web analytics
Fotbal intern

Rezultatul proiectului Next 11 se vede acum

Performanța echipei naționale de fotbal a României, evident, cea U21, trebuie să ne învețe un lucru extrem de important. Nu e încă momentul să jubilăm cu gândul că vom câștiga trofee la seniori în câțiva ani, nu e momentul să ne întrebăm unde vor pleca Ianis Hagi, George Pușcaș sau Cristi Manea, e doar momentul în care trebuie să înțelegem importanța extraordinară a formării fotbaliștilor într-un cadru organizat și profesionist. Asta trebuie să învățăm după ce vom termina acest european, cu o semifinală, cu o finală sau cu trofeul.

Dacă ne uităm la orice altceva, ne-am pierdut timpul în această lună iunie, puteam la fel de bine să radem hamsii la mare. Pentru că, într-un fotbal românesc dominat, la nivelul echipelor de club, de importuri de calitate îndoielnică, iată că o rețetă precum cea a lui Gică Hagi dă rezultate. Cu sprâncene ridicate la început, cu lipsă de încredere din partea celor care nu credeau în academiile de fotbal, Hagi a promis că va popula naționala cu fotbaliștii lui și, iată, e foaaaarte aproape să facă lucrul ăsta. I-a fost mai greu decât celor care au ales calea ”copților” din străinătate. Hagi și-a imaginat un proiect pe termen lung, a adus lângă el parteneri capabili și, extrem de important pentru fotbalul românesc, parteneri angrenați la un proiect pe termen lung, și s-a apucat de muncă.

Vă ziceam, la precedenta colaborare pe care am avut-o cu Pepsi, că în 2012, atunci când Academia Gheorghe Hagi și Pepsi au pus bazele Next 11, promisiunea a sunat astfel: ”ne propunem să construim împreună viitoarea echipă națională de fotbal a României”. Ce a ieșit? Nu mă bag, dar cred că a ieșit destul de bine. 🙂 România U21 are în lotul deplasat în Italia zece fotbaliști care și-au format cariera la Hagi. Portarul Căbuz, fundașii Ghiță, Manea și Boboc și mijlocașii Ianis Hagi, Nedelcu, Coman, Cicâldău, Băluță și Ciobanu. Sunt zece, dar erau 11, așa cum a fost promis, însă Denis Drăguș s-a accidentat și a părăsit lotul.

Ne uităm cu plăcere marți și miercurila meciurile din Liga Campionilor, ne întrebăm în fiecare an cum de nu mai reușim să ajungem acolo, dar uităm rapid că cei de la nivelul înalt nu se ocupă superficial de fotbal. Cheia e în modul în care reușești să îți crești juniorii, felul în care îți construiești strategia, inspirația cu care îți alegi partenerii care să te susțină în tot acest demers. “Cea mai bună investiție pe care am făcut-o după ce m-am lăsat de fotbal a fost să fac această academie, să investesc în tineri”, a spus recent Hagi. Și, dacă nu o spunea el, o repetam noi până îi luau și alții exemplul. Așa că, indiferent de ceea ce se va întâmpla în continuare la acest turneu final, cine e în fotbal ar trebui să știe deja ce are de făcut. Next 11 și-a îndeplinit promisiunea făcută acum șapte ani!

Acest articol este rezultatul colaborării cu Pepsi Next 11 și își propune susținerea inițiativelor de stimulare a dezvoltării fotbalului românesc la nivel de copii și juniori.

4 comentarii

  • Ce-mi place la copiii astia e cum vorbesc, civilizat, calm, asezat. L-am auzit pe Ianis vorbind engleza si am fost placut surprins ce articulat si corect vorbea. Imi plac si ideile – de colaborare, de ramanere cu picioarele pe pamant, de prietenie intre ei, de respect pentru suporteri, de evitare a conflictului ridicat la fileu de catre reporteri – dar si forma de comunicare, “au cuvintele la ei”. Bravo lor, bravo celor care s-au ocupat de ei. Hai Romania!

    • La nivel de discurs public, baietii sunt ireprosabili. Nu stiu cui i se datoreaza treaba asta, lor si familiilor lor probabil.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.