web analytics
Fotbal intern

Motivul pentru care FCSB nu se reinventează. ”Cazierul” lui Mache

La meciul cu Botoșani de pe Național Arena echipa de pe primul loc în România a avut o asistență rușinoasă, au fost vreo 1000 și ceva de spectatori, probabil doar trei sferturi plătitori. Și dacă cifrele tind să devină obișnuință pentru ceea ce a fost în trecut clubul de fotbal care strângea peste 50% din microbiștii ce răspundeau sondajelor, trebuie să ai două clase să nu vezi că absenteismul devine normalitate, iar normalitatea asta îi va afecta din multe puncte de vedere.

Un club fără suporteri nu mai e atractiv pentru sponsori, deci minus €. Un club cu 1500 de spectatori la meci trădează realitatea din spatele ecranului TV, acolo unde audiențele la meciurile echipei lui Becali sunt mai mici decât în trecut, deci minus €. Un club fără suporteri înseamnă scăderea anvergurii, adică dispariția acelui ”Steaua nu se refuză” cu care clubul ăsta atrăgea fotbaliști. Deci minus €!

În mod normal, un club construit pe principii cât de cât sănătoase lua măsuri. Accepta faptul că a pierdut galeriile definitiv și se replia urgent printr-o serie de campanii în care FCSB-ul era asumat cu tot ceea ