web analytics
Fotbal extern

O regulă din fotbal pe care n-o știam

Sâmbătă, în Bundesliga, a fost un meci în care s-a petrecut o fază ciudată. În minutul 68, la 1-0 pentru VfB Stuttgart în meciul cu Werder Bremen, gazdele au executat un aut de margine din propria jumătate. Fotbalistul care a bătut a trimis spre portarul Zieler, însă acesta din urmă era cu capul în nori și și-a dat seama prea târziu. A încercat să oprească mingea, dar fără succes, așa că Weder a egalat.

Ce e cu adevărat interesant, cel puțin pentru mine, e că dacă portarul n-ar fi atins mingea, atunci nu era gol. Ci corner! Știați de regula asta? Că eu habar nu aveam. M-am uitat pe Legile Jocului în ultima versiune de pe site-ul FIFA și așa e. Auzi:

Nu se poate însrie direct dintr-o aruncare de la margine:

  • dacă mingea intră în poarta adversarilor se acordă aut de poartă
  • dacă mingea intră în propria poartă se acordă corner pentru adversar

Deci sărmanul Zieler dacă n-ar fi atins mingea era doar un simplu corner pentru Werder. Și, din câte am citit, el a spus că a încercat să o oprească pentru că, evident, asta e antrenat să facă. Nu s-a gândit suficient de departe. Asta sau a fost ca mine, habar nu avea că nu se pune gol. Deci? Știați regula asta?

9 comentarii

  • Daca un portar intr-un moment de nebunie in loc sa degajeze mingea din 6m, se intoarce si isi da autogol, este tot corner. Nu mai sunt sigur daca ia si galben, dar parca nu.
    Pe asta o stiai.

  • Cine a jucat un minim de fotbal măcar la nivel de juniori sau liga 4, a3a etc sunt convins ca știa… Deci e clar ca și portarul respectiv știa… Eu cred ca a fost sigur ca ajunge mingea și din acest motiv a riscat… Sau pur și simplu nu a realizat pe moment ca dacă nu atinge mingea atunci nu e gol… Nu știu dacă joci pe sintetic fotbal dar și acolo de multe ori sunt faze de genul ca da cineva la poarta din aut și restul se feresc sa atingă mingea și atunci nu se pune golul..

  • E inadmisibil ca un jurnalist de sport sa nu aiba habar de aceasta regula. Si nu e ca si cum numai ce a fost introdusa. Regula exista din secolul al XIX-lea, de cand s-au cristalizat regulile jocului.

  • Nu am stiut niciodata de regula asta. Singura regula la noi pe sintetic e ca gol din aut direct nu se pune, doar daca o atinge cineva. Dar e prima data cand aud de asta cu corner/aut de poarta in functie de unde se duce mingea.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.