web analytics
Ghiduri Turism

Plec la Moscova, 1. Ghid: Cum se obține viza pentru Rusia

Întrucât Tarom a anunțat că va introduce, din nou, curse directe către Moscova, am zis să profit de ocazie și să văd una dintre cele mai frumoase capitale ale lumii. Am reușit să găsesc bilete, ofertă limitată pare-se, la 99 de euro dus-întors București – Moscova Sheremetyevo, bilete pe care le-am cumpărat înainte să îmi găsesc cazare și, poate mai important, înainte să obțin viza de intrare în ”Mama Rusie”.

Din câte se pare, procedura de obținere a vizei de Rusia nu este atât de complicată pe cât se ”aude”. E un proces diferit față de cel al obținerii vizei pentru Statele Unite ale Americii întrucât la ruși pare să fie mai important dosarul complet decât detaliile de selectare pe criterii ”calitative” pe care, din păcate, încă le fac americanii. Azi, 7 martie, am reușit să îmi depun dosarul și am izbăvit, se pare, întrucât mi s-a spus să revin pe 17 martie pentru a ridica pașapoartele cu vizele aferente.

Viza turistică de Rusia se obține dacă respecți întrutotul următoarele cerințe:

1. Pașaport valabil timp de minimum 6 luni de la momentul plecării

2. Copie a primei pagini a pașaportului

3. Chestionarul pentru viză, completat și cu fotografie atașată

Chestionarul se poate descărca de pe site-ul lor și trebuie completat cu foarte mare atenție. Sigur, nu e nicio inginerie, însă trebuie atenție la datele trecute acolo. Încercați să respectați modelul arătat de ei aici, chiar dacă unele câmpuri par completate ciudat, însă e mai bine să mergem pe ideea că ”when in Rome…”.

4. Invitație din partea unei agenții turistice rusești

Aici sună urât, însă este extrem de simplu. Pentru a beneficia de viză de Rusia, oamenii de la ambasadă vor să atașați la dosar o invitație pentru viza de Rusia în care se se precizeze datele între care are loc călătoria (rușii nu dau vize decât pe o perioadă determinată, adică exact cât durează vizita ta în Rusia). Sunt zeci de site-uri care oferă contra cost o asemenea invitație, însă din experiența mea și a altora vă recomand Russian Visa Guide. Băieții ăștia, companie cu sediul în San Francisco, SUA, se ocupă de invitație cu datele pe care le oferi tu. Costă de la 19 dolari și îți poate fi livrată pe mail imediat, în funcție de cât de amabil ești cu operatorul lor care se va oferi să te ajute, în căsuța de chat.

5. Asigurare medicală de călătorie, copie sau original

E obligatoriu la ruși și se poate face absolut oriunde. Pe mine m-a costat, pentru 6 zile, 24 de lei. Am făcut-o online pe emag și am primit-o în câteva zeci de minute. Există mitul conform căruia dacă nu se precizează în asigurare că e făcută special pentru Rusia nu va fi acceptată. Ei bine, nu. La mine scria că e valabilă în Europa, iar cei de la ambasadă n-au avut nicio problemă. 

6. Chitanța bancară cu plata taxei pentru viză

Aici e bătaie mare de cap sau a fost pentru mine, cel puțin. Taxa de viză de Rusia este, în regim normal, de 46 de dolari. Ea trebuie plătită la o sucursală ING (atenție! Nu sunt așa dese ING-urile cu casierie) în dolari, sumă fixă și dolarii să fie (am înțeles de la cei care stăteau la coadă pentru viză) emiși mai curând de anul 2000. Taxa trebuie plătită abia după ce este acceptat dosarul, pe baza unui bon pe care îl primiți de la ambasadă. Dacă programul pentru acceptarea dosarelor este de la 09:00 la 12:00 în zilele de luni, marți, joi și vineri, cu chitanța trebuie să te întorci neapărat în ziua depunerii dosarului, dar până la 12:30.

Asta trebuie să conțină dosarul complet pentru emiterea vizei turistice de Rusia, nimic mai mult! Cum spuneam, în regim normal la mine durează 10 zile calendaristice, de pe 7 până pe 17 martie, cu precizarea că luni 10 martie nu se lucrează la ei.

