web analytics
Fotbal intern

Steaua, dă-i a doua!

Recunosc că transferul lui Alexandru Zaharia la Steaua m-a luat prin surprindere într-un mare fel. Fără să știu situația fotbalistului la Petrolul, Zaharia e un fotbalist cu o valoare mult, dar mult peste nivelul ligii a patra. Și asta e bine pentru Steaua, înseamnă că cei de acolo au învățat din greșelile anilor trecuți și nu mai lasă elemente necontrolate, elemente ce se pot transforma în surprize în play-off sau la baraj.

În clipa de față nici măcar o minune nu are cum să împiedice promovarea. Ok, exagerez. În clipa de față, doar o minune poate să împiedice promovarea. Nu ai cum să ratezi obiectivul cu un lot în care ai fotbaliști cu sute de meciuri în Liga 1 și Liga 2. Zaharia, Mihăescu, Elek, Băjenaru, Enceanu, Bărbulescu alături de Răsdan, Iancu și restul fotbaliștilor pe care îi știu deja suproterii Stelei. E foarte bine ce au făcut, însă munca de abia acum începe.

Și pe cât de urât e limbajul de lemn, pe atât de real e. Fotbaliștii ăștia au venit pentru promovare, au venit pe bani mai mulți decât s-ar plăti în mod normal în liga a patra. Asta înseamnă că pentru a avea un produs viabil, un produs care să nu fie o gaură de bani, tu trebuie să îți creionezi strategia și trebuie să te adaptezi încă de pe acum pentru ceea ce va urma.

Steaua are în continuare bube mari la capitolele care țin de marketing, comunicare și tot ceea ce înseamnă relația cu suporterii. Generarea de relații noi și întreținerea relațiilor actuale. Sigur, la comunicare văd că se mișcă. Au un departament măricel care produce și transmite meciurile, care se ocupă de întreținerea unui site, care generează știri și care, zic eu, ar putea să facă asta cu o frecvență mai mare. Dar e doar începutul. În continuare aștept mișcări puternice, îndrăznețe, cu tupeu, mișcări care să facă lumea să vorbească despre Steaua. Sigur, e liga a patra, dar e cel mai titrat club din România, nivelul fotbalistic nu e o scuză, aproape că nu contează.

Înțeleg că a fost toaletat terenul 5 de antrenament, aștept să văd și eu magazin mobil la meciurile de acasă. Aștept să văd toalete, să văd un chioșc de unde să îți poți cumpăra ceva de mâncare. Mai aștept să văd acțiuni cu fotbaliștii, că acum ai fețe cunoscute. Du-te cu ei la evenimente, fă-i parte din campaniile de comunicare și publicitate ale sponsorilor echipei, oferă sponsorilor pachete personalizate de promovare în care să îți incluzi fotbaliștii.

Apoi, oricât de urât ar suna, degeaba ești tu Steaua dacă nu te comporți ca atare. Fii mai activ și mai agresiv în social media! Colaborează cu suporterii, cu AS 47, fă proiecte împreună! Relaxează-te un pic, că scuza cu Armata și regulamentele ei nu mai ține în 2020. Dacă pot ambasade și instituții ale statului să fie relaxate în comunicare, cu siguranță poate și Clubul Sportiv al Armatei. Trebuie doar să vrei, să ai un individ cu inițiativă și cu idei bune. Și, cu siguranță, au așa ceva acolo.

În altă ordine de idei, de ce n-au făcut un efort să joace niște amicale prin țară? Că și în țară e public stelist sau public confuz. Du-le Steaua în marile orașe, vinde tricouri acolo, dă-le autografe, du-te acolo cu jucători din generația Sevilla să facă lumea poze. Că asta cu elitismul nu prea merge, realitatea e că ai nevoie de o bază foarte mare de suporteri ca să poți supraviețui la nivel înalt, acolo unde vrea Steaua să revină.

7 comentarii

 • Da, Steaua București este o echipă finanțată direct de la bugetul Ministerului Apărării. Într-un fotbal modern, într-adevăr nu e ok, dar acum ce să facem? S-o donăm albanezului abject că Steaua e a statului și că nu e normal?!? Pușcăriașul să plătească prejudiciul pe care l-a creat și apoi să închirieze PE BANI stadionul, marca, numele, emblema, palmaresul

  • Gresesti maestre. Ori nu esti atent la nuante ori nu le intelegi.
   CSA (Clubul Sportiv al Armatei) Steaua Bucuresti este o organizatie in sine, cu buget propriu, cu contabilitate cu tot ce vrei. Bani ia si de la MTS cum iau toate cluburile sportive. Pe langa banii luati de la stat (pe care ii ia perfect legal, repet la fel ca si alte cluburi sportive) mai are si surse proprii de finantare. Bugetul clubului e cat e, nu e deloc infinit si nu are legatura cu bugetul MApN. Sunt unii raspandaci platiti de cioban sau doar idioti care sustin ca d-aia n-are armata camioane pentru ca da bani la fotbal. Nici pomeneala. Bugetul de achizitii militare nu are legatura cu sportul.

   Ca la orice business intai trebuie sa investesti ceva si de abia dupa aceea poti sa te astepti sa ai profit. La fel si la fotbal, nu? Intai trebuie sa-si faca echipa si pe urma sa speram ca vin si performantele. Lacatus a incercat cu tineri si cu bani putini, dar uite ca nu s-a putut, am pierdut 2 ani degeaba si ne-a intins tuturor nervii la maxim. Eu zic ca acum este o abordare corecta – sa-si faca din timp echipa competitiva, de acum pentru liga a 3a, de la anul pentru liga a 2a si peste 2 ani sa fie pregatiti de liga 1. Cand va promova in liga 1 sa nu fie ca Dinamo – echipa de rasul lumii, incapabili sa intre macar in play-off

 • – cand esti finantat DIRECT de la bugetul ministerului, nici o cheltuiala nu e prea mare la nivel de liga 4 sua liga 3
  – principiile fotablului profesionist nu se palica atunci cand sugi direct de la bugetul de stat
  – otbalistii astia cu sute de meciuri in primele doua ligi au contracte de amatori?

 • Ar fi ceva ce ar putea opri promovarea! Daca Rapid trimite toti titularii de la prima echipa la Rapid 2 in Play-Off?

  • In primul rand are nevoie de jucatori pentru liga a 2a. Crezi tu ca sacrifica liga a 2a si poate sansa de a promova in liga 1 doar ca sa promoveze cu echipa a 2a in liga a 3a? La ce i-ar ajuta? In liga a 3a ar avea cheltuieli mult mai mari, iar Rapid de abia are bani pentru ce au acum. Sau nah, poate vor sa vada daca merge sa falimenteze de 2 ori.
   In al doilea rand nu pot aduce toti jucatorii. Am inteles ca maxim 6. La ce echipa are Steaua acum poate bate pe Rapid chiar cu 6 jucatori veniti de la prima echipa

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.