web analytics
Opinie

Cum procedezi dacă România intră în război? Te ascunzi? Lupți? Ai de ales?

BRITAIN-G8-SUMMIT

Perspectiva intrării României într-un conflict, rămâne de văzut cât de armat va fi acesta, e din ce în ce mai bine conturată. Pe fondul măcelului din estul Ucrainei și a neliniștii generale din vestul Europei, o nebunie a lui Putin mi se pare tot mai probabilă. Și nu că mi se pare mie, există indicii clare: sunt similitudini cu felul în care au pornit alte războaie, iar declarațiile marilor lideri ai lumii sunt în nota asta.

Neliniștea vine de la faptul că noi suntem fix unde nu trebuie. Adică între lumea civilizată și Rusia, un soi de linie a frontului. Estul Ucrainei e aproape compromis, iar avansarea Rușilor până la Odesa nu e o mare brânză. Bun, acum aveți habar câți kilometri sunt de la Odesa la București? 555 pe șosea! Dar de la Odesa la granița cu România? 310!

Întrebarea e ce facem dacă ne trezim în mijlocul unui război? Să presupunem că nu ne iau pe toți la arme. Ce facem? Ne baricadăm în case? Stăm claie peste grămadă în fiecare subsol de bloc? Ce mâncăm, că am îndoieli că o să fie Mega Image Concept Store deschis dacă o să ne bâzâie bombardierele rusești?

Are cineva un buncăr pe undeva? O cabană la munte, izolată și dotată cu ce trebuie pentru locuitul pe termen lung, inclusiv cu rezerve de mâncare și posibilitatea de a obține cantități suficiente de apă proaspătă?

Spre deosebire de WW1 și WW2, cred că acum se va suferi mult mai tare de la un conflict de genul ăsta. Suntem mult prea dependenți de lucruri la care nu vom avea acces în timpul unui război. Adio internet, adio apă curentă, magazine deschise!

Așadar, cum procedăm? Care se bagă primul cu bani să facem un buncăr-hotel?

sursă foto

2 comentarii

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.