Am zis că nu înțeleg de ce nu face nimeni din presa de sport de la noi o comparație între evoluția jucătorilor noștri și cei ai Angliei, la un an și jumătate după ce i-am bătut cu 4-2 la EURO U21. Ne-am bucurat atunci, ne vedeam zeii lumii, fără să ne gândim (așa cum v-am spus și atunci) că nu înseamnă prea multe o competiție U21, că nu e o garanție, și că trebuie să avem grijă ca fotbaliștii ăia să progreseze.
Nu ne-a păsat, nici nouă și nici lor, iar acum ne bucurăm din nou că ne-am calificat la EURO U21 după meciul ăla cu final obscen de la Ploiești, cu Danemarca. Ianis Hagi ne anunța, mândru, că au făcut istorie. Foarte mișto, au făcut istorie.
Dar au progresat? Pușcaș e bine, în Championship, joacă puțin pentru Reading. Ianis a pierdut echipa la Rangers. Cicâldău, Man, Ivan și Florin Ștefan sunt în Liga 1, dar doar de primii doi poți spune că au progresat. Deși au rămas unde erau și acum un an jumătate. Apoi, Tudor Băluță a fost un eșec de proporții cosmice, dispărut în Anglia, catastrofă în Olanda la nimeni, acum încearcă să îl resusciteze Mircea Lucescu la Kiev. Progres? Nu prea. Pașcanu s-a dus și el în jos, Manea… Nedelcearu a progresat, din Rusia la AEK Atena și la naționala mare, iar Ionuț Radu a stagnat, în cel mai fericit caz. Dragoș Nedelcu e dispărut, nici nu știu dacă mai are legitimație, Florinel a progresat, dar nu a explodat, iar Vlad Dragomir joaca în liga a treia din Italia, cel puțin așa am auzit ultima dată.
Bun, să vedem cum stau fotbaliștii englezi care au jucat în acel 4-2 pentru România. Sunteți gata?
Dean Henderson – Manchester United – cotat la 20 mil. eur
- rezerva uriașului David de Gea. A prins un meci titular în Liga Campionilor, 2-1 cu Basaksehir și alte două în EFL Cup.
Jonjoe Kenny – Everton – cotat la 9.5 mil. eur
- a început rezervă sezonul de EPL, a prins un meci ca titular, cu Newcastle, și alte două meciuri titular și integralist în EFL Cup. Are cinci jocuri când n-a fost în lot.
Fikayo Tomori – Chelsea – cotat la 20 mil. eur
- rezervă la toate meciurile din Liga Campionilor, cu o singură apariție în EPL, timp de o repriză cu Liverpool, titular și integralist în două partide din EFL Cup.
Jake Clarke-Salter – Chelsea, împrumutat la Birmingham – cotat la 2.8 mil. eur
- accidentat grav, a revenit recent și a prins un joc în Championship pentru Birmingham, 75 de minute în 1-1 cu Luton
Jay Dasilva – Bristol City – cotat la 4 mil. eur
- revenit după o accidentare serioasă, e titular și integralist în Championship de la finalul lui octombrie
Mason Mount – Chelsea – cotat la 45 mil. eur
- om de bază la Chelsea, a lipsit un singur meci în acest sezon, în 4-0 cu Palace. Altfel, a jucat tot. Patru partide în Liga Campionilor și o pasă de gol ieri cu Rennes, plus alte două meciuri în EFL Cup.
Kieran Dowell – Norwich – cotat la 2 mil. eur
- a fost luat de la Everton în vară, a început bine pentru Norwich în Championship, dar și-a rupt glezna după trei meciuri jucate și revine luna viitoare
James Maddison – Leicester – cotat la 55 mil. eur
- titular în trei meciuri din grupele Europa League, marcator în două dintre ele, autor a două pase de gol. A ratat un singur meci în EPL, cu West Ham, în rest a apărut, titular sau din postura de rezervă, în restul de opt. A marcat cu City în 5-2 pentru Leicester, a dat și o pasă de gol acolo, și o altă pasă de gol cu Leeds. Un meci în EFL Cup.
Demarai Gray – Leicester – cotat la 12 mil. eur
- nu prinde lotul la Leicester, are un singur meci pentru seniori, în EFL Cup cu Arsenal. Titular și integralist.
