web analytics
Opinie

”The Romanians are coming”, filmul cu care noi ne-am fi dus la Cannes

the romanians are coming

Vreți să vorbim și noi despre ceea ce se discută oricum de câteva săptămâni încoace? Documentarul ”The Romanians are coming”, produs de Channel 4, a înfierbântat o grămadă de români, în special pe cei din țară. Se pune de proteste, se fac petiții online, până și păcăliciul de Ponta a picat în plasă și a protestat pe Twitter, acolo unde i-a dat ”tag” și lui David Cameron ca să, vezi Doamne!, spună și ăla că e o mizerie ce ni se face. Vreți să vorbim despre asta? Hai să vorbim, doar că sunt două chestii separate: documentarul e ceva, românii din străinătate altceva.

Documentarul ”The Romanians are coming” este un demers jurnalistic extraordinar, un exemplu pentru presa de la noi din țară. Este super bine documentat, excelent ilustrat și foarte muncit. Scopul lui, unul pe care cred că l-a atins, este să arate greutățile pe care românii săraci și nepregătiți le întâmpină în UK. Vă deranjează că se spune acolo că ”un spălător auto din Anglia câștigă de două ori cât un doctor român”? Păi ce, nu e așa? Nu prezintă nicio informație trunchiată, nu e nimic scos din context. Am văzut primele două episoade și nu am avut în niciun moment impresia că producătorii încearcă să ne pună într-o lumină proastă. Cu ce? Că arată sărăcia în care trăiesc țiganii? V-ați fi simțit mai bine să nu o arate? Ăla e subiectul documentarului, sigur că în România există și cartiere mișto, cafenele superbe și pârtii de ski, dar pe ei îi interesează viața omului care ajunge să muncească la ei în țară, nu pe cea a Ginei Pistol.

Sunt oameni inteligenți în România, avem o grămadă de locuri frumoase, și englezii au făcut film cu țiganii ăia nenorociți și ghetourile lor” – cam așa sună 80% din reacțiile provocate de documentar. O grămadă de vite proaste, majoritatea fiind femei casnice, s-au revoltat pentru că acum e la modă să te inflamezi. Sigur, ne putem alinta că am descoperit insulina, că doar la noi se găsește albastrul de Voroneț și alte 2-3 mizerii, dar ați ieșit vreodată din orașele mari? Să faceți o excursie prin județul Vaslui sau prin nord, prin Botoșani? Sau prin Teleorman ori Mehedinți. O să vedeți că România nu e aia din imaginația voastră, e cea pe care Channel 4 o arată în documentar.

Bun, acum să vorbim despre românii din străinătate, căci le-ați plâns de milă de parcă i-a trimis Channel 4 la cazan. Nu toți, desigur, însă majoritatea românilor plecați la muncă în Italia, Spania, Germania și Anglia sunt cele mai mari mizerii pe care le-a dat planeta Pământ vreodată. Știu, e ușor să te dai îngrijorat atunci când ai 140 de kile și nu ai părăsit canapeaua din Titan de 25 de ani, dar pentru noi, ăștia care circulăm prin străinătate și interacționăm cu ”frații din diaspora” e oribil. Repet pentru că vă știu proști, nu toți românii plecați în străinătate la muncă sunt așa, dar marea lor parte ar trebui ținută într-un țarc și oprită din a se reproduce. Am trăit chestii înfiorătoare peste hotare atunci când am interacționat cu ei, știu ce vorbesc, sunt ultimele gunoaie. Poate de aia pe mine nu m-au mâhnit exemplele documentarului. Alex, băiatul ăla expulzat din Canada, mi s-a părut chiar mișto. Țiganul fără dinți în gură mi-a stârnit milă, iar duduia asistentă din episodul 2 a avut o poveste tristă. Nu mi se pare că au fost umiliți de Channel 4. Deși s-ar fi putut întâmpla asta dacă reporterii voiau.

Vă spun, nația asta e atât de ipocrită încât nu m-ar deranja un mix cu niște vecini care să mai dilueze gena. Unguri, ucraineni, bulgari, orice. Suntem atât de ipocriți încât noi am fi propus ”The Romanians are Coming” pentru Cannes dacă era făcut de noi. L-am fi apreciat cu like-uri, am fi vorbit despre el la emisiunile cu pretenții și l-am fi apărat cu prețul integrității corporale dacă autoritățile l-ar fi interzis. Nimeni în afară de noi nu are voie să ne arate așa cum suntem: răi, urâți și prosti!

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.