17 comentarii

 • Eu cred ca e mai bine sa- i lăsăm pe ruși la ei acolo cu bune și cu rele,ca prea multe pretenții au de la noi să le vizităm țara și să le mai lăsăm și niște bănuți acolo.
  Lumea asta e mare și oriunde e ceva de văzut interesant,așa ca până nu mai e nevoie de viza nu calc pe la nenea putin,care cam pute.

 • Ar trebui updatat articolul si cu site-ul http://www.vhs-romania.com/. Si de mentionat ca tocmai ce am platit taxa consulara la care s-au adaugat si serviciile oferite de centrul de viza adica +110 lei. Taxa pentru viza a ajuns acum la 300 de lei. Plata se poate face acum si in lei prin transfer bancar.

 • Voiam sa revin cu un update: pentru Romania nu se mai accepta decat formularele completate electronic, de la http://visa.kdmid.ru/ (detalii ddespr completare si acolo, si pe http://romania.mid.ru/web/romania_ro/modul-de-completare-a-formularului-electronic-al-chestionarului-pentru-viza ).
  Mi-a placut faptul ca in sala de astepare ai de toate pentru ultimele retusuri – pixuri, foarfece, lipici. De retinut ca la poarta e lista cu zilele nelucratoare pe anul in curs.

 • As avea nevoie de o lamurire, daca stiti. Vreau sa merg 2 saptamani in Rusia in scop turistic, insa nu am exact perioada, in sensul ca depinde si de ce bilete de avion gasesc. Cand solicit viza, trebuie sa spun exact ziua de intrare si de iesire sau pot da un interval mai larg pentru ca ulterior sa ma incadrez cu mai putine zile in el? Exemplu la intamplare: pot solicita 15 iulie – 15 septembrie si, presupunand ca mi-o acorda, sa merg in perioada 01-15 august sau trebuie sa intru exact pe 15 iulie si sa ies exact pe 15 septembrie?

  Ca alternativa, din experienta celor care au mai fost: cat e de sigur sa iau mai intai biletele de avion si, stiind astfel perioada, sa solicit apoi viza? Stiti cazuri de viza refuzata?

  Multumesc.

  • Viza turistica se acorda pe o perioada maxima de 30 de zile, deci nu cred ca poti cere precum in exemplul tau, pentru 15 iulie – 15 septembrie. 🙂

   Trebuie sa precizezi perioada pentru ca asa obtii invitatia, dar nu te opreste nimic sa ceri pe 30 de zile invitatia.

   Stai fara griji, nu iti va refuza viza decat in situatii cu totul si cu totul exceptionale. Deci daca nu ai mai fost pe acolo si nu ai furat caramizi din Kremlin, nu vei avea probleme.

   • Multumesc pentru raspunsul prompt. Nu stiam ca e maxim 30 zile, nu gasisem pe site-ul lor informatia asta.

    Atunci sa inteleg ca daca: am invitatia pe 30 de zile, am asigurarea medicala pe 30 de zile si am viza aprobata pe (aceleasi) 30 de zile, nu am nicio problema in a folosi un interval de 15 zile inclus in cele 30?

    Asa speram si eu cu avionul, doar ca una din persoanele de acolo a mai fost in Rusia. Dar n-a furat caramizi. 🙂

 • Da, se depun doar la o singura sucursala, sucursala Metropolis DAR, aveti grija sa aveti banii schimbati in usd caci aceasta sucursala nu are schimb valutar, asta ca sa nu alergati pana la Raiffeisenul din coltul de vis a vis de dorobanti..

 • Cât despre invitație, nu vă faceți griji, căutatți un hostel (hostelworld.com , booking.com) deoarece majoritatea au deja acest serviciu disponibil (nu suntem singurii din lume care avem nevoie de invitatie la muscali 🙂 ), la unele nici nu trebuie să faceți cazare, doar transferați datele dvs. și un $5 – $10 și până seara aveți invitația trimisă pe mail…..

 • Taxa ce se platește la ING nu trebuie sa fie la orice casierie, ci la cea de pe Stefan cel Mare, colț cu Dorobanți, casieria se află lângă Mega Image (atenție, sediul ING din blocul turn de sticlă de pe Ștefan cel Mare nu are casierie și o să fiți redirecționati lângă Mega Image)….plata se face în $, puteți găsi schimb valutar chiar în intersecție cu Dorobanți

  • esti sigur ca doar la aia? Nu scrie nicaieri, cel putin acum un an cand mi-am luat eu viza, ca trebuie sa merg acolo.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.