web analytics
Motorsport

MotoGP, singurul sport la care calificările sunt la fel de tari precum cursele

Weekendul MotoGP de la Assen se concretizează duminică. Cursa clasei MotoGP e transmisă de Eurosport de la 15, după cursele Moto3 – 12:00 și Moto 2 – 13:20

Insist să văd și calificările MotoGP de fiecare dată, nu doar cursele. Asta pentru că am observat, de-a lungul anilor, că în calificări (în special după ce s-a trecut la sistemul cu Q1 și Q2) nivelul de spectacol e de multe ori la fel de mare precum cel din cursă. Lipsesc depășirile, normal, însă felul în care piloții trag de motociclete pentru obținerea celui mai bun timp e uimitor.

Iar la Assen, în urmă cu doar câteva minute, s-a întâmplat exact asta. Ca să ne înțelegem. Cu doar câteva secunde înainte de finalul sesiunii Q2, primii doi piloți erau Iannone și Lorenzo. Locurile 1 și 2, cei care abia terminaseră două tururi foarte rapide. Mai erau fix câteva secunde până la final, iar pe traseu mai erau vreo 10 piloți. Ei bine, dintr-odată s-a făcut ecranul roșu. Aproape fiecare dintre piloții de pe traseu avea record pe primele sectoare. Iar în clipa în care au trecut, oarecum grupați, linia de sosire, grafica Eurosport o luase razna. Se modificau locurile în clasament de parcă era votul la Eurovision.

Încep cu finalul. Cei doi, Iannone și Lorenzo, au pierdut în câteva secunde o groază de poziții. Piloții din spatele lor au venit atât de bine încât Iannone a coborât până pe 9, iar Lorenzo pe 10. Din pole-position va pleca Marc Marquez, din P2 va pleca Cal Crutchlow, iar din P3 va pleca Valentino Rossi, cel care a gesionat perfect o sesiune de calificări cu probleme, mai ales pentru că venea după o căzătură în FP4.

Am ascultat și comentariul în engleză și oamenii spun că ritmul cel mai bun pentru cursă e, de departe, cel al lui Marc Marquez. Ok, de acord. Însă nu pot să nu observ cum Marquez merge de fiecare dată la limită, forțează motocicleta aia peste normal și e mereu la un milimetru de căzătură. Nu îi doresc să pățească asta, însă mă îndoiesc că va forța în halul ăsta fiecare tur din cursa de mâine. Altfel, mă aștept ca regele Rossi să arate de ce e Assen ultima cursă câștigată de Yamaha.

6 comentarii

  • pai da, logic, trebuie sa isi umple grila cu ceva, asa transmite si dart eurosport, sau echitatie, asta nu inseamna ca au cine stie ce audienta :)). si tv neptun transmite volei pe plaja, dar nu se uita milioane de oameni… asta era ideea, nu ca dc transmite. f bine ca o fac, trebuie sa fie de toate, pt toti. dar nu sunt urmarite ca alte sporturi, fotbal, handbal, tenis. dar tu ramai preferatul meu, nu am fb, il urasc, dar pt tine sunt aici, sa tii minte.

  • pai ai numarul de cititori aici… nr de like-uri la postarile motto, in comparatie cu fotbal e mizilic, ce naiba scuti. e evident … se uita lumea la motociclete in ro, cum se uita la scrima. se invart unii pe o pista. cum sa invart cainii in jurul cozilor. e plicti :)) dar daca tie si unora le place, foarte bine pt voi. dar nu crede ca sunteti multi, ce naiba :))

    • Asa e. Digisport si Eurosport au dat cateva milioane pe drepturile tv pe MotoGP degeaba. Vezi, mai bine te intrebau pe tine, ca tu stii mai bine.

  • da… cel mai spectaculos sport… la care nu se uita nimeni in romania, inafara de scuti si 5 ametiti :)) dar tot simpatic ramai ( big hug )

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.