web analytics
Opinie

Să fie pedepsiți Xhaka și Shaqiri?

Gesturile pe care le-au făcut Xhaka și Shaqiri în momentele în care au sărbătorit golurile înscrise pentru Elveția în meciul cu Serbia sunt discutate și acum. Și serios, nu doar la nivel de bârfă. Există presiuni tot mai mari pentru ca FIFA să ia măsuri sau, mai repede, o poziție oficială tranșantă, în cazul celor doi. Asta pentru că există voci, nu puține, care acuză faptul că cei doi fotbaliști albanezo-kosovari au arătat vulturul albanez ca o provocare la adresa Serbiei.

Faza e că, dacă cineva va putea să demonstreze că așa a fost cazul, cei doi pot să fie suspendați două meciuri. Acum, discuția.

Din punctul meu de vedere, discuția cu vulturul arătat de cei doi se duce, musai, pe două direcții.

1. Lipsă crasă de respect pentru Elveția. Pentru că, indiferent de origini, cei doi joacă la CM pentru că Elveția i-a luat ”pe buletin”, cum ar veni. Ei s-au dus cu vulturul albanez către fanii elvețieni care se bucurau pentru golul înscris de naționala țării lor. Nu sunt deloc împotriva aprecierii originilor, însă nu poți ignora într-un moment de maximă bucurie țara care ți-a pus pe tavă condițiile necesare pentru a supraviețui și, mai apoi, pentru a jucat fotbal la nivel înalt.

2. Provocare? Da, eu spun că e provocare la adresa sârbilor. Și pentru simplul fapt că n-au făcut asta în meciul cu altcineva. Dacă așa se bucură ei de obicei, atunci pot înțelege. Dar așa se bucură? Așa face Xhaka când marchează în EPL? Iar regulamentele FIFA sunt destul de clare atunci când vine vorba despre manifestările și mesajele cu iz politic.

Și o să întrebați, ok, unde se trage linia între iubirea pentru patrie și manifestare cu iz politic? Păi tocmai aici se trage. Pentru că tu te bucuri altfel, ostentativ, în clipa în care marchezi în poarta țării care nu îți recunoaște țara de origine. Chiar dacă FIFA o recunoaște, nu mi se pare că asta anulează caracterizarea de ”manifestare cu iz politic”.

Nu e rău să militezi pentru recunoașterea Kosovo. Nu e rău ca tu, din poziția ta publică, să participi la activități în acest sens. Însă e rău să folosești partida cu ”rivala” în acest caz pentru a provoca. Nu e ca și cum vulturul albanez arătat în timpul sărbătoririi marcării golurilor rezolvă ceva, concret. Nu, doar provoacă! Sau le umflă ego-ul celor care au uitat că au fost adoptați de Elveția.

Așa văd eu lucrurile. Sunteți invitați să mă contraziceți, nu mă supăr.

7 comentarii

  • Trebuie puși pe rug și arși în piață publica !!!! Consider exagerata toată povestea aceasta, iar regulile acelea de doi bani prăjiți ale FIFA cred, și normal ar fi, sa se refere la adevărate instigari cum ar fi: mesaje explicite scrise pe tricoul de sub cel de joc și arătat la gol, steag kosovar pus pe umeri la final de meci, steag sârbesc călcat în picioare sau ars la final, etc. Restul …. sunt mici sicanari similare cu atâtea înjurături din galerii care trebuie luate și tratate ca atare, nu sa reprezinte un motiv de isterie mondială 🙂

  • Tatal lui Xhaka a fost detinut politic in Serbia deci probabil asta a fost motivatia lui. Nu cred ca il doare prea tare pe Xhaka de Kosovo. Acum ca a fost un gest nasol sau nu, nu pot sa ma pronunt pentru ca nu stiu exact motivatia. Shaqiri e recunoscut pentru faptul ca e putin mai incetisor la minte si tinde sa functioneze pe principiul “a facut ala, fac si eu”.

  • Au gresit dar hai sa fim seriosi… termini sansele unei nationale la un WC care e odata la 4 ani pentru asa ceva? Ok, sa le dea 1 meci, cu Costa Rica. E prima abatere, ii arzi putin, dai un avertisment pentru cei care mai incearca. Le tragi si o amenda de aia sa te tina minte daca tot vrei tu FIFA sa faci pe smechera.

    Dar sa suspenzi 2 jucatori de baza ai unei echipe la un WC pentru care muncesti si astepti 4 ani (4 ani , nu 1 an ca in CL, nu 1 an ca in campionat si nu 1 an ca in orice competitie…) e putin cam mult. N-au batut un sarb la vestiare, n-au venit cu dinamita la brau sa se arunce in aer la un corner…. au reactionat exagerat la goluri pe care le-au marcat muncind.

  • mare chestie ce au facut, au unit 2 maini si le-au miscat. mama vulturul, mama iluminati, nakasaky, hirosima. a luat-o planeta razna, kosovo felicita, lumea acuza. calmati-va :)) nu au impuscat sarbii cei 2 fotbalisti. si-au sustinut originile, si atat. dramaticilor

  • Dincolo de orice dubiu, este o provocare nesimtita si, intr-adevar, o lipsa de respect la adresa Elvetiei. Din fericire pentru noi, sunt mandru ca Romania nu recunoaste Kosovo si multumit ca 2 dintre marile puteri ale lumii, China si Rusia (care au si drept de veto in Consiliu de securitate ONU) fac acelasi lucru.

  • Nu cred ca te poate contrazice cineva. Ar echivala cu urmatoarea situatie: avem noi meci cu Ungaria, Istvan Fulop joaca , inscrie si se duce la galeria romana sa se bucure cu steagul tinutului secuiesc….cam asa arata si baietii astia doi.

    • Nu stiu. Adica asa zisul tinut secuiesc nu e recunoscut de nimeni, nici macar de toti cei care ar trai intre teoreticele lui limite geografice.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.