web analytics
Opinie

¡SOMOS CAMPEONES DEL MUNDO!

S-a terminat, ¡SOMOS CAMPEONES DEL MUNDO!, după cum zice Ole. Câteva notițe la rece, așa.

A fost cea mai bună finală de… orice pe care am urmărit-o eu vreodată. Și nu cred că greșesc dacă zic că a fost cel mai frumos meci de fotbal pe care l-am urmărit eu vreodată. Sigur, fiecare are propriul clasament, asta apropo de impulsul unora de a-mi explica MIE care este cel mai bun meci de fotbal pe care EU l-am văzut. Messi a lămurit orice discuție pe care orice om rațional o putea avea. Ah, că există și lipsiți de rațiune, asta e ceva normal. Dacă eram toți cu țiglele pe casă era plictisitor, ne sinucideam de prea mult bine ca-n Elveția. Cel mai mare din istoria acestui sport. O spune unul care-l are drept idol pe Ronaldinho.

Mbappe, fără dubiu un fotbalist excelent, m-a surprins negativ cu atitudinea de după meci. Adică înțeleg sau încerc să înțeleg dezamăgirea uriașă, că n-am pierdut finale de Mondial până acum, dar să pozezi în halul ăla? Să îți arunci medalia de argint de la gât, să târâi trofeul de golgheter de parcă ți-au dat căcat să ții în palme. Atitudinea asta de divă de Instagram e fix motivul pentru care eu nu îi văd pe ăștia să reziste anilor cum au rezistat Messi și Cristiano Ronaldo. Ăștia se supără, se dau cu curu’ de pământ, li se strică rimelul sau cum naiba se numește chestia aia neagră de la ochi, se ceartă pe Twitter și pe Facebook, au și altele de făcut cum ar veni. Sper să mă înșel, desigur, mai ales că Mbappe e mega talentat și e și tânăr, mai joacă Mondiale destule.

Am observat că românii au probleme mari în a respecta alte tradiții, alte obiceiuri. De ce au ăia cearșaful pe ei, de ce a pus Messi capotul pe el, de ce n-are Franța mai mulți jucători de altă culoare, de ce face nu știu care nu știu ce. În primul rând cred că ar trebui să mai lăsăm Tik-Tokul și să mai punem mâna pe o carte. Că suntem cei mai proști din Europa, nu vă mai luați după excepțiile cu care n-aveți nicio legătură și pentru ale căror excelente realizări (e în DOOM cu sensul intenționat de mine aici? Probabil că e, deși e o prostie) nu aveți niciun merit. Nici noi, nici țara. În al doilea rând, poate că ar trebui să lăsăm Wizzu și să mai vedem lumea dincolo de Bergamo și de Luton. Și la est, dar și la vest. Și prin lumea arabă, prin Africa, prin Asia de Sud-Est în afara resorturilor cu all-inclusive în care mergem pentru că l-am văzut pe Gardoș că și-a dus soția. Că nu e doar asta lumea, nu mănâncă toți fasole cu ouă la dejun, nu au țoți treninguri Vagabond și papuci Balenciaga din Istanbul pe Pământul ăsta. În al treilea rând, așteptam mai multe, mai multă toleranță de la un popor care și-a trimis părinții și bunicii la muncă în Germania, Spania și Italia. Sau ne-au făcut ăia vile dreptungiulare, ne-au cumpărat Passaturi 1.9 Tdi cu i roșu și plasme NEI și acum avem probitatea morală de a critica acțiunile altor popoare?

Observam ieri în comentariile de la postările de pe Facebook aceleași lucruri pe care le observ la poporul fecesebist de ani de zile. Și mereu îmi aduc aminte de unul dintre cele mai bune pasaje scrise în epoca modernă despre epoca modernă: ”Rețelele sociale au dat prostiei șansa să se agrege și proștilor posibilitatea să devină solidari. Ele le-au permis să nu mai trăiască ignoranța, incultura sau repetenția ca pe o rușine, ci ca pe acte de curaj și de libertate. De aceea, nu este deloc o întâmplare că printre marile valori moderne pe care le revendică ignoranții atunci când se adună laolaltă e tocmai libertatea. Nu revendică educația sau știința, nu revendică responsabilitatea sau solidaritatea, ci doar acea ciudată libertate de a fi ei înșiși, de a nu da nimănui socoteală pentru ce sunt, de a se mândri că sunt așa cum sunt”. Adică nu contează realitățile, contează ce cred ei, nene. Dacă ei cred că acest Mondial a fost aranjat de la primul la ultimul meci, atunci așa a fost. Dacă ei cred că finala a fost aranjată la pariuri, atunci așa a fost. Că arbitrul a fost corupt de FIFA pentru a-l ajuta pe Messi, că Franța s-a luptat cu sistemul, că Ronaldo a fost ținut pe bancă special pentru ca Portugalia să nu ajungă în finală și să bată Argentina. Serios, te crucești. Și nu doar de ce citești, ci și de certidudinea cu care își susțin spusele.

