web analytics
Opinie

Sensibilul subiect al sportivilor sensibili. Halep, Messi și Rossi

În România, presa de sport înseamnă presă de fotbal. Iar calitatea scăzută a materialului cu care se lucrează în fotbal, atunci când vine vorba despre conducători, a influențat serios și calitatea demersului jurnalistic rezultat din interacțiunea celor două tabere. Din nefericire, contactul regulat cu personaje de tipul Becali, Borcea, Copos sau MM Stoica a redus foarte mult din creativitate, limitele între care îți poți picta expresivitatea fiind reduse de lipsa de flexibilitate arătată de oamenii menționați anterior.

Problema apare atunci când reprezentanții presei ies din fotbal și sunt nevoiți să interacționeze cu oamenii din alte sporturi. În special handbal și tenis, discipline în care, sub o formă sau alta, existăm la nivel înalt. Iar neajunsul, dacă îi pot spune așa, rezultat din această prezență la nivel înalt este acela că sportivii ăștia nu se lovesc doar de jurnaliștii români, ci și de cei din străinătate. Automat, ei pot face comparații și, de cele mai multe ori, consideră drept adevărate afronturi întrebările românilor.

Nu sunt avocatul presei din România, nu am nici intenția și nici calificarea pentru așa ceva, însă observ cum începe să devină un subiect săptămânal conflictul dintre jucătoarele noastre de tenis și presă. A început cu Sorana Cîrstea, atunci când presa din România a prezentat într-un mod complet lipsit de coerență niște declarații, încercând să obțină un conflict dintr-un interviu altfel cuminte. Și am fost de acord atunci, deși nu consider că Sorana ar fi avut o problemă cât timp exista interviul original, cu declarațiile inițiale, dar am fost de acord că o eventuală supărare poate fi justificată. Fără nicio scuză, presa a greșit.

Și presa greșește zilnic atunci când vine vorba despre Simona Halep. Nu în felul în care îi sunt tratate meciurile, nu în felul în care îi sunt analizate, ci atunci când vine vorba despre comentariile legate de viața privată sau de gestionarea vieții sportive. Chiar și așa, sunt absolut convins că totul se transformă într-un soi de alint al sportivelor – repet, în special din tenis – care au pus presa într-un sac de menaj de 120 de litri și care reacționează nepotrivit, spun eu, atunci când apar și subiecte care nu le convin. Fără înțelegere, fără răbdare, fără tact. E cazul Simonei, cea care s-a supărat și a plecat fără să răspundă întrebării unui reporter ProTV pe aeroportul din București, la revenirea în țară după meciurile din Fed Cup. Discuția a fost:

Reporter: Cum te simți? Care e starea ta de sănătate?
Halep: Sunt doar obosită, a fost o săptămână grea la Fed Cup, mici probleme la șold de la căzătura din meciul cu Garcia. Dar am timp de recuperare și de odihnă.
Reporter: Sunt compromise și celelalte turnee?

Moment în care Simona a dat ochii peste cap, vizibil deranjată, și a plecat din fața microfonului.

Ok, veți spune că a fost o întrebare nepotrivită. Probabil! Însă asta nu îți justifică ție, sportiv, un astfel de comportament. Nu spune nimeni că Simona trebuie să înțeleagă limitările unei prese din ce în ce mai subțire valoric, însă trebuie să înțeleagă că ea nu discută cu reporterul. Reporterul e unealta, mijlocul prin care vorbele ei ajung la milioanele de români care îi sunt fani, la oamenii care plătesc mii de euro să o urmărească pe la turneele din întreaga lume, la oamenii care beau Dorna, încalță Adidas și își pun robineți de la Dedeman, sponsorii care varsă sume importante în conturile ei. La o astfel de scăpare din partea reporterului, dacă a fost scăpare, Simona ar fi trebuit să își sublinieze punctul de vedere, să repete dacă avea impresia că a spus deja ce era de spus și să încheie într-un mod politicos.

Și, pentru ilustrarea punctului meu de vedere, vă dau trei exemple cu alți sportivi de talia Simonei, adică vedete internaționale, care au gestionat în fața mea mult mai bine momentele delicate din interacțiunea cu presa.

Acum circa șase ani, la un Malaga – FC Barcelona, Cesc Fabregas a fost abordat destul de insistent de un jurnalist, pe culoarul de intrare la vestiare. Un jurnalist de radio care a sprintat spre el și care, fiind în direct, anunțase deja intrarea mijlocașului prin telefon. Fabregas s-a enervat cumplit, forțat fiind practic să accepte să vorbească, i-a bătut obrazul jurnalistului, dar i-a luat telefonul din mână și a discutat vreo trei minute cu cei din studio.

Tot la meciul de la Malaga, Lionel Messi era întrebat insistent, în timp ce dădea autografe, care este relația lui cu Ronaldo. Complet ieșit din context, jurnalistul cu pricina părea să vrea să obțină o reacție nervoasă din partea starului Barcelonei. Și nu doar ”cum te înțelegi cu Ronaldo?”, ci și ”e Ronaldo cel mai bun?”. Messi a dat autografe și s-a fotografiat cu vreo cinci-șase fani, deci vreo două minute petrecute în zonă, timp în care jurnalistul cu pricina a repetat doar asta. În loc să îl ignore sau să reacționeze nervos, Messi s-a întors spre el și, cu un ”thumbs up” în fața reporterului, a spus doar ”mare, jucător mare”. A zâmbit și a intrat la vestiar.

În 2018, la Mugello, Valentino Rossi obținea un pole position în fața fanilor italieni, primul pentru Yamaha după circa doi ani. Bucurie uriașă, așa cum vă puteți imagina, pentru unul dintre cele mai cunoscute nume din sportul mondial, nu doar din motorsport. După conferința de presă, așa cum e obiceiul, piloții mai stau câteva minute de vorbă și cu reporterii din țările lor. Vinales și Lorenzo cu spaniolii, Rossi cu italienii. Numai că, în timp ce Rossi vorbea în limba maternă cu ai săi, în grup s-a insinuat un reporter spaniol care îl întreba insistent lucruri despre Marc Marquez. ”Vei reuși să reziști în fața atacurilor lui Marc? Crezi că are un ritm de cursă mai bun decât al tău?”. Întrebări nepotrivite în context, desigur. Nu doar pentru că Rossi obținuse o performanță importantă în fața fanilor, ci și pentru că între el și Marquez era un conflict asumat. Ei bine, Rossi nu l-a ignorat. A ales să trateze politicos și plictisitor subiectul, cu un ”Marc e un pilot puternic și, alături de Jorge, Maverick și Andrea, sunt convins că se va lupta pentru primul loc în cursa de mâine”. Simplu!

Cred că Simona, un sportiv uriaș la nivel mondial în clipa de față, ar trebui să privească mult mai degajat interacțiunea cu presa. Indiferent cât de deranjante sunt întrebările, indiferent de intențiile reporterului, ceea ce scoate Simona pe gură ajunge, în definitiv, la fanii ei, la iubitorii tenisului. Și, cu puțin antrenament și cu un ghidaj bun din partea specialiștilor din staff, orice întrebare belicoasă își poate găsi un răspuns protocolar. Fără fugă din fața camerei și, mai important, fără să alimentezi eventuala dorință a reporterului de a provoca un scandal.

4 comentarii

  • Media training din falus de cerb de aur. Nu stiu nici ce e ala astia ai nostri si nici ca le trebuie.

  • prea multa valva pt nimica… nu o suport pe halep, dar aici, chiar nu imi pare ca a facut ceva, eu inca ma bucur ca nu au castigat la dublu, ca iar o lua lumea razna… presa incepea cu dinalea cu regina cu miracole cu sloboz la tava, si sunt satul de nunta pe care o face presa la fiecare win. Sunt satul de modul excesiv de bucurie… De-aia prefer sa pierdem, sa ma pot uita linistit la tv si pe net, ca altfel n-am loc de stiri de genul ” ce au mancat sportivii nostri inainte duelului” si etc. Revenind la subiect, repet o nimica toata, nu a dat interviu, asa si? face ce vrea, punct.

  • Consider ca faci o mare confuzie. Doua lucruri:

    1. Halep si tenismenele joaca intr-un sistem astfel gandit in care “fiecare este pentru el”. Efectiv este irelevant ce tara reprezinti, ce club reprezinti . TU, tenismen nu reprezinti pe NIMENI in afara de tine. Cand ai in spate un club pe care-l reprezinti, esti altfel calit la toate aceste lucruri. De aceea articolul lui Geambasu a termiant-o psihic pe Buzarnescu si echipa in meciu cu Franta… pentru ca ele joaca de 2-3 ori pe an pentru Romania si de 100 de ori pe an pentru si doar pentru (si repet doar pentru de 100 de ori) ele. Daca maine ele devin jucatoare din Nepal…. tot aia e. Deci reactia lor la presa e cu totul alta decat a unuia ca Messi – care reprezinta Barcelona (o institutie).
    Mai mult, Romanai nu le-a dat nimic, e si psihica treaba, noi ne reprezentam pe noi, jucam pt noi, venim sa jucam pt Romania si presa ne-o da la mumu….
    2. Sunt femei. Nu jignesc, nu sunt misogin, insa un barbat e linear in comportament pe decursul unei luni. O femeie trece prin 100 de stari hormonale, e un adevar. Si cand e si reprezentanta unui joc individual….

    Usor incoerent ce am zis dar sunt sigur ca te prinzi. 🙂

  • Scutariule, să ne înțelegem: ăia de la ProTV nu sunt reporteri. Fără ironie! Ăia sunt niște măscărici puși să măscărească. Asta e diferența: Messi, Rossi și Fabregas au ales să răspundă unor REPORTERI, in timp ce Simona a ignorat un MĂSCĂRICI. Și încă ceva: crede-mă că “unealta” prin intermediul căreia ajunge mesajul Simonei la public distorsionează atât de mult conținutul încât dintr-o simplă “unealtă” se transformă într-un bâlci ordinar. Același lucru este valabil și cu DigiSport sau Gesepe.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.