web analytics
Diverse Ghiduri

Ce spune legea despre cauciucurile de iarnă

Atunci când avem probleme căutăm răspunsul pe Google și ne repezim în forumuri, acolo unde își dă lumea cu părerea. Așa e? Însă de cele mai multe ori răspunsurile sunt mult mai accesibile și ”mai conforme cu realitatea” dacă le căutăm în legi, conduri sau regulamente. Este și cazul montării cauciucurilor de iarnă la mașini, că tot se apropie sezonul rece. Am auzit până acum o grămadă de variante atunci când întrebam când trebuie să punem pe mașină cauciucurile de iarnă.

Mi s-a spus că de la 1 noiembrie (!?!?!), că atunci când dă prima ninsoare, că atunci când temperatura coboară sub 5 grade constant sau că atunci când plouă mai mult de 3 zile din 7. Din acest motiv vreau să mă/vă lămuresc definitiv.

Ce spune Codul Rutier 2015 despre cauciucurile de iarnă:

Articolul 102
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice:
28.conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna, iar in cazul autovehiculului de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, fara ca acestea sa fie echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune sau fara a avea montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate;

Adică primim amendă atunci când nu avem cauciucuri de iarnă și pe drum e zăpadă, gheță sau polei. Nu se precizează nimic despre dată. Teoretic, noi trebuie să fim la curent cu prognozele meteo și să avem grijă să punem cauciucurile de iarnă înainte să cadă prima zăpadă. La fel de logică este și concluzia că, dacă ninge în iulie, noi nu avem voie să circulăm fără cauciucuri de iarnă, nu?

Articolul 112 (1) Certificatul de inmatriculare sau de inregistrare ori dovada inlocuitoare a acestuia se retine de catre politia rutiera in urmatoarele cazuri: h1)autovehiculul nu este dotat, la circulatia pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, cu anvelope de iarna, iar autovehiculul de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si autovehiculul de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, nu sunt echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune ori nu au montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate;

Pe lângă amendă lăsăm și certificatul de înmatriculare polițistului care ne prinde fără cauciucuri de iarnă atunci când ninge. Din nou, nicio altă precizare legată de anotimp, data și ziua când trebuie montate.

sursă: whythisride.com

sursă: whythisride.com

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.