Îmi tot arătați ce scrie despre Argentina netalentatul ăla cu implant de păr care primea cotoare în freză. Ce nu vreți voi să înțelegeți e că el are nevoie de asta, are nevoie de engagement, de cifre în social media. Că dacă nu le are nu mai mănâncă. Mi-a zis acum vreun an un nene cu decizie de la Superbet că fix de asta e ținut la ei. Pentru că vorbește mult, stârnește și reprezintă poporul fecesebist. Mai e la Superbet? Probabil mai e. Eu dacă nu folosesc FB două luni nu pierd nimic, el dacă face asta mănâncă pateu de porc Ardealul după ce se termină salariul relativ modest de la TV. Și cu toate astea tot eu am cifrele mai mari, dacă e să ne comparăm. Bine, la nivel de reach organic, de engagement, le am mai mari decât toți ăștia pe care îi vedeți prin studiouri luați la un loc. N-au talentu’ lu’ tata!

O să încerc să scriu mai des aici pentru că în social media lucrurile se strică rapid. Bolnavul ăla psihic de Musk a distrus Twitter, cenzurează tot, dă afară, blochează jurnaliști. Și-a cumpărat tristul cu bani o jucărie. Pe Facebook, boții și indienii de la moderare fac ravagii, nu țin cont de nuanțe, blochează, suspendă orice are miros de orice. Zuckerberg e în pragul colapsului și, probabil, al dispariției. E imposibil să te mai exprimi într-un cadru civilizat, folosind argumente. Trebuie să fii în zona ”totul e frumos, trăim în liniște și pace, dați click pe reclame” ca să ai succes. Și asta nu o să se întâmple la mine niciodată. Așa că ne vedem pe aici, o să caut plugin de abonare și cu asta basta.

8 comentarii

 • =)))) dar tu ai voie sa comentezi si noi nu? pai a jucat franta? a jucat germania la mondial? a fost o gluma, nu am fost nici franta, nici germania, ma rog pe jum germania, si pe jum olanda. Asta e europa pt voi? pai de-aia va iubiti cu ursula si votati usr…

 • îți scrisei și pe Twitter că și la mine e cel mai bun meci pe care l-am văzut. Asta e nimic
  Dar să știi că și la Lineker e la fel

 • 1060 de cuvinte ai scris. Dintre care 1000 le-ai folosit sa discuti despre hatereala, prostia unora, altora si sa le dai peste nas celor cu care te mai razboiesti tu. Si restul de 60 ai scris despre frumusetea fotbalului. Pacat ca nu ai facut invers. pacat.

  • Partea buna e ca sunt o mulțime de site-uri unde poți citi lucrurile pe care le vrei. Îți spun asta fără dram de malitiozitate.

 • Cred ca este cel mai frumos final de cariera pe care l-a avut un mare fotbalist (daca asta va fi finalul, nu stiu cat o sa mai joace). Zidane a facut ce a facut in 2006, Ronaldo & Ronaldinho s-au retras grasi in Brazilia, Cristiano Ronaldo nimic notabil, Hagi rosu cu Italia la EURO2000…

  Incredibil tot ce se intampla in jurul Argentinei, au fost si cei mai multi cred la meciuri, fac atmosfera peste tot. Am un prieten la Buenos Aires care imi trimite poze si filmulete de acolo, senzational. Iar Moldovan e supi ca i-au pus halatul lui Messi :)))) e incredibil cum ne impedicam noi romanii de lucruri asa marunte.

  • Nu cred ca se retrage, cred ca mai joaca macar 2 ani. Deci mai amanam cu finalul de cariera. Nu cred ca se va retrage de pe cai mari. Da, nu cred ca se putea mai bine pentru un spectator neutru decat sa castige Argentina. Pentru bucuria de acolo, pentru spectacolul din tribune. Misto!

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.