web analytics
Fotbal intern

Țara l-a votat pe Dragnea, sportul pe Șumudică

Cine a participat aseară la live-ul pe care l-am făcut pe Facebook să nu mai citească, nu spun lucruri noi. Vorbesc despre faptul că toate nenorocirile din țara asta nu sunt minuni, nu apar pe fondul unei stări de normalitate. Nu! Tâmpeniile sunt rezultatul acțiunilor celor care sunt construiți după chipul și asemănarea celor pe care îi aleg drept reprezentanți.

Avem o Românie care a votat la alegerile recente partidul condus de un om condamnat la doi ani de pușcărie pentru fraudă electorală. Deci România a decis că votul trebuie dat PSD-ului condus de un om pe care Justiția l-a găsit vinovat de influențarea votului. Într-un demers asemănător, cea mai apreciată anchetă din sportul românesc, Superlativele Gazetei, îl alege pe Marius Șumudică antrenorul anului. Adică oamenii l-au ales spre a-l premia pe cel pe care Departamentul de Integritate din cadrul FRF l-a găsit, dovedit și apoi suspendat pentru că a pariat pe fotbal, pe fotbalul intern, inclusiv pe meciurile unor juniori. Cei mai mulți dintre cititori și cei mai mulți dintre jurnaliștii GSP au zis că pentru ei nu contează faptul că omul trișează, important e că a câștigat campionatul. E ca și cum l-ai alege pe Pițurcă cel mai bun pokerist din România, deși era pozat de ziare trișând cu camera video în pachetul de țigări.

Înțeleg că se poate pune problema și în alt mod. Că poate veni cineva să îmi spună că una e pariul, alta e tactica și indicația de pe bancă. Sigur, de acord. Însă pe sistemul ăsta îl iertați și pe Gigi Becali pentru nenorocirile făcute? Că și el dă bani săracilor, face biserici, ajută copiii sărmani să se opereze.

Și, pentru că sunteți băieți deștepți, mă veți contrazice din nou. Da, Scutariule, dar noi l-am apreciat pe Șumudică stric pentru partea de antrenorat, că pe aia îl judecăm în ancheta GSP. De acord și cu ipoteza asta, atunci hai să nu mai ținem cont nici de medaliații de la JO care sunt prinși dopați. Nu? Aveți voi certitudinea că pariurile făcute de Șumudică nu au fost făcute pe meciuri ale echipei sale? Sau pe meciuri în care jucau fotbaliști cu care e prieten? Întreb, nu acuz! Aveți certitudinea că el nu a avut un avantaj din activitatea shady de pe la casele de pariuri, dincolo de câștigul de pe bilete?

Dau un exemplu complet aiurea, dar îl dau pentru a ilustra ideea. Dacă Șumudică știa că echipa cu care joacă are în componență 5-6 fotbaliști cu care e prieten și cu care poate vorbi înainte? Dacă ar fi vorbit cu ei să își faciliteze victoria, apoi a și pus niște bani pentru a profita pe două părți de ea? Nu zic că s-a întâmplat asta, repet, e un exemplu aiurea, dar îmi ilustrez ideea.

4 comentarii

 • De acord in general cu ce spui, dar in cazul lui Sumudica oamenii au votat cu el si pentru ca a fost lasat sa antreneze… El din martie (sau cand a fost prins cu pariurile) trebuia scos din fenomen si nu se mai punea problema daca e antrenor bun sau nu. E ca si cum ai lasa un sportiv dopat sa participe si dupa sa ii judeci performanta

  • Comparatia cu dopajul e neavenita. E ca si cum ai condamna un sahist pentru dopaj.

   Omul e bolnav in privinta jocurilor de noroc si o recunoaste! Cati oare nu pariaza chiar pe echipa lor, mai bine zis impotriva, prin interpusi!?

   Mergand pe partea strict juridica, daca il pui la colt ce castigi? Avem asa o scoala de antrenori, un Coverciano, si gasim oricand pe cineva mai bun? Hai mai bine sa ne ocupam de U Craiova si de Steaua, astea sunt cazuri de rasunet, cand vor ajunge la UEFA ne lasa 5 ani acasa in cupele europene.

   Nu ca ne-ar simti cineva lipsa.

 • 1) ancheta urmareste doar partea de perfomanta in antrenorat;
  2) daca prin tara o avea priteni, performanta internationala e incontestabila si nu e vorba de 2 meciuri, Astra joaca de asta vara din preliminarii;
  3) pe cine ai alege tu antrenorul anului pe praful asta!?

  PS: ca e un ninel rapidist stim, aia e alta discutie!

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.