web analytics
Diverse

Răspunsul lui Georgian Enache: Gazele nu produc vătămări. Nu am rănit pe nimeni. Cine e lezat să facă petiții

După ce am consultat Ghidul de Intervenție care reglementează activitatea Jandarmeriei, am constatat că au fost încălcări flagrante în ”operațiunea” de pe Național Arena. Adică au folosit gaze, cu toate că în regulament spune că folosirea bastoanelor produce mai puține efecte negative, fiind recomandată înaintea lacrimogenelor. Mă rog, și mai multe alte chestii.

Evident, Georgian Enache nu a răspuns exact întrebărilor noastre, dar iată ce a răspuns. Cu italice e răspunsul său, fără italice găsiți completările mele.

 • Folosirea forței și a mijloacelor din dotare pentru restabilirea ordinii au fost necesare deoarece grupurile de persoane, prin acțiunile lor, au pus în pericol viața și integritatea corporală a celorlalți spectatori, precum și a forțelor de ordine.
 • E superbă! Cei 30 de bătăuși înarmați cu tricouri negre și pumni de oțel cu carbon au pus în pericol viața jandarmilor îmbrăcați de intervenție, cu carapace, cu cască, cu vizieră și cu bastoane! 🙂

 

 • In cazul violențelor, contactul fizic direct sau folosirea loviturilor cu bastonul de cauciuc, în spațiul particular al arenei sportive ar fi creat un pericol mult mai mare de rănire a persoanelor decât folosirea substanțelor iritant lacrimogene.
 • Aici contrazice clar ce spune Ghidul. Acolo se arată limpede că e mai PERICULOS să dai cu gaze decât să folosești bastonul. Și are logică, bastonul are aplicare punctuală, gazele afectează totul în jur. Enache nu e de acord. Să schimbe ghidul, zic!

 

 • În urma luării acestei măsuri ordinea publică a fost restabilită, mai multe persoane au fost imobilizate și sancționate și nu au fost persoane rănite grav din cauze ce țin de acțiunea Jandarmeriei.
 • Aici a evitat răspunsul nostru. Oricum, să zici că Jandarmii n-au rănit grav pe nimeni după ce vezi imagini cu bastoane rupte pe spate… WOW! Nu v-au rănit, deci!

 

 • Iritațiile provocate de inhalarea substanțelor folosite nu pun în pericol viața sau sănătatea persoanelor, nu provoacă vătămări corporale, ele având rolul de a opri acțiunile violente.
 • Din nou, la Jandarmerie ”vătămarea corporală” înseamnă doar căpăceală. Pentru Enache și restul, inhalarea de gaz, faptul că nu mai poți respira și că vezi în ceață nu se consideră vătămare corporală. Dar dacă pici în cap de la gaze și-ți spargi mecla? A cui e vina? A ta, normal!

 

 • Este regretabil că au avut de suferit și alte persoane decât cele vizate de acțiunea de intervenție, dar măsura luată a avut ca scop înlăturarea unei stări de pericol la adresa integrității fizice a acestor persoane.
 • Aici o dă pe bătăuși. Că ăia ar fi luat la picioare toată tribuna a doua dacă nu interveneau ei cu gaze.

 

 • În cazul în care persoanele afectate de intervenție se simt lezate în vreun fel au la dispoziție să-și exprime nemulțumirile fie prin petiții, fie prin plângeri în instanță.
 • Nesimțire. Noi l-am întrebat cum pot face oamenii afectați de bătaie și de gaze să depună plângeri, iar el zice să faceți petiții! 🙂

8 comentarii

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.