web analytics
Fotbal intern

Nu respectăm regulile proaste?

E o întrebare legitimă în contextul ăsta. În mod normal, legile și regulamentele sunt făcute ca să fie respectate și nerespectarea lor aduce sancțiuni. Indiferent dacă ne convin, dacă ne plac, dacă au sens sau nu. Asta e, n-avem ce face. Dar dacă e lege/regulament e nevoie să respectăm fără să mârâim, nu?

Văzând meciul de aseară al FCSB-ului cu Gaz Metan, mai precis bannerul sponsorului afișat la tribuna a doua, mi-am adus aminte de un subiect pe care l-am scris în toamna anului trecut. Pe scurt, faptul că FCSB afișează pe echipament numele sponsorului Betano încalcă limpede o prevedere a ROAF-ului. Asta pentru că Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice precizează că se interzice încheierea unui contract cu un sponsor afișat pe tricoul de joc al unei echipe din aceeași ligă, dacă prin contract e necesară afișarea sponsorului și pe numele clubului care tocmai a semnat. Concret, FCSB putea să semneze cu Betano deși Craiova are același sponsor, dar nu avea voie să îl afișeze pe tricou. Iată și pasajul de regulament, îl găsiți și pe site-ul FRF:

Am mers inclusiv pe varianta cum că n-aș pricepe eu ce scrie acolo. L-am sunat atunci pe Adrian Stângaciu, șeful Departamentului Juridic al FRF, iar omul spunea: ”În momentul de față, ROAF nu permite ca două cluburi să aibă același sponsor principal. Așteptăm un răspuns din partea celor de la UEFA. La nivelul celor mai importante Ligi din Europa, nu regăsim o asemenea prevedere. Mai așteptăm, în maximum o săptămână o să avem și un răspuns”. Asta era pe final de septembrie 2019.

De atunci, nimic. Eu înțeleg că e vorba despre sponsori și că regulamentul e aberant. Sunt probleme de integritate adevărate, asta cu sponsorii e o tâmpenie. Dar chiar și așa, în clipa de față se încalcă flagrant regulamentul, ROAF-ul. Bun, rău, prost, oricum ar fi el. E încălcat!

Și pentru că am început prin a zice despre o regulă proastă, trebuie să spun că asta e părerea mea. E aberant, cu atât mai mult într-un fotbal sărac în sponsori, să pui pe seama integrității o astfel de regulă. Sigur știți și voi exemple din alte campionate, știu și eu din Grecia. Acolo, PAOK, AEK, Olympiakos și Panathinaikos, crema fotbalului, au toate pe tricou același sponsor. Adică Stoiximan, operatorul european care deține marca Betano.

Din nou, deși e o tâmpenie, se merge pe burtă. Și nimeni din presă nu a mișcat ceva în sensul ăsta. Pot înțelege, Betano bagă bani mulți, mulți de tot în publicitate. Dar ce facem acum, nu mai scriem nimic dacă avem interese de ordin financiar? Mai ales pentru că nu e vina lui Betano, nene. Oamenii dau bani cluburilor, nu fac nimic incorect. Scriem sub pseudonim, spunem că am primit un pont pe adresa redacție, facem cumva. Dar scriem!

3 comentarii

  • Si daca tot discutam despre reguli strambe: Ba, daca FRF are cu Cupa Romaniei si LPF are Liga 1, cum cacat e posibil sa se aplice inca regula tampita ca o suspendare sa fie aplicabila in ambele competitii??? Cum? Inteleg ca in Cupa Romaniei se vine si din divizii inferioare primei ligi si ca mai sunt si cotonogari p-acolo dar asta nu face decat aduca un posibil argument impotriva actualei reguli.

  • Rangers si Celtic au jucat ani de zile cu logo-ul berii ”Tennant’s” pe piept, concomitent. Da, stiu ca nu e acelasi lucru, dar Stucan nu cred ca isi ia informatiile despre mafia pariurilor de la mine.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.