web analytics
Opinie

Numele și porecla, vă rog!

Povestea un prieten, acum vreo 5 ani, mi se pare. Avea un X5 pe vremea aia, X5 la care îi erau furate oglinzile cu o frecvență mai mare decât cea cu care trece trenu’ prin Chitila. Și omu’, cu spirit civic dezvoltat, se ducea la Poliție și reclama furtul. La Poliție, birocrație. Evident. Trebuia să completeze o declarație ”în seara de, am constatat când am ajuns la mașină că oglinzile lipseau, bla, bla”. Ei bine, deasupra spațiului în care completa declarația era un formular, tipizat, în care îți treceai datele. Și erau ”nume”, ”prenume”, apoi… ”porecla”. Nu avea nimeni o explicație pentru rubrica aia, probabil era rămasă de pe vremuri, cine știe.

Ei bine… Lipsa asta de adaptare, pe care o înțeleg câteodată, poate duce și acum la situații dificile. Precum cea în care probabil ne vom afla în următoarele zile, atunci când ieșitul din casă va trebui să fie cu un motiv real. Iar dacă te duci la muncă, va trebui să ai hârtie de la angajator sau o formă validă de justificare prin care să arăți că te duci la muncă. Și e foarte bine. Dar suntem în 2020 și sunt o groază de activități din care lumea își câștigă pâinea, activități care nu pot fi demonstrate prin ”foaie” organului de ordine care te surprinde pe stradă.

Un fotograf freelancer care se duce să pozeze ceva pentru o persoană fizică. Un pictor care se duce să facă un tablou acasă la cineva. Un muzician care se duce să dea lecții private. Ei cum justifică jandarmului, cu ce acte, cu ce ”foi”? Arată discuția de pe watzap cu beneficiarul ”lucrării”? Și să nu vă aud cu ”în timp de criză nu e loc de muzică și pictură”. Că nu e așa. Oamenii ăia au nevoie de bani, au nevoie să mănânce.

Și nu, nu spun că măsura lockdown-ului e una proastă. Ba din contră, e excelentă, ar trebui să fie obligatorie, nu sub formă de recomandare. Dar cu oamenii ăștia ce facem? Trăim într-o perioadă în care există o groază de astfel de activități, complet legale, activități care nu pot fi justificate într-o țară în care formularele și tipizatele sunt împrumutate de pe vremea în care se mergea, încolonat, la fabrică la Policolor sau la strung la Faur Poarta 4.

6 comentarii

 • Eu înțeleg că nu e o idee perfectă, dar asta a fost varianta pe care au găsit-o ei. Ai semnalat o problemă dar nu ai propus o soluție. Care e soluția ta? PS Mi-e sincer greu sa cred că un om cat de cat responsabil se gândește la meditații la muzica sau la poze… Înțeleg că acei freelanceri sunt afectați financiar, dar trebuie sa înțeleagă că TOATA PLANETA e afectata financiar.

  • E o diferenta intre a fi afectat si a nu ave venituri. Iar discutia e altfel. Daca pe angajatul clasic il lasi la munca, pentru “angajatul” de tip nou ce faci?

   Nu am propus solutii, asta e culmea, nu-s ales sau angajat pentru asta.

 • O sa se inaspreasca in curand, sper, regulile. Cu “recomandari” nu s-a reusit niciodata nimic, nici la noi, nici nicaieri. Voi folosi cliseul “meciul urmator e cel mai important”. Deocamdata sa incercam sa ramanem sanatosi / in viata. Se pare ca numai prin izolare vom putea asta. Oamenii sunt inca f multi pe strada si multi fara necesitate reala. Adica chiar daca am pofta de o inghetata buna, imi bag …. in ea si renunt o perioada. Altul are “chef” sa alerge in parc – iar, nu e nici bine si nici corect fara de cei care au inteles si s-au izolat. De mersul ciorchine la biserica nu mai vorbesc. E de inteles oarecum; pe tineri ii mananca-n cur sa-si “faca viata”, batranii sunt semideconectati de la informatie si oricum nu te intelegi cu ei. Singurii ingrijorati cu adevarat sunt cei cate au adevarate “obligatii” familiale. Adica cei care avem copii mici, batranini de care tre’ s-avem grija, suntem atasati sufleteste si stim ca le-ar fi greu daca noi patim ceva. Eu unul asta simt. Nu mi-e grija pt mine ci pt cei dependenti oarecum de mine.
  Era vorba initial de cateva saptamani, 2-3, acum insa mie mi se pare deja tarziu. Orice masura reala are rezultate peste alte 2-3 saptamani.

 • Au lasat si “portita” de declaratie pe proprie raspundere. Legea romaneasca mereu are o portita. Stiti voi…declaratie pe proprie raspundere ca nu are autorizatie de securitate la incendiu…etc…ce se poate intampla rau?

  • pai au lasat-o, dar nu e deloc ok. ca faci puscarie, pe propria raspundere, daca ai ghinion.

   • Problema nu e neaparat de cei care fac puscarie pe propria lor raspundere, problema e de cei care mor pe propria raspundere a altora.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.