web analytics
Fotbal intern

Sunt și ei niște copii

Ceea ce a jucat România cu Croația, în special în startul meciului, e fix ceea ce microbiștii văd că lipsește naționalei lui Little Mouth. Fără teamă de un adversar mai bine cotat, jucând ceea ce au jucat în preliminariile în care au impresionat. Degeaba vine Contra și se minte la TV că a făcut 20 de minute bune cu Suedia și Norvegia, aia trebuia să fie atitudinea pe toată durata meciului. Ce puteai păți nasol cu Suedia, să pierzi? 🙂

Revenind.

Presing avansat, ca echipele mari, pasă rapidă pe extreme, fundași de bandă cu joc avansat, lucru care presupune calități de fotbal modern. Adică rafinament tehnic, dar și condiție fizică de top. Păstrați voi proporțiile, desigur. Mai ales pentru că Manea a fost, pe alocuri, precum locul în care e liderul PSD în clipa de față. Pușcaș a fost providențial în prima repriză, cred că e singurul vârf de atac român cu joc modern în clipa de față, restul au rămas prin 2010, deși dau 50 de goluri pe sezon prin Bulgaria contra celor de la Ruse și celor de la Montana colț cu Grecia.

Mi se pare foarte important de subliniat și de analizat felul în care vede Rădoi fotbalul. Nu știu ce școli face, unde a studiat, ce antrenori urmărește, dar văd România cu Țara Galilor, cu Portugalia, cu Bosnia și cu Croația jucând (din nou treaba cu păstratul proporțiilor) ceea ce văd la echipele mari ale lumii. Mă refer aici la eliminarea idioatei idei cu lipsa de flexibilitate a compartimentelor, mă refer la aportul mijlocașilor centrali la construcție, mă refer la numărul maxim de atingeri în declanșarea unui atac rapid, a unui contraatac. Nu mai avem lălăiala aia idioată, pasele degeaba, pentru statistică, nu mai avem jucători care și-o încearcă singuri de parcă sunt la examen.

Aș încerca oricând cu Florinel Coman în locul lui Andrei Ivan. Și nu sunt rău, nu mă iau după meciul ăsta doar, deși Ivan a fost unul dintre cei mai slabi jucători de pe teren. Ivan e singurul care pare că nu e în peisajul pe care l-am descris mai sus. Într-o echipă în care toți dau drumul rapid balonului, în care se caută în permanență soluții pentru pasare sau finalizare, Ivan a rămas cu jocul de la Craiova. Capu-n pământ, ia tușa la viteză și poate-poate își depășește adversarul. În viteză, căci la dribling are calificativ zero.

Voiam să zic despre Băluță, că merită să zici de bine, însă mi-e o frică pentru băiatul ăsta de nu vă explic. Mi se pare foarte riscantă alegerea cu Brighton, mi-e teamă să nu facă tușa pe acolo sau să joace doar la U21, caz în care nu va continua progresul ăsta fantastic pe care îl are. Mi s-a părut cea mai limpede minte de pe teren, are eleganță în evoluție, e un pasator excelent, e și omul care îți iese cu mingea la picior dintre fundașii centrali. Golul e un bonus.

Despre Ianis nu vă mai zic. Să vă zică rupții în gura cărora vă uitați pe la TV. Toți expirații, toate loazele cu pile care își plimbă gura în fața unor audiențe mai mici decât traficul blogului meu atunci când nu scriu nimic. Nu vă zic și acum despre Ianis? Că lovește mingea excelent, că e singurul care driblează în regim de viteză, că vede trasee pe care nu le mai vede nimeni. Ah, că mai are de învățat, că nimic din ceea ce a făcut până acum nu e suficient, de acord. Însă, fără nicio urmă de îndoială, e unul dintre cei mai buni fotbaliști tineri din România și unul dintre cei mai buni fotbaliști din Liga 1. Sigur, când au dreptul să se exprime toți păduchii, toate leprele…

Cu Anglia și cu Franța o să fie mult mai greu, evident. Dar indiferent de ceea ce se va întâmpla acolo, ce am scris aici rămâne valabil. Până la urmă, absurd e ăla care vrea ca fotbaliștii care cresc într-o țară ce le oferă nămol, mingi sparte și alimentație de cantină să se bată cu ăia care au uzină de făcut fotbaliști.

Vorba unui prieten. Sunt și ei niște copii, mă! 🙂

foto: Lucian Danciu / ProSport

Un comentariu

  • Ma uit acum la Franta – Anglia si mi se pare parca un nivel mai aproape de seniori. Sper insa ca, jucand partitura noastra sa-i scurt-circuitam cum am facut-o azi cu croatii. Croati care au o echipa cu valori certe, glezne fine… am reusit sa-i anihilam. Avem grupul asta foarte atent format ( e primul antrenor la care vad o asa grija fata de fiecare jucator : ” George, esti bine?”, “Ianis, esti ok?” – un detaliu atat de simplu dar atat de greu de gasit la alti selectioneri; conteaza E.N.O.R.M.).
    …Deci eu sper la rezultate bune in continuare. A, uite ca au egalat si francezii, 1-1, buuun pt noi.
    Iar cei care il critica pe Ianis, sau mai prost, il compara in continuu cu tac’su’ in apogeul carierei, e f clar ca nu vad o boaba fotbal, au zero capacitate de sinteza, lipsa memorie si cultura sportiva… trebuie ignotati.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.