web analytics
Opinie

Răzvan Lucescu, după dune

Nimic mai mișto decât certitudinile. Puteți intra pe contul de facebook al Institutului de Fizica Atomică și, las 30 de sutici pariu, găsiți niște români care știu mai bine decât oamenii ăia cum trebuie făcută treaba. Și, cu toate că domeniul e incomparabil mai light, treaba asta se aplică și-n fotbal.

Plecarea lui Răzvan Lucescu de la PAOK la Al Whatever din nisip a fost, în ciuda nepăsării cu care se laudă românul că tratează subiectul, extrem de discutată. Și, evident, câte perechi de ochi, atâtea verdicte. Dar verdicte, tată! Definitive și irevocabile. Nu păreri, verdicte. Rostite cu o vehemență înspăimântătoare. Atât de pregnante încât nici nu mai poți îndrăzni să îți dai cu părerea (lucru pe care îl voi acccepta mereu) că riști să spui ceva ce contravine verdictului. Și atunci ești făcut pilaf de agora onlineului.

Chiar și în condițiile astea, în calitatea mea de urmăritor PAOK o idee mai interesat decât restul, o să îmi adun curajul să tratez pe foarte, foarte scurt subiectul.

Răzvan Lucescu nu a plecat de la PAOK pentru că, așa cum ne spune Costin Ștucan, se băga patronul peste el și n-a mai suportat. Patronul se băga peste el de acum doi ani, de când a făcut precum Becali cu libertatea și l-au distrus Oly și AEK în toamnă. O tâmpenie, dar așa s-a întâmplat. În toată această perioadă de doi ani, rusul a intervenit direct asupra lotului și asupra primului 11. E un lucru cunoscut de presa din Salonic, a spus-o cu niște cuvinte mai… Savana acoperă și Răzvan. Și nu doar rusul cel bătrân, ci și fiul lui, adică omul care se ocupă zilnic de echipă. Și în toată perioada asta de implicare masivă, Răzvan n-a fost împins de orgoliu și demnitate spre demisie. Ba din contră, a tăcut și a executat. Inclusiv la Londra, atunci când rusul junior l-a forțat să înceapă în apărare cu un șchiop, cu Haceridi, amic cu rusul junior, individ care a luat roșu în primele minute.

Lucescu junior n-a plecat de la PAOK nici pentru că rusul nu a făcut transferuri sonore, așa cum ne aburește Mircea Lucescu de o zi pe la toate posturile TV. Sigur, PAOK n-a făcut transferuri bombă, but then again asta e strategia lor, una asumată inclusiv de Răzvan, cel care a contribuit pe alocuri la eșecuri pe bani mulți în ultimul sezon și căruia i-a fost tăiată macaroana. Că n-a uitat nimeni rupții aduși pe bani mulți (pentru un club ca PAOK) de prin Polonia.

Singurul motiv pentru care Răzvan Lucescu a plecat la Al Whatever din Dubai sau Doha sau Riad e cașcavalul. Simplu. Îi dau ăia de trei ori mai mulți bani, iar Răzvan Lucescu a considerat că ăsta e un motiv suficient de bun să plece din preliminariile Ligii Campionilor într-un fotbal infect despre care nu se discută niciodată, nicăieri. Nici la ei acolo. Evident, el nu putea spune asta. El o să spună că era timpul pentru o nouă provocare, că fotbalul din zona aia crește, că Al Whatever e o echipă uriașă cu niște condiții de antrenament care l-au impresionat plăcut. O să strângă și o mână de pișcotari gen Șumudică, băieți care vor completa corul cu ”ce vorbești, domnule! Nici Bayern nu are ce are Al Whatever. Să vezi terenuri, să vezi vestiare, dușuri, nebunie”.

Eu nu-l judec pe Răzvan Lucescu. Fiecare face ce îl taie capul, rupe-mi-se mie de alegerile lui. Îi comentez plecarea pentru că e antrenor român, unul cu rezultate bune în ultima perioadă, antrenor care se duce nicăieri. Ce vreau să spun însă e faptul că noi continuăm să ne mințim că cei care se duc în zona aia o fac pentru fotbal. Când realitatea e că toți, fără excepție, se duc pentru bani. Acolo nu există fotbal, nici măcar la nivelul obosit al celui din Grecia.

4 comentarii

  • Asa e scrisa matricea pt neamul romanesc. Nu m-ar mira sa apara Gica Popescu bucuros ca a reusit mega transferul anului: Ianis Hagi in liga a 2-a chineza, pe 60 de milioane de euro si cu clauza ca va juca meci de meci, ca sa creasca.

  • Bun, rau… Nicusor, vedeta nationalei si perla coroanei Prodancei e pus pe liber si de cei de acolo…

  • Eu nu știu ce fotbal ai văzut tu până acum, da’ Liga campionilor Asiei și Muntenegrului e cea mai intens disputată si urmărită competiție. De la Giurgiu TV și Muscel TV până la Duna TV, toate oferă bani buni să transmită ultra-valorosii jucători de fotbal și crichet (in același timp) intre un spot de semințe și unul despre noul îngrășământ agricol apărut pe piață… Dacă nu mă crezi, fa și tu interviu cu Pancone și Șumirică.
    PS Bineînțeles că Nea Morcea, cel mai mare antrenor român din Ucraina și Turcia, sesizează problema lipsei fondurilor: el fără 100 meleoane pe sezon buget în Grecia nici nu s-ar gândit să antreneze acolo.

  • Și după vine Isaila sa ne zică ca acolo e campionatul mai bun decat al Greciei si ca nici nu se pune problema, ca e mult mai bun decât al României si ca vezi doamne ce jucatori merg acolo, apoi tâmpiții îl cred, și nimeni din studioul Digi nu e în stare sa ii zică ca minte.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.