web analytics
Fotbal intern

Regulamentul e scris prost, însă la egalitate tot Viitorul e campioană

A întors Gigi Becali țara cu curu-n sus aseară, atunci când și-a ales momentul intervenției la postul de casă pentru a face anunțul cum că la egalitate de puncte între Viitorul și FCSB campioană e echipa pe care o păstorește. Pun intended. Profitând de un regulament pus în cuvinte de niște cretini, Becali speră să ajungă în situația de a merge la TAS și să ia un titlu pe un palmares și așa incert, un titlu fără glorie, fără bucurie, titlu ștampilat de un funcționar plictisit din Elveția. Și realitatea este că ar putea să obțină asta, sigur, dacă va reuși să rămână la egalitate de puncte cu echipa lui Hagi.

Acum să vă spun cum interpretez eu regulamentul, pentru că la un asemenea text prost putem să interpretăm cum vrem. Și cred că interpretarea mea e la fel de solidă. Întâi să vedem tot pasajul de regulament, nu doar ce a dat FCSB aseară pe facebook omițând internționat, zic eu, ce spunea mai sus. Iată:

Goliți-vă un pic mintea de interpretarea dată de Becali și încercați să o luați de la zero, ca și cum n-ați fi aflat nimic de la televiziunea finanțatorului FCSB. Articolul 27 începe prezentând condițiile generale prin care se stabilește ierarhia, de unde și ”se stabilește prin cumularea punctelor pe toată durata desfășurării competiției”. Apoi, referindu-se la competițiile cu sistem playoff și playout, se definesc noi seturi de reguli, continuându-se cu felul în care se face departajarea în caz de egalitate, însă în interiorul acestor competiții, adică playoff și playout. De aici trag concluzia că meciurile directe la care se face referire sunt cele din interiorul competiției despre care se vorbește anterior, adică playoff și playout.

Apoi, logica sezonului cu playoff și playout, indicată în regulament de discuția cu înjumătățirea punctelor, aduce de la sine concluzia că rezultatele din sezonul regulat nu mai contează în stabilirea ierarhiei finale. Pentru că nu poți lua în calcul rezultatele din tur și returul sezonului regulat în departajarea finală cât timp tu ai anulat Viitorului șansa de a beneficia de avantajul ăla, înjumătățindu-i punctele! I-ai anulat punctele alea, le-ai înjumătățit, dar acum ținem cont de rezultate în stabilirea ierarhiei finale? WTF? E o glumă!

Da, o să ziceți că poate să fie așa, dar că poate să fie și ca Becali. Și nu vă contrazic! Însă să privim și altfel. Lucrul general acceptat până acum a fost faptul că meciurile din playoff sunt criteriul de departajare, au vorbit și cei de la FCSB despre asta. S-a disputat un campionat întreg cu regulile astea bine întipărite în mintea oamenilor din fotbal, LPF (o altă monstruozitate inutilă și insalubră) a anunțat că Viitorul ia titlul la egalitate de puncte, însă FCSB vrea să speculeze erori de topică sau de exprimare. Care e motivul pentru care un tribunal ar da titlul echipei lui Becali în condițiile în care ei s-au angrenat într-o competiție despre care știau că își alege câștigătoarea în funcție de meciurile directe din playoff la egalitate? Da, știu, nu e un argument juridic, însă care-i gloria? Mândria?

13 comentarii

 • asa si este…practic s-a inceput de la zero meciuri si zero golaveraj in playoff si playout. Cum sa le socotesti pe cele anterioare?

 • Asa se intampla si in Liga Campionilor. Daca o te bate o echipa de 2 ori in grupe si apoi o bati in finala ii da trofeul pierzatoarei :)).

 • Si nu inteleg de ce te-ai oprit cu scroll-ul acolo, mai jos spunea clar cum sunt departajate echipele

 • Ai vazut ca la punctele “e” si “f” se face referire la toate meciurile din campionat?.De ce nu s-au limitat doar la golurile inscrise in play-off?.Singura interpretare o faci tu.Regulamentul nu lasa dubii, echipele aflate la egalitate de puncte la finele play-offului, se vor departaja in functie de rezultatele directe din campionat.Campionatul e compus din doua faze, cel regular si play-off.

 • Scutariu, tu spui asa”Nu poți lua în calcul rezultatele din tur și returul sezonului regulat în departajare cât timp tu ai anulat Viitorului șansa de a beneficia de avantajul ăla, înjumătățindu-i punctele!”.Dar e moral ca Dinamo sa ia campionatul la egalitate de puncte cu Viitorul atata timp cat Viitorul a pierdut mai multe puncte decat Dinamo la”injumatatire”?!, ca rezultatele directe din play-off o da campioana pe Dinamo la meciurile directe.

  • Gogu, inseamna ca Dinamo a castigat mai multe puncte in play-off. Ca la F1, sunt calificarile unde fiecare trage sa obtina un loc cat mai bun pe grila de start pentru batalia finala. Cursa in sine, ca si play-off-ull, e o alta lupta. Nu poti sa faci scandal dupa ce ai plecat primul si ai iesit al patrulea, sa zici ca nu-i moral ca al de a plecat al saselea a castigat. Asta e, o iei intre masele, o molfai molcom si zici bogdaproste.
   Ar trebui apreciat al de a plecat al saselea si a avut puterea de a se mobiliza si a crede in sansa lui.

   • Ce treabă are F1 aici? Liga 1 e o competiție împărțită în două părți: sezon regular și în funcție de locul ocupat aici fiecare echipă continua in partea a doua: play off sau play out, vorbim insa despre un singur campionat, despre un singur câștigător, care se decide după desfășurarea ambelor părți ale campionatului, din păcate si din punct de vedere moral dreptatea e de partea fcsb-ului…

 • Departe de mine orice dorință că FCSB sa câștige campionatul, insa acest campionat este format din sezon regular și play off, sau pentru looseri sezon regular și play out, deci când te referi la o departajare pe baza meciurilor din campionat nu ai cum sa elimini vreuna din faze: sezon regular sau play off, necunoașterea unor reglementări nu te scutește de aplicarea lor, indiferent de domeniul reglementării, moral ar fi sa de aplice regulamentul, ce e în mintea oamenilor de fotbal e mai puțin important, chiar deloc după cum suna regulamentul, și de aceea ar fi bine sa aflam de la un jurist cum se interpretează aceste articole buclucașe.
  Deși sunt anti stelist de când mă știu și îi urăsc pentru hoțiile de dinainte de revoluție și mai ales de după, prefer sa câștige campionatul un hot vechi rebranduit, decât să câștige unul care procentual (meciuri blatuite sau furate din total meciuri jucate) sta muuult mai bine chiar decât jegoasele echipe, Steaua și Dinamo, ale sistemului comunist.

 • Golaverajul primeaza doar in timpul sezonului. La starsit, rezultatele directe fac diferenta. O alta aberatie, zic eu.

  @Cristi – problema cu regulamentul e ca lasa loc de interpretari. In regulamentul LPF, campionatul e imparitit in faze, iar play-off-ul e faza a doua. In articolul 27 se vorbeste despre “rezultatele directe din campionat”. De aia cred ca Becali are cumva dreptate. Ma rog, aia care l-au sfatuit, ca nu stia el sa se uite singur la asta.

 • Este 9.39 si LPF inca nu a zis nimic?! Serios?! Chiar se intampla asta? Toata lumea vorbeste pe Facebook despre asta si ei inca sunt la cafeaua de dimineata?! WTF. De aseara trebuia sa iasa cineva public si sa o lamureasca.

 • Eh eu sunt Stelist de mic, dar in cazul acesta trebuie sa recunosc ca la egalitate de puncte mi se pare normal ca Viitorul sa castige campionatul, din acelasi motiv invocat si de tine, atat timp cat viitorului i s-a injumatatit avantajul la inceputul de Play-off la fel mi se pare normal ca meciurile direct din sezonul regulat sa nu conteze in deciderea Campionei.

 • Hmmm dar daca sunt la egalitate de puncte nu se ia dupa golaveraj ?
  Asta stiam eu acum , depinde

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.