Am ezitat să scriu ce cred pentru că, până acum, n-aveam datele necesare. Însă după ce am citit materialele din ProSport am rămas un pic blocat, ce se petrece la AMFB bate chiar și impresia proastă pe care o aveam până acum despre… ”forul” ăsta. Ce s-a întâmplat? S-a întâmplat că noul vicepreședinte al AMFB a fost desemnat Cristian Petrea, comandantul Clubului Sportiv al Armatei Steaua. Însă cum s-a întâmplat asta?
Păi… s-a întâmplat după niște coordonate pe care nici măcar Mircea Sandu în zilele lui de ”Nașul” cred că n-ar fi avut curajul să le pună în practică. Iar asta mă face pe mine să îmi pun niște semne mari de întrebare asupra a ceea ce se întâmplă acolo. Dar să vedem ce zice materialul:
- ofiţerul a primit mai puţin de 25% din voturile participanţilor, iar scrutinul a fost repetat şi rearanjat în aşa fel încât Petrea să fie desemnat, oarecum din oficiu, câştigător al funcţiei
- în primă fază au fost 16 voturi pentru şeful clubului Steaua şi aproximativ 10 voturi contra (opiniile au oscilat: 10, 11 sau 14 voturi pentru, în funcţie de interlocutorul cu care am discutat). Restul cluburilor, peste 50 la număr, s-au abţinut
- preşedintele Marian Lumânare, a decis ca scrutinul să se repete într-o altă formulă: s-a întrebat cine este contra lui Petrea – s-au ridicat, din nou, aproximativ 10 mâini, apoi s-a întrebat cine se abţine – şi au fost 14 voturi. Întrebarea „cine este pentru?“ nu s-a mai rostit, cei de la prezidiu concluzionând că toţi ceilalţi din sală sunt, din oficiu, favorabili numirii ofiţerului în funcţia de vicepreşedinte
Și toate lucrurile astea s-au întâmplat într-un context și mai ciudat. Petrea a fost ales vicepreședinte deși în momentul depunerii candidaturii Steaua nu avea statut de membru afiliat. Era, din câte am înțeles, doar afiliat provizoriu. Mai tare e că după alegerea lui Petrea, punctul 6 pe ordinea de zi, a urmat punctul 7, adică decizia de afiliere a Stelei. Practic s-ar fi putut ajunge în situația ca noul vicepreședinte să fie ales deși clubului i s-ar fi refuzat afilierea.
Acum, care e miza? De ce să faci lucrurile astea evident nenorocite, deși tu exiști și te miști în acest moment tocmai ca urmare a revoltei față de unul care a fost implicat în mânării asemănătoare?
Buna Cristian,
Se pare ca ati ales sa sustineti o echipa care e mult mai putreda decat steaua lui gigi, ca sa nu mai vorbim de toti talpanii din jurul ei, si inca nici n-a juns prin vreo liga mai inalta, atunci sa vezi…
Eh hai! E, totusi, foarte greu sa ajungi o echipa “mult mai putreda” decat FC FCSB. Dar da, se pare ca sunt pe drumul cel bun.
Ok, dupa si mai mult research, conform legii, Cristian Petrea nu are voie sa ocupe alte functii de administrare sau conducere, la societati comerciale ori publice.
Si din ce am citit (1) Asociaţia Judeţeană de Fotbal (AJF/AMFB) este persoană juridică de drept privat, fără scop lucrativ, autonomă, neguvernamentală şi neutră din punct de vedere politic, religios şi etnic.
Are dreptul sa ocupe funcția. Vezi la partea cu “cumulul de funcții” care spune că se exercită în condițiile stabilite prin ordin al ministrului. Nu asta e problema. Problema majoră este de ce? Cu ce scop?
articolul ala se refera la cumulul de functii din armata, nu asa in general
Îți spun sigur că dacă legea i-ar fi interzis, nu se băga acolo. Doar nu e cretin?!? Ținând cont de faptul că este cunoscut publicului, doar nu ocupa o funcție fără să-i permită legea și fără ca cineva să nu-l tragă la răspundere. Cumulul de funcții se referă și la funcțiile din afara MApN. Sunt militari care au și al doilea job.
Acest Petrea mă face să-mi fie silă din ce în ce mai mult… In loc să se ocupe de palmares, de mass-media care își bate joc constant de Steaua în favoarea Fîcîsîbîului, în loc să facă sesizări la FIFA/UEFA FRF/LPF etc, el se ocupă de activități care să-i aducă lui avantaje. Îl cam doare in pulă de Steaua.
Ok, m-a ajutat Google:
LEGE Nr. 80 din 11 iulie 1995 privind statutul cadrelor militare
ART. 28
Cadrelor militare in activitate le este interzisa exercitarea urmatoarelor drepturi:
a) sa faca parte din partide, formatiuni sau organizatii politice ori sa desfasoare propaganda prin orice mijloace sau alte activitati in favoarea acestora ori a unui candidat independent pentru functii publice;
b) sa candideze pentru a fi alese in administratia publica locala si in Parlamentul Romaniei, precum si in functia de Presedinte al Romaniei;
c) sa declare sau sa participe la greva.
ART. 30
Ofiterii, maistrii militari si subofiterii in activitate au obligatia de a nu efectua activitati care contravin demnitatii, prestigiului si normelor de comportare ce decurg din calitatea lor de cadre militare.
Cadrelor militare in activitate le este interzis:
a) sa indeplineasca alte functii decit cele in care sint incadrate, cu exceptia cumulului prevazut de lege, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului apararii nationale;
b) sa fie asociat unic ori sa participe direct la administrarea sau conducerea unor organizatii ori societati comerciale, cu exceptia celor numite in consiliile de administratie ale regiilor autonome si societatilor comerciale din subordinea Ministerului Apararii Nationale, din cadrul industriei de aparare sau in legatura cu aceasta.
Acum depinde de ce forma de organizare are AMFB.
De curiozitate, unui militar nu ii este interzis sa ocupe alte functii publice bla bla? Sunt sigur ca exista ceva de genul asta prin regulamentele armatei. Este totusi un ofiter al Armatei romane, nu?