web analytics
Fotbal extern

Quatre-vingt-cinq centimetres, Franța la mal. Fier vechi, fotbal și mai vechi

Băi, mare atenție la Franța! Ce jucători, ce talent, ce Dembele, ce Florinel Coman, Griezmanu pe care îl vrea Barcelona, Pogba nebunul, tot felul de vedete cu valoare incomensurabilă. Și m-am uitat și eu, na, că ascult sfaturile. Wow, ce obosiți! Ce lați, băi neneeee! Ce fotbal de liga a treia din Irlanda de Nord, ce pârnaie sunt ăia de la Manchester United și Barcelona. Au un bulan incredibil și doar cu bulan au reușit să câștige.

Iar reacția lui Didier, omul care a mestecat nuci fără să le spargă, e de fiecare dată superbă! Se uită la teren așa cum te uiți când ți-ai dat ultimii bani pe un pepene și l-ai scăpat pe scări, când ai scos cheia de la ușă din buzunar. Zero reacție, asta e, morții ei de viață! YOLO și desfă o bere și uită-te cum Pogba vrea să dribleze și dă prost ca să iasă un fel de autogol.

Văd că au dat cu VAR și le-a ieșit, dar tot nu pot să accept faptul că fotbalul se va transforma în plictiseală made in SUA. Nu pot să văd cum se duce arbitrul să vadă faza pe monitor, cu tot jocul oprit, doar în ideea de a respecta la milimetru un adevăr care, oricum, e interpretabil. Pentru că nici pe monitor nu poți vedea, mereu, ce s-a întâmplat.

Cine a comentat meciul, tată? Unul de la TVR și unul care manevrează liftul de pe Arcul de Triumf? Ce franțuzisme, ce furculisioane, ce pronunciacionsuri simandicoase și pretențioase. Zi-le bă cum le zice toată lumea, că nu ajută pe nimeni cu nimic dacă pronunți numele portarului Franței de nu l-ar recunoaște nici mă-sa dacă te-ar auzi. Bine că știe franțuzisme, dar când e vorba despre engleză zice ”tehnologia hocai”.

Bine, nu înțelegeți că apreciez jocul Australiei. Ăștia vin din țara în care zboară din est în vest, că n-o pot lua prin centru. Deci îi înțelegem că sunt puțin ciudați. Urât, dar urât pentru că altă șansă n-aveau. Nu e ca și cum puteau să iasă la joc cu Franța, că ultima dată când Australia a avut trei jucători cu driblig a fost acum 12 ani, când au fost niște brazileni în vacanță acolo. Chiar și așa, au înghesuit Franța în ultimele minute.

Pe final acum, serios. Franța are jucători buni. Buni, cu nume. Dar e departe de o echipă, iar faptul că mulți dintre ei sunt tineri și nebuni o să facă treaba lui Didier nespărgătorul de nuci și mai dificilă. Sigur, lucrurile se pot schimba pe parcurs, iar Franța nu poate fi ștearsă de pe lista cu favorite la titlu. Dar după cum am văzut Spania și Portugalia aseară, mi-e teamă că Pogba va merge cu restul ursarilor să își conducă Ferrariurile aurii prin Paris mai devreme de finalul lunii iunie.

8 comentarii

 • Tu stii ca era cat pe ce Siria sa o lase acasa pe Australia? Doar apararea a facut ca acest lucru sa nu se intample. Sa fiu al naibii daca nu Siria cu teroristii ar fi invins-o pe Francia. Francezii erau cat pe ce sa o fure de la bulgari. Cat despre Mbappe sa stii ca a avut dreptate Hagi. Adica plm nici nu a contat.

 • Am vazut si eu vreo ora din meci, plictiseala totala. Franta nu ca nu joaca nimic, dar are carente de coeziune, comunicare, concentrare, omogenitate. Arata rau, nu e doar ca “au avut o zi proasta”.

  Asta cu tehnologia video e cel mai bun lucru care s-a intamplat in fotbal de multa vreme, trebuia implementata de acum 10 ani. Odata cu tehnologia video ar trebui sa se termine cu deciderea unor meciuri pe baza unor simulari dezgustatoare (nu degeaba spun americanii ca e sport de fete).

  A fost foarte frumos azi, arbitrul a oprit jocul si a judecat intr-un minut. La cate tavaleli pe jos, trageri de timp si vaicareli sunt in fotbal, fix arbitrajul video incetineste jocul …

  Lumea o sa fie mereu reticenta la schimbare. In rugby, tennis si NBA au fost de asemenea multi reticenti cand s-a implementat tehnologia video, dar acum functioneaza perfect, ba chiar contribuie la tensiune si emotii.

  Mie imi plac cei care comenteaza la tvr, pentru mine au 20 de clase peste descreieratii aia de la protv de exemplu.

 • care franta? unde a fost franta? nu a jucat o echipa africana? asa am crezut… cel putin dupa nume si culoare.. nici o franta !

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.