web analytics
Siberia la Extrem

Siberia la Extrem!

Nu știu dacă v-am povestit în ”Est, spre Siberia”, dar aveam în 2017 o discuție cu Max, omul din Yakutsk care mă ajuta să îmi repar motocicleta și să termin Drumul Oaselor. Era o discuție despre diferența foarte mare între temperaturile din verile siberiene și cele din iernile siberiene. Dacă vara au caniculă, se ajunge și la 40 de grade Celsius, iarna se coboară mult, sub 50, chiar și sub 60 de grade Celsius. Și spunea Max, atunci, că e o reală problemă cu turiștii din Europa care vor să vadă cum e o iarnă atât de friguroasă, vin la Yakutsk și degeră pe acolo pe străzi.

Ei bine…

Iarna asta o să fiu eu turistul ăla. Toată luna ianuarie voi fi în Rusia și, cu un popas la Moscova (pentru Revelion) și unul la Lacul Baikal (pentru adaptarea la frig) voi ajunge în cel mai rece oraș din lume aflat sub Cercul polar arctic, adică în Yakutsk. Pe lângă faptul că e orașul cu cele mai mici temperaturi din lume, Yakutsk e și orașul cu cea mai mare diferență de temperatură din lume între iarnă și vară, undeva la 110 grade Celsius.

Planul este să trăiesc acolo, minimum o săptămână, și să documentez felul în care se desfășoară viața într-un astfel de loc. Vom merge prin împrejurimi, vom interacționa cu localnicii, ne vom insinua în cotidian. Dacă o să am bani mulți, deși mă îndoiesc, o să mă duc și la Oymyakon. Pe ăsta probabil îl știți, că e deja celebru, e un sătuc care deține recordul all-time de frig într-un loc permanent locuit, minus 71,2 grade! Dacă nu ajung o să mă mulțumesc cu cel mai rece oraș din lume, na. 🙂 Mă aștept la temperaturi între minus 40 și minus 55 de grade.

De mers nu o să merg singur. Pentru că într-un astfel de proiect aveam nevoie de fotografii bune, nu de ceea ce fac eu în mod curent cu telefonul, în călătorie o să vină și fratele meu. Fotograf, îl găsiți pe Instagram aici, el o să fie responsabil cu ceea ce voi pune eu pe blog și prin alte locuri. Și, dacă totul iese cum ne-am planificat, la întoarcere vom face în București o expoziție foto cu cele mai bune imagini surprinse acolo.

București – Moscova – Baikal – Yakutsk

Traseul e mai dificil decât mă așteptam să fie. Mă refer la modul în care vom ajunge la Yakutsk. Nu am vrut să luăm avionul direct din Moscova, așa că vom merge cu Transsiberianul până la Baikal și, după câteva zile acolo, vom mai schimba trei trenuri până la Nizhny Bestyakh, localitatea de pe malul estic al râului Lena. Practic, peste râu de Yakutsk. Problemele de ordin logistic sunt o grămadă. Începând de la faptul că trebuie să ne sincronizăm perfect și să nu ratăm trenuri, că nu cred că e mișto să dormi o noapte la minus 50 de grade într-o gară din Siberia, și continuând cu faptul că ajungem în gara finală la 5 dimineața. Vom trece râul înghețat cumva, sper că vom găsi un taxi, dar ce hotel te primește la ora aia?

Îmbrăcăminte pentru frigul extrem

Aici e o bătaie de cap inimaginabilă. Sigur, dacă ai buget de 10.000 de euro o rezolvi cu trei click-uri în 45 de minute. Dar când nu ai, e dificil. Nu știu dacă vă imaginați, eu nu-mi imaginam, cât de scumpă e îmbrăcămintea potrivită pentru frigurile alea extreme. Și nu doar geaca sau bocancii, tot. Toate straturile, începând de la bluzele de corp care trebuie să fie din lână merino, continuând cu polarul, cu pantalonii, cu… tot. Până și mănușile, perechea de exterior, trebuie să fie umplute cu puf. Iar gecile… nu îmi imaginam că există geci (în afara regimului fashion de purtat la cafenele și când te urci în Q7) care să coste 5-6-7000 de lei.

În fine, am rezolvat unele dintre ele, mai avem de rezolvat altele, sunt într-un plin proces de căutare, de filtrare, sper să găsesc cele mai bune soluții.

Cam asta e deocamdată. Ca de obicei, totul va fi aici pe blog, pe facebook, iar cele mai mișto poze o să fie pe instagramul meu și pe instagramul fratelui meu!

9 comentarii

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.