web analytics
Opinie

Pe internet sunt băieți, să vedem unde…

A trecut… cât? A trecut o săptămână din clipa în care Recorder, într-un exercițiu eficient de jurnalism, a publicat un reportaj video care trata pe larg problema furtului de lemne din Bucovina. Pe larg, dar pe o zonă restrânsă. Însă ceea ce ați văzut acolo (vedeți aici dacă n-ați apucat încă) se aplică cu succes, din păcate, în toate locurile cu pădure din România.

Ca de obicei, clipul a fost viral în social media. Zeci de mii de comentarii, zeci de mii de share-uri sau distribuiri, în funcție de limba în care v-ați ales să comunicați cu Mark Zuckerberg, tot felul de statusuri războinice. ”Ne fură aerul curat”, ”Nenorociții trebuie opriți, e inadmisibil”, ”Cum se poate fura așa? Nu îi oprește nimeni?”. Scandalizați, românii au trecut la ceea ce se pricep mai bine, ridicatul fustelor în spațiul public. Un demers pe cât de futil, pe atât de amuzant. E, așa cum am tot scris, în nota a ceea ce se întâmplă prin București de câțiva ani, cu o participare uneori numeroasă, dar de fiecare dată inutilă la niște proteste de stradă în fața unei clădiri goale spre care se aruncă, cel mult, jigniri. Totul s-a concentrat în social media și, din păcate, sunt oameni care cred în mod real că o postare distribuită e echivalentă cu îndeplinirea datoriei de cetățean responsabil.

Nimic mai fals. Și mai penibil…

Furturile alea nesimțite de lemn nu se petrec doar în Bucovina. Știu că o televiziune uriașă din State urmează să publice un amplu reportaj video cu ceea ce se petrece în pădurile din Maramureș. Harghita și Covasna sunt rase și ele, peste tot se taie și tot ceea ce facem noi este să plângem pe internet. Nimic, dar nimic concret. Și, din păcate, vedem că și cei de la ONG-urile care militează pentru protejarea naturii nu reușesc mare lucru, deși ei se deplasează, protestează, se leagă cu lanțuri de copaci. Nici asta nu funcționează.

Așa că vă întreb ceva

Pornesc de la un exemplu despre care am mai discutat aici, pe blog. În Rusia, țara în care grobianismul la volan a fost dus la rang de artă, a luat naștere ceea ce se numește Stop Ham. Un soi de organizație formată din activiști, nimic altceva decât niște tineri care s-au săturat de cei care conduc pe trotuare, de cei care nu respectă regulile în trafic, de cei care parchează unde nu e voie și sufocă traficul. Și au luat măsuri concrete, ei, de capul lor. Funcționează de aproape zece ani și fac raiduri săptămânale în traficul din Moscova, acolo unde funcționează ”filiala” originală Stop Ham. Și când vorbesc despre măsuri concrete, i mean măsuri concrete, tati! Dacă te prind pe trotuar, te roagă să pleci. Dacă nu pleci, primești un mare sticker pe parbriz, sticker care nu poate fi scos decât cu eforturi uriașe, după o vizită la spălătorie, apoi cheamă poliția. Dacă ieși să dai în ei, dau și ei în tine, în legitimă apărare. Dacă îi lovești cu mașina, te duci la pușcărie. Nu se lasă intimidați, deși au avut în față oameni politici, mafioți, indivizi care au ieșit la ei cu pistolul sau cu toporul. Exemplu aici!

Exemplul a prins bine și s-au făcut astfel de mișcări Stop Ham și în alte orașe din Rusia, în Ucraina și, din câte înțeleg, în Chișinău. Vladimir Putin a auzit de ei și, în mod public, și-a declarat susținerea față de mișcare. Evident, un uriaș plus pentru băieții ăia.

Revin la ale noastre

Are cineva curaj să facă asta în pădurile din Bucovina? Că uite, eu sunt primul care se oferă! Nimic violent, nimic ilegal, dar totul ferm. Ca dacă braconierii ăia se trezesc cu 50 de inși în pădure, peste ei, în timp ce taie fraudulos lemn, nu o să mai îndrăznească să fie violenți, așa cum au fost cu echipa Recorder. Sau, dacă o să fie violenți, o să plece cu targa de acolo. Și tot așa. O săptămână în Bucovina, una în Maramureș, una în Apuseni și tot așa. Că pe net suntem toți băieți, să vedem unde altundeva mai suntem băieți, vorba unui clasic. Nimeni nu poate ignora un grup mare și hotărât, mai ales când grupul ăsta are doar intenții nobile și face totul legal, ca la carte. Niciun așa-zis mafiot, a se citi țărănoi infect cu vilă pătrată cu 12 camere din Sucevița, nu va putea comenta. E, practic, imposibil ca un astfel de demers să eșueze. Iar expunerea va mobiliza autoritățile, va ține în priză responsabilii reali pentru pădurile statului.

Nu? E greu? E frig și murdar în pădure? E greu să îți asumi eventuale amenzi, presiuni? N-avem zile de concediu, că nu ne mai rămân pentru Lefkada sau altă stațiune insalubră din Grecia? Ah, ok.

5 comentarii

  • Sunt de acord cu ce ai zis tu, sa facem patrule la nivel national, dar sa fim multi, fiecare patrula sa aiba cate 20 de oameni cu tot cu cate 3-4 oameni cu camere de filmat si drone dotata fiecare patrula ca sa poata face totul ca la carte. Si eu sunt de acord sa fiu voluntar intr-un asemenea proiect. Pentru ca sunt mai multe locuri unde se taie lemne ilegal. Plus ca ne-ar trebui si o campanie la nivel national de plantat copaci gen cum a facut Etiopia si a plantat 350 de milioane de copaci in 12 ore, trebuie si reimpadurire in multe zone, mai ales in sudul Romaniei unde exista tendinte de desertificare in unele zone.

  • Buna idee, dar cum faci sa ii opresti doar pe cei care taie ilegal? Eu as pune mana de la mana sa platesc mai mult pe aia de la ocoale si sa le taie macaroane hotilor. Un motiv pentru care am renuntat la centrala cu peleti sunt Holz Industies aia

  • Omule, majoritatea oamenilor le pasa de ziua de miine, de ce pun azi pe masa.
    De unde atata energie sa te pui cu hotii aia ??

    Suntem furati, pardon, taxati impozitati si accizati la greu. Ce mai conteaza furtul ala ????
    tea de azi.

  • Eu am inceput prin a folosi aplicația Inspectorul Pădurii… Din păcate, trebuie să recunosc că am contribuit și eu până nu demult la jaful ăsta: am o casă la țară și am folosit lemne “fără factură”. Nu sunt mândru, ăsta fiind și motivul pentru care în prezent mi-am montat centrala electrică care mă eviscerează la buzunar, dar pe care o voi folosi cu încăpățânare in continuare. Cam astia sunt pașii concreți pe care i-am făcut până acum. Eu mă bag la acțiunea asta. PS În altă ordine de idei, m renunțat și la ziare.com că m-au distrus cu știrile despre SC FC Fcsb SA Mogoșoaia 2003. Rămân cu flashacore și Transfermarkt.

    • Incerca sa citesti despre acoperisul cu tigle solare de la Tesla, o sa iasa in curand pe piata, cica este foarte eficient in producerea de curent electric, cauta pe google “tesla solar roof” si o sa gasesti mai multe detalii, deja aproximativ 10-11 depozite Amazon folosesc acest tip de acoperis. Din ce stiu eu pe dotarea casei cu asemenea tip de acoperis poti aplica pentru fonduri europene.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.