web analytics
Opinie

Să ne mai distrăm cu presa

Fly Emirates nu e ”compania care sponsorizează Real Madrid”. Compania e Emirates, ”Fly Emirates” e… sloganul. Adică ”Zburați cu Emirates, loazelor!”. Cum nici Cristina Neagu nu e sportivă ”Red Bull îți dă aripi”, ci doar Red Bull. E ușor, da?

Cam ce trebuie să gândești atunci când vorbești despre Steaua și îi spui doar CSA? Că așa face aproape toată presa. Redus la absurd, precum logica lor, CSA-ul ăsta e un soi de FC sau CSU, nu merge să spui că la Voluntari, joi, vor juca FC cu FC. Dar dacă îi spui Stelei doar CSA, atunci poți să zici că joi, în Cupa României, FC va da piept cu FC. Însă logica lor nu se aplică în alte cazuri, în cazurile care nu l-ar deranja pe nea Gigi. Rapid era Rapid și când nu se numea Rapid, ci Academia Rapid. Ba mai mult, erau vreo trei, unul dintre ele avea infinit mai multe motive să se considere ”adevăratul” Rapid, dar presa ignora profund subiectul.

Nu mă bag și nici nu-i menirea mea să vorbesc despre situația fotbalului din Craiova. Care e Universitatea reală, unde e palmaresul, unde e marca, unde e nu știu mai cine. Dar nu pot să nu observ cum meciul FC U Craiova – U Cluj a fost tratat de presă cu un dezgust uriaș. O echipă de L3 a jucat cu una de L2, au venit 10.000 de suporteri la ora 21:30 într-o marți seară, iar evenimentul a trecut ca și cum se întâmplă săptămânal așa ceva pe la noi. Înțeleg că e cu sponsori, cu influențe, bani și cu politică, dar nu se poate chiar așa.

Cred că mă apuc și eu să îmi modific facebook-ul. Adică să renunț să mai am opinii, să mă rezum la poze cu cafele și texte de tipul ”o cafelutsa și o dimineață frumoasă!”, să dau share poveștilor lacrimogene cu citate false din copilăria săracă a lui Cristiano Ronaldo, să scriu despre cât de frumoase sunt acțiunile Federației Române de Fotbal. Așa cum fac alți jurnaliști, majoritatea. Că nu e ok să îți asumi o opinie, trebuie să fie totul frumix, vesel, optimist. Să nu răspunzi comentariilor, să lași maimuțicile care înjură ca să fie numărul de comentarii mai mare. Și tot așa.

Ah, iar pe Instagramul meu o să pun doar pozele cerșite fotbaliștilor, să părem prieteni. Plus poze cu mine în deplasările plătite de muncă, pe la hotelurile pe care altfel nu mi-aș permite nici să le văd pe afară. O să îmi vedeți părul de pe piept, o să pozez în halat pe marginea piscinei, o să pun poze cu cele mai frumoase proiecte lansate de primarul din Voluntari sau cel din Iași. Să fie frumos, să facem și noi o treabă bună. Ce mama naibii!

Încep cu poza cu Dumitru Dragomir. Descrierea o să fie: ”Alături de unul dintre personajele importante ale fotbalului nostru. Respect, nea Mitică! Mare pezevenghi, mori și leșini cu el”. Asta în loc să scriu ”Alături de individul care a pus umărul la nenorocirea fotbalului nostru, cel care a scris o lege groaznică, una care încurajează cenzura, care ne aruncă în afara procedurilor din Europa, care a gonit oamenii de pe stadioane”.

2 comentarii

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.