web analytics
Opinie

Păr roz, tatuaje sub ochi și Gucci

Am ascultat recent, grație săriturilor Spotify, albumul Propaganda al lui Spike. Și, de unde mergea muzica aiurea în timp ce lucram la ceva, albumul ala m-a făcut să mă opresc și să ascult atent. Nu era prima audiție, l-am ascultat și atunci când a apărut, doar că acum, la ceva timp distanță, m-a făcut să îmi dau seama cât de mult s-a distanțat muzica aia care-mi place mie de muzica actuală.

Ascultam acolo și auzeam niște versuri bine scrise, gândite, uneori cu tâlc, cu dublu înțeles. Ascultam muzică cu mesaj, muzică de pe urma căreia rămâi cu ceva. Nu spun că sunt versete de Biblie sau că mi-au schimbat viața. Că nu e așa. Dar rămâi cu ceva, înțelegi un mesaj pe care artistul l-a vrut a fi transmis. Asta spre deosebire de absolut tot ce e azi in peisajul românesc de gen. Fel de fel de ciudați cu tatuaje sub ochi, vopsiți verde-roz în cap, care repeta aceleași 20 de cuvinte diferite pe toate piesele și care amintesc nume de firme, de case de modă, fără nicio logică. E un fel de șablon. Și mă uit cu înfrigurare, în special pe Instagram, că acolo îmi vin sugestii, la faptul că cei mai mulți dintre cei care mă urmăresc sau pe care îi urmăresc apreciază specimenele alea.

Eram deunăzi la Piața Presei, îmi montam navigația pe motocicletă. Și erau doi puști, puțin sub 20 de ani, ascultau muzică pe marginea drumului. Unul avea părul împletit, cred. Rulouri, așa, nici nu pot descrie. Un fel de rasta, dar scurt. Celălalt era vopsit mov și avea părul lung doar într-o parte. Și ascultau o melodie de la care am reținut două versuri și pe care am căutat-o ulterior. Autorul e unul Nane și melodie se numește Treaba ei. Iată prima strofă:

Tai fumu’ cu cuțitu’, ele mișcă din găoz
Trei pizde ce pufăie, le zic Powerpuff Girls
Te cam uiți în gol, pizdo, ia mai dă-te-n sloboz
Vezi c-adormi cu el în mână și dai scrumu’ pe jos…
Zic, care pula mea se mai duce la somn?
Când e-atâta lume și vibe-u’ e atât de beton?
Off-White-u’ s-a pătat de Perignon
Și fratele NANE s-a făcut Virgil Avion
Ochei, caut o Bella Hadid
Simt nevoia s-o alint cu degetele-n clit
A zis că vrea dragoste, vreau s-o iubesc deep
O țin o perioadă pe dreapta, apoi o intind
Apoi, nu că n-o mai sun, da’ nu dau nici beep
Nu-i tipu’ meu de tipă, nu sunt tipu’ ei de tip
Am un trip: mă tirez după ce m-am golit
Dacă-s tot cu ea, probabil ca nu am lovit!

Sigur, accept că asta se cere acum, că asta prinde. Și în State e cam la fel. La nivel înalt cam toți sunt așa. În afară de Born 2 Rap al lui Game și tot ce a adus Eminem în ultimii ani, restul sunt de o superficialitate înspăimântătoare. Și, pentru gustul meu, de un… prost gust pe măsură.

Dacă vreți ceva bun, revin, ascultați Propaganda lui Spike. Dacă nu, puteți s-o alintați pe Bella Hadid cu degetele-n clit, cum zice acest domn Nane.

14 comentarii

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.