Dominic Calvert-Lewin – Everton – cotat la 40 mil. eur
- om de bază la Everton în Premier League, titular mereu și integralist în 7 din 9 etape. Are 10 (zece) goluri în 9 etape, plus alte două goluri în EFL Cup, în 4-1 cu West Ham. Are două meciuri în această competiție.
Harvey Barnes – Leicester – cotat la 25.2 mil. eur
- titular și integralist în 5 meciuri din 9 în Premier League, în alte 3 a fost schimbat pe final, în cel cu Wolves a jucat spre 20 de minute. Are două goluri și un assist. A jucat trei meciuri și în grupele Europa League și are un gol în meciul cu Zorya.
Ryan Sessegnon – Tottenham, împrumutat la TSG Hoffenheim – cotat la 25 mil. eur
- împrumutat în plin sezon în Bundesliga, a jucat în toate meciurile lui Hoffenheim de atunci și are un gol, în 3-3 cu VfB Stuttgart. În grupele Europa League a jucat, titular și integralist, în două din cele trei partide ale echipei lui.
Phil Foden – Manchester City – cotat la 60 mil. eur
- A jucat în 8 din cele 9 partide ale lui City din Premier League, titular în cinci dintre ele și are două goluri, cu Wolves și cu West Ham. Până în seara asta, jucase și în cele trei meciuri ale lui City din Liga Campionilor și avea un assist, cu Porto. Un meci, titular și integralist, în EFL Cup.
Tammy Abraham – Chelsea – cotat la 40 mil. eur
- a jucat în opt din cele nouă partide ale lui Chelsea în Premier League, în patru a fost titular și integralist, și are trei goluri și două assisturi. A jucat și în grupele UCL în aproape patru meciuri. Are doar un minut cu Sevilla, 10 cu Krasnodar, 63 și 69 în dubla cu Rennes. Un gol și un assist în EL. Două meciuri din două în EFL Cup, un gol și două assisturi.
Parcă stau un pic mai bine, nu? Ideea unui U21 nu e să îți umple vitrina cu trofee, e să progreseze și să ajungă să facă performanță la nivel mare. Ne bucurăm, pe bună dreptate, că am scos capul în lume la tineret, dar neglijăm complet – voit – faptul că suntem campioni europeni la eșecuri, la deziluzii. Nu își pune nimeni niște semne de întrebare de ce învingătorii lui Fodden și lui Maddison nu au putut depăși nivelul copilăriilor, în timp ce ultimii sunt staruri mondiale în fotbal?
E ok. Atunci să ne bucurăm că ne-am calificat la un nou Euro U21.
Jucatori apropiati valoric la momentul respectiv, asa au parut din teren… Dar dupa acest turneu final acesti jucatori au devenit constanti la echipe de Premier League iar ai nostri au devenit constanti in Liga 1, unii chiar nici in Liga 1… Cum iti explici ca Pascanu a fost un esec la CFR in Liga 1 si Ponferradina este titular incontestabil ??? Si sa imi fie cu iertare dar eu zic ca LaLiga 2 este peste Liga 1 ca nivel de dificultate si superioara la conditii, dar cineva din anturajul lui l-a sfatuit sa aleaga prost, o echipa cu un antrenor care nu are rabdare cu tinerii si nu le da sanse gen CFR in detrimentul unui club intr-adevar cu un management prost (FCSB) dar care are conditii de pregatire net superioare si care mizeaza pe tineri si le da sanse si are rabdare cu ei… Problema este ca la noi totul se face dupa ureche, inclusiv la cluburile din varf (CFR, FCSB, CSU) si ca pana un jucator ajunge in lotul primei echipe nu face pregatire fizica deloc pana pe la varsta de 18-19 ani decat chestii vagi si nesemnificative din prisma acumularilor in timp ce in vest incep cu pregatirea fizica de la 12-13 ani si la 17-18 ani sunt tancuri…
Total de acord.
Totusi, de Pascanu as pune ca nu a progresat daca asteptarile noastre erau sa ajunga la prima echipa a lui Leicester. Altfel, daca facem comparatie CFR Cluj Liga 1 vs Ponferadinna Secunda division, eu as zice ca a facut un progres semnificativ. Inca nu cred ca noi constientizam nivelul ligii 1…
Apoi de Baluta…esec total, perfect de acord. Ado den Haag nimeni pe lume? Again, comparand cu cine? Cu echipele Romanesti? Ha!