Probabil că v-ați întâlnit până acum pe YouTube cu un singur clip al lor. Ați văzut filmulețe în care niște puști din Rusia ies în trafic și obligă șoferii care încalcă flagrant regulile să revină la normal? Sunt băieții care, atunci când observă rezistență din partea ”răufăcătorilor”, lipsesc acele stickere greu de desprins de pe parbriz. Ei bine, ei sunt StopHam (Stop a Douchebag în traducere aproximativă), o organizație ”populară” sau ”non-guvernamentală” înființată în 2010 ai cărei membri sunt numiți ”activiști” și care se ocupă în cea mai mare parte cu sancționarea celor care încalcă regulile din traficul Moscovei.
Canalul lor de YouYube a devenit un succes și aproape fiecare șofer din Moscova le știe acum de frică. Bine, totul cu un preț. Pentru că Rusia nu are cei mai liniștiți cetățeni, în special cei din nebunia traficului moscovit, în clipurile lor au existat episoade cu violență. Episoade în care activiștii au fost agresați fizic, în care șoferii au scos topoare, bâte și pistoale. Episoade în care au fost loviți cu mașinile de șoferii care nu voiau să iasă de pe trotuar. Așa că în ciuda faptului că au fost lăudați de opinia publică, cei de la StopHam s-au văzut în situația de a avea o activitate în afara legii pentru o perioadă. În martie 2016, Tribunalul din Moscova a luat decizia de a scoate în afara legii StopHam după ce un raport al Ministerului Justiției clasifica mișcarea drept una care ”încalcă legea repetat și în mod grosolan”. Băieții nu s-au oprit, au atacat decizia, iar răspunsul a venit în septembrie. Atunci, Curtea Supremă de Justiție a anulat decizia Tribunalului Moscovei și a dat un boost uriaș StopHam.
Chiar și în situația juridică incertă pe care a traversat-o anul trecut, StopHam nu a încetat să aibă sprijinul publicului. Mai ales pentru că decizia Tribunalului moscovit nu a avut la bază alte motive decât unele ce pot fi ușor numite drept ”chichițe”. Concret, plângerea Ministerului Justiției a avut la bază faptul că StopHam nu a prezentat raportul financiar anual al organizației, lucru obligatoriu pentru organizațiile care primesc bani de la stat. Pentru că da, StopHam a primit bani de la stat începând cu 2013, chiar dacă sumele nu au fost deloc mari. În primul an au încasat circa 80.000 de euro (4 milioane de ruble la cursul de atunci), iar în ultimii ani a primit și 125.000 de euro (8 milioane de ruble la cursul actual).
Evident, motivele au fost altele. StopHam a deranjat foarte mulți oameni cu influență din Rusia, din Moscova, iar presiunile pentru închiderea lor au fost mari. În clipurile lor apar personaje importante din lumea sportului, dar și oameni cu o evidentă situație materială impresionantă. O să vedeți stickere aplicate pe modele Bentley, Maybach, cele mai scumpe modele de la BMW sau Mercedes și multe astfel de exemple.
StopHam are și sportivi în componență
Băieții se confruntă cu pistolari
Atunci când apare ”mafia” cecenă
Foarte tare :)) Bucharest needs this ASAP
N-ai cum, apar hipsterii imediat sa te condamne ca nu schimbi comportamentul bizonilor cu ceai si vorba buna.
Am vazut ca sunt si in Moldova, dar la aia mi-e scarba sa ma uit caci vorbesc tot in rusa. Intr-un videoclip le spune unul sa vorbeasca in romana, altfel nu discuta cu ei, fara rezultat…
puști din Moldova vorbitori de rusă? Unde, în Tiraspol?
Nu, am vazut ca doar prin Кишинёв actioneaza. Sunt putin dubiosi, toate titlurile le au in rusa, ei vorbesc mai mult in rusa, dar de multe ori pun muzica romaneasca pe fundal. :))
si de ce ti-e sila ma? sunt rusi, ce ai vrea?
Mi se pare de replicat modelul!
Da’ cum e asta cu finantare de la stat?!
O sa ma interesez mai in profunzime, nu am cercetat pe tema asta.