web analytics
Fotbal intern

Presa străină, despre 7 mai 1986

Ziua care va rămâne, pe veci, cea mai importantă zi din fotbalul românesc. O asemenea performanță n-a mai fost atinsă și nu o să mai fie, în veci, atinsă. Și pentru că de fiecare dată ziua de 7 mai aduce amintirile din presa română, hai să vedem altceva. Să vedem ce au scris străinii atunci, imediat după finala în care Steaua București a câștigat Cupa Campionilor Europeni.

EFE, Spania:

Echipa Steaua București a câștigat Cupa Campionilor Europeni învingând pe FC Barcelona după o finală dramatică și de o spectaculozitate rar întâlnită. Cei 40.000 de suporteri catalani, care au însoțit echipa lor favorită la Sevilla, sperau că FC Barcelona să-și adjudece singurul trofeu care îi lipsea din colecție. Fotbaliștii spanioli au luptat mult pentru aceasta, dar s-au lovit în permanență de apărarea fermă a echipei române, până la urma învingătoare merituoasă. Un adevărat erou al meciului a fost portarul Duckadam, care a apărat toate cele patru lovituri de la 11 metri executate de Alesanco, Pedraza, Alonso și Marcos.

France Presse:

Românii au obținut victoria grație siguranței în apărare și stăpânirii de sine, mai ales în momentele decisive ale executării penaltiurilor. Echipa Steaua a reușit o lovitură de maestru, ținând cont că este primul club din România prezent într-o finală a Cupei Campionilor Europeni, pe care o și câștigă, precum și de faptul că FC Barcelona, una dintre cele mai puternice formații din lume, a jucat în această partidă aproape la domiciliu. Acest strălucit succes al echipei Steaua București este confirmarea evoluției cu totul remarcabile a formației române, care la toate fazele competiției a manifestat o valoare constantă, eliminând alte două reputate formații: Honved Budapeste și Anderlecht Bruxelles.

Sunday Times:

Steaua joacă sigur și a reușit cel mai important lucru: să repsingă atacul psihic, să facă față atmosferei stadionului, atât de încinsă. Victorie absolut meritată. Și ca un suflu nou, cred eu, pentru fotbalul european. Suflul adus de o echipă nouă. Pe Terry Venables, ajutat copios de Zeița Fortuna în precedentele calificări, norocul l-a părăsit în această seară.

Corriere dello Sport:

Bravo echipei române! Mi-a plăcut enorm totul: curajul ei, forța sufletească de a rezista zecilor de mii de suporteri din Barcelona, soluțiile tactice perfect găsite. Și, bineînțeles, m-a încântat acest excelent Duckadam. Toți, în această tribună, îl numesc eroul finalei. Și au dreptate!

Nanndo Martellini, Televiziunea italiană:

Ce seară! Ce final! Am peste două decenii de când transmit la televiziune, dar în minutele penaltiurilor, vă mărturisesc, mă copleșise și pe mine emoția. Avem o campioană a Europei merituoasă. Fotbalul ei echilibrat, omogen, calitățile tehnice ale jucătorilor culminând cu performanța lui Duckadam, seria remarcabilă de rezultate, toate sunt argumentele acestei victorii în premieră a fotbalului românesc. Aștept, acum, transmisiile de la Monaco, ale Supercupei, și de la Tokio, ale Cupei Intercontinentale.

8 comentarii

 • Suporteri ai altor echipe (dinamovisti, rapidisti, fîcîsîbiști, etc.) ingenuncheati in fata singurei echipe din Romania care a fost, pentru o seara, REGINA EUROPEI. PS Pentru hateri: peste 17 zile stelistii sarbatoresc cel mai frumos esec din istoria reginei fotbalului romanesc.

  • Doar ca ai uitat un mic detaliu voi acum 1 an nici nu existati. Daca o sa aveti ocazia o sa va trimita si pe voi la plimbare UEFA cum au trimis-o si pe CS U.
   Si aia se lauda ca detin tot universul cand de fapt sunt exact ca voi.

   • Ce zi istorica. Nu ar trebui sa pierdem in seara asta la Iasi, istoria ne obliga. Ne indreptam spre titlul 27.

    • nu prea stii sa numeri. din 2003 asta ar fi cam al 5-lea sau al 6-lea titlu al echipei care joaca la iasi.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.