web analytics
Fotbal intern

Se termină 2018 și Steaua – Rapid rămâne meciul cu cea mai mare asistență!

În ceea ce este, probabil, cea mai proastă perioadă din fotbalul românesc de după Revoluție dacă ne uităm la interesul spectatorilor, România fotbalistică este pe cale să primească o lecție. Una pe care, anticipez, o să o lase să treacă pe lângă ea fără să o analizeze, fără să profite de șansa de a pricepe ceva. Suntem la final de 2018 și ne confruntăm cu o realitate care sună astfel: în 2018, meciul cu cea mai mare asistență din fotbalul românesc este partida din Liga a IV-a dintre Steaua București și Academia Rapid, din aprilie, atunci când pe Național Arena au venit 36.277 spectatori.

Partida din liga a patra a adunat pe stadion mai mulți spectatori decât două meciuri cu miză mare din Europa League, meciurile FCSB-ului cu Lazio (33.455 spectatori) și cu Rapid Viena (31.274 spectatori). De asemenea, jocul dintre Steaua și Rapid a fost văzut pe viu de un număr mult mai mare de oameni decât mult lăudatul și intens promovatul FCSB – Dinamo – FCSB. În 2018 au fost două astfel de întâlniri pe Național Arena și au fost 27.835, respectiv 24.726 spectatori.

Meciurile cu cea mai mare asistență din 2018 în România:

 1. 14 apr Steaua – Academia Rapid 1-3 – 36.277
 2. 15 feb FCSB – Lazio 1-0 – 33.455
 3. 30 aug FCSB – Rapid Viena 2-1 – 31.274
 4. 27 mai FC Hermannstadt – CS U Craiova 0-2 – 30.640
 5. 14 mai CS U Craiova – FCSB 0-1 – 29.000
 6. 29 iul FCSB – Dinamo 3-3 – 27.835
 7. 29 apr FCSB – CFR Cluj 1-1 – 27.500
 8. 31 mar CS U Craiova – CFR Cluj 0-0 – 27.000
 9. 16 aug FCSB – Hajduk Split 2-1 – 27.000
 10. 14 iul CS U Craiova – CFR Cluj 0-1 – 27.000
 11. 06 mar CS U Craiova – Dinamo 1-0 – 26.000
 12. 18 feb Dinamo – FCSB 2-2 – 24.726

Ce poate învăța fotbalul românesc?

În primul rând, poate învăța că nu numai ”performanța” aduce oamenii la stadion. Am pus ghilimele pentru că în România îmbrăcăm acest cuvânt cu haine sărăcăcioase, performanțele noastre nu sunt chiar… performanțe. Însă nu doar titlurile câștigate aduc oamenii la stadion, nu doar prezențele în grupele Europa League sau finalele de Cupă. Spiritul de competiție, rivalitatea, toate astea sunt trăiri pe care omul le experimentează încă de când învață să comunice, înainte de grădiniță. Specularea acestor trăiri se poate transforma într-un avantaj. ”Hegemoniile” nu provoacă buzz, respectul pentru competiție și pentru adversar, da!

Celălalt lucru pe care trebuie să îl învețe fotbalul românesc este dat de importanța suporterilor activi. Vedeți ce face galeria lui Ajax în UCL, la Bayern acasă? Sau haideți să nu vorbim despre competiții europene. Uitați-vă în campionatele puternice la derby-uri. Uitați-vă și la Europa săracă, atunci când sunt meciuri interne importante. De la Moscova la Belgrad, de la Marseille la Milano sau de la Eindhoven la Stuttgart, indiferent de cât de bogați sau săraci sunt oamenii, rivalitatea provoacă mișcări de trupe, iar specularea ei asigură prezența masivă pe stadioane. Iar rivalitatea, vă place sau nu, e purtată în primul rând de suporterii activi, de galerii.

Un alt amănunt important este cel legat de condiții. O lege dată de un penal, că așa-i România, ne scoate pe noi în afara normalului din fotbal. Nu îi comentez efectele la noi, însă vă întreb. Cum se face că PSV poate ”aprinde” o peluză la un derby? Cum se face că în Bundesliga se poate bea bere pe lângă stadion și chiar în stadion? Cum se face că în Primera Division se pot mânca semințe în tribună chiar și pe Bernabeu? Chiar suntem noi mai deștepți decât toți de am interzis și pedepsim grav consumul de alcool și pirotehnia în fotbal? Chiar e o coincidență că au dispărut oamenii de pe stadioane de când e legea asta? Că poate e și mă înșel eu. Poate greșește Primera, poate e în eroare Bundesliga, poate e pe arătură Eredivisie, poate sunt proști în Serie A.

Și nu mă luați cu faptul că peste tot e interzis pyro. Că discutăm de nuanțe, de faptul că sunt compromisuri necesare pentru ”binele suprem”. Suedia vi se pare o țară civilizată? Ia priviți peluzele la derby-uri!

Ce pot învăța cluburile din Liga 1?

Pot învăța să promoveze meciuri. La capitolul ăsta suntem pârnăiași cu fundiță. Majoritatea cluburilor din Liga 1 au în poziții administrative amici, prieteni, rude ale finanțatorilor. Oameni care nu au pregătirea necesară și care nu se pricep la administrarea tuturor aspectelor care țin de un club. Se plâng că nu mai vin oamenii la stadion, dar cu excepția unei postări de Facebook în care anunță că ”mâine, de la 21:00, echipa noastră joacă împotriva echipei cutare” nu se vede nicio altă formă de promovare. Nicio modalitate prin care să stârnească interesul suporterilor.

Ori exemplul de promovare de la Steaua – Academia Rapid poate fi adoptat, că nu e rușinos. Atât promovarea clasică, promovarea convențională, cât și cea mai puțin obișnuită, cea obținută printr-o adaptare a noțiunii de guerrilla marketing. Promovarea meciului din Liga a IV-a a început printr-un buzz important, mesajul ”14.04 Steaua București umple Național Arena”, afișat la un meci de Liga 1 cu audiență importantă. Apoi a continuat în online prin campanii ale ambelor cluburi, campanii care au mobilizat fotbaliștii, antrenorii, gloriile. Au fost apariții la TV din ambele tabere, au fost interviuri speciale, au fost materiale cu pregătirea suporterilor, s-a produs o discuție interesantă pe seama unui record mondial cu privire la asistența la un meci de ligă inferioară. Și nu vă imaginați că toate astea au venit așa, din noroc. Nu, toate au fost gândite, toate au fost provocate. Sau vă imaginați că cine a împins subiectul cu ”recordul mondial” a făcut-o pentru că, în sinea lui, chiar credea că vin 55.000 de oameni? 🙂

Cum mai poate fi dat jos acest record?

Într-un fel, eu îmi doresc să nu fie doborât recordul de la Steaua – Academia Rapid. Pentru că dacă intrăm în 2019 cu acest record, poate, dar poate oamenii din fotbal vor lua un moment de pauză și vor căuta răspunsuri. Însă singura speranță a fotbalului ”mare” să depășească recordul este meciul România – Serbia de pe 14 octombrie, pe Național Arena. Sigur, e altceva, acolo vor veni suporteri din București, dar vor veni și galerii de la cele mai importante cluburi din București și din provincie. E de așteptat să vină peste 37.000 de oameni, nu?

Dar dacă nu vin? Dacă la meciul care adună, în mod normal, tot ce înseamnă microbist român nu se strâng peste 37.000 de spectatori? Dacă încheiem 2018 cu recordul de la meciul din liga a patra? 🙂

Huliganii care fac rău, bat, înjură și scuipă

Discuția aia absolut cretină cu incidentele de la Steaua – Academia Rapid din 14 aprilie este fix asta: o discuție cretină. Vorbeam recent cu mai mulți prieteni și remarcam un lucru absolut amuzant. În toiul conversațiilor pe ton ridicat despre cum ”huliganii” au stricat spectacolul de la meciul ăla, în mijlocul răbufnirii fanilor FCSB pe ideea ”ce bine că au plecat galeriile, uite ce nenorociri făceau”. Ei bine, în toate aceste discuții apare șeful suprem de la FCSB, Gigi Becali, cu declarația care le-a dat peste cap discursul supușilor înfierbântați. Citez: ”M-am uitat la meci, cum să nu mă uit. Îmi e dor și mie să văd spectacol în tribune, dacă aveam galeria pe care o are CSA-ul, ne distram cu CFR-ul. Ce incidente? Alea au fost incidente? Nu au fost mari bătăi, nu a ajuns nimeni la spital, a fost un spectacol frumos”.

Tristă e clipa în care ajung la concluzia că unul precum Gigi Becali e mai lucid decât cea mai mare parte a presei de sport și decât microbiștii din România.

”Nu mai putem merge cu copiii la meci de huligani”, ”cum să îmi iau soția pe stadion când se înjură?” sau ”se bat galeriile, mi-e teamă, de aia nu mai merg la meciuri”. Bune replici. Doar că, vă întreb: acum, în Liga 1, nu mai sunt astfel de ”probleme”: UNDE SUNTEȚI?

12 comentarii

 • Degeaba te strofoci ca realitatea e cu totul alta.Tu vrei sa convingi cititorii ca echipele alea 2 au in realitate 30.000 de suporteri=))). Meciul ala a fost un rahat impachetat frumos ca dovada ca la urmatorul meci au venit 10.000(daca or fi fost atatia). Diferenta dintre primele 2 meciuri e de la cer la pamant. FCSB-ul a adunat aproape acelasi nr de spectatori si la alte meciurile pe cand la CSA si Academia cam bate vantul.

 • Prefer să fiu prost, nu ipocrit.Perversitatea unora e mare, iar atunci când e dublată de infatuare iese ceva foarte comic.La finalul zilei, însă, tot un om mic rămâi, atleticule.Si la propriu, si la figurat.Te pup!

  • Zice un anonim care se straduieste sa fie bagat in seama de mine, pe blogul meu. Si care e si analfabet.

 • Pana si o discuție despre fotbal a devenit dificilă. Aceeași prieteni Dinamovisti, de acum 10ani, ne certam mereu care pe care – cine – unde – ba noi ba voi . Au devenit banalități discuțiile. Pe ei de Dinamo nu ii mai intereseaza. Eu stelist de Liga a 4a nu pot avea o conversație pana nu stai sa explici ca legea e lege, furtul e furt si drept motiv esti unde esti cu echipa. Ca o scânteie pe stadion nu face rău nimănui, ba chiar face spectacol. Si uite asa se pierde orice urmă de interes in discuție, pe ei nu ii i tereseaza mocirla proprie de la Dinamo, in schimb se gasesc sa comenteze certurile și scandaluri.
  Sunt obosit, imi gasesc cu greu ideile.
  Păcat de amintirile de pe Stadion.

 • Păi despre ce sa scrie si domnul Scutariu?FCSB-istii ăștia ii tin blogul asta in viata ca si site-ul ala al ziarului defunct…Daca ar exista numai ultrasii ăștia fabulosi ar ajunge toti ca Proporții, la 2 m sub pământ.

 • Corect clasament ! Dar hai sa-l comentam puțin ca tot ai tu un cui împotriva suporterilor FCSB-isti ! Primul meci 36000 = 25000 rapidiști , 1000-2000 neutri , 8000-9000 steliști (cam putini totuși, jucau acasă ).Al doilea meci 33000 = 4000-5000 neutri ,27000-28000 FCSB-isti .Meciul trei idem meciul doi +\- 1000-2000 .Meciul patru sare din schema a fost o finala de cupa între o echipa mică și CS UCraiova dar totuși sa zicem 20000 olteni restul neutri și cu Hermannstadt .Cred ca ai inteles esența ! Suporteri FCSB-isti după cum vezi vin la meciuri dovada sta numărul de meciuri din clasament , 7 la număr din cele 12 ,in care este implicat echipa FCSB ( care pentru mine e STEAUA ), o sa spui ca in unel meciuri de campionat vin 3000-4000 dar nici la Rapid ,CSA nu vin mai multi de 1000-2000 la meciurile de campionat și oricum acel meci a fost o excepție care nu sa mai repetat ca număr de spectatori deși au mai jucat între ele !!! Cu huliganii este o alta discuție , e frumos și spectacolul din tribune , dacă s-ar rezuma la a face spectacol , dar ei se mai bat și între ei ,așa ca sa stea liniștiti la CSA ( când juca STEAUA pe Ghencea și aveam abonament plătit nu ca uni care mai primeau și gratis am stat la tv , se juca fără spectatori din cauza galeriei de la Sud) . Marea majoritate a subiectelor abordate de tine nu sunt decât împotriva celor care au ales sa țină cu FCSB ,cu trimitere la finanțatorul FCSB-ului și sa îi ridici in slavi pe cei de la CSA care de fapt 70-80 la % sunt huligani ! Rămâi cu ei și așteptați un meci cu Rapid sa bateți recordul de spectatori !!!

  • Ceea ce spui tu e fix dovada faptului ca n-ai inteles nimic. Nu e vorba despre Steaua, nivi despre Rapid. Ci despre o reteta esuata in fotbal.

 • Frumos articolul .Bine puncata fiecare problema pe care o are Liga 1 ,dar nu numai .

  Consider ca fenomenul nu va mai exista in urmatorii cativa ani , din pacate .As mai adauga la acest articol faptul ca la meciuri de copii (anii 2008-2009 spre exemplu )exista parinti care se bat cu alti parinti ai echipei rivale deoarece copilul a intrat mai dur la minge .

  • Parinti care se bat intre ei erau si pe vremea mea, nu e o noutate. Aveam un tigan in echipa la juniorii Stelei al carui tata se batea constant cu parinti de la echipele cu care jucam. Acasa si in deplasare.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.