web analytics
Opinie

Reluarea fotbalului cu orice preț?

Pentru că pauza e deja neobișnuit de lungă și pentru că în mentalul colectiv pare să se fi împământat ideea că pericolul mare a trecut, se vorbește tot mai des despre reuarea fotbalului. La nivel mondial, deci și la nivel de Europa, acolo unde ne interesează pe toți. Evident, nu ca înainte. Și cea mai mare problemă pare să fie cea legată de spectatori. Sau, mai precis, de absența lor.

Sunt destul de multe federații care iau în calcul reluarea campionatelor însă fără a permite spectatorilor să intre pe stadioane. Iar asta îmi dă cu virgulă rău de tot. Îmi dă pentru că mi se pare că se îmbrățișează ideea de fotbal-produs. Scopul unic în acest caz ar fi, evident, limitarea pierderilor financiare și repornirea unui sistem care generează venituri uriașe. Chiar dacă, și bănuiesc că aici e toată lumea de acord cu mine, fotbalul cu stadioane goale e horror. Indiferent de nivel, pentru că am avut ocazia să vedem și meciuri din Liga Campionilor cu tribunele goale, impresia generală e afectată major. Indiferent de cât de multe goluri, de câte driblinguri se fac, când ecoul se lovește de toate scaunele, când bucuria reușitei produce mai puțini decibeli decât o pauză între geografie și chimie, în școala generală, eu nu pot fi atras de ”produs”.

Iar aici fotbalul are o particularitate aparte. Pentru că sunt sporturi în care prezența spectatorilor, sau absența lor după caz, nu e chiar atât de importantă. Recent s-a discutat despre startul sezonului 2020 din MotoGP într-un program restrâns, pe circuite selectate, și fără spectatori. Acolo nu se uită nimeni pentru spectacolul din tribune, chiar dacă în unele locuri e impresionant. Te uiți fix pentru ceea ce se petrece pe circuit, între piloți, pentru sunetul motocicletelor, pentru ce fac oamenii ăia. Și da, acolo n-aș avea o problemă dacă n-ar fi spectatori. De fapt, sunt unele curse la care nici nu observ prezența lor.

Dar la fotbal e, cel puțin pentru mine, complet diferit. Și sigur, suntem tentați să spunem că decât deloc, mai bine fără spectatori. Probabil că așa e, dar cui folosește treaba asta în mod concret? În afara încasatorilor de bani, în afara FIFA, UEFA, în afara patronilor și a televiziunilor? Ție, suporter, microbist, cu ce îți folosește?

3 comentarii

  • Intr-adevar e nasol fara spectatori si sper sa fie o chestie de moment. Dar pe de alta parte cred ca ar fi o varianta buna din punct de vedere sportiv, ca sa se decida campioane, promovari, participari in cupele europene etc. Ma gandesc ca altfel s-ar crea un blocaj pentru sezonul viitor, plus nemultumiri la eventuale decizii ale federatiilor.

    Sau sa se decida la FRF sa promoveze din Liga2 cele mai bune echipe cu echipament albastru si aia e 😀

  • Dacă asta e marea problema – spectacolul din tribune, mai câștigam privitori cu zgomote de fundal (tip FIFA). Asa, dispare problema bucuriei cu ecou. Apoi – dacă e problema lipsei de spectatori – o rezolvam cu panouri. Știu, pare stupid, dar altceva mai bun nu am găsit…=)))

    Ca microbist – așteptam cu interes meciul cu Islanda, să văd dacă mergem sa nu la EURO, nu pentru showul pe care îl fac blonzii în tribune… apoi prin Anglia, unde mă mai uit – cu sau fără, tot aia e. Si (90% vor fi de acord cu mine), pentru pariuri. Nu – nu pariuri sa devin milionar, ci de dragul de a mai diversifica activitatea. (un 5 lei pe Bolton vs Fulham – la modul ăsta).

    Acum, sa tinem in loc inca cateva luni (poate tot anul) o industrie de miliarde cu o grămadă de conexe in jurul ei – doar pentru coregrafiile care le vedem tot mai rar, mi se pare o eroare.

    • Nu vorbesc despre galerii, ci despre suporteri. Despre spectatori, na, mai simplu. Chiar si aia 1000 de la Gaz Metan, chiar si aia 80.000 de la Borussia. Spectatori, prezenta vie, ceva sa nu para regizat, sa nu para show tv.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.