei care îi contestă nu știu fotbal);
  – spun întotdeauna adevărul (exceptând situațiile în care mint);
  – sunt întotdeauna numărul 1 în orice domeniu (Nea’ Mircea, de exemplu, era supărat că e abia al 50-lea din lume… Nu oricine poate lua 45366 de titluri în Ucraina cu buget anual de 50 milioane!!!)
  – daca nu erau ei, fotbalul românesc nu mai exista;
  – ei au descoperit toate talentele din lume (dacă nu mă înșel, nea Mircea l-am propus pe Messi la Barcelona)
  – fotbalul practicat de echipele lor este superior oricărui adversar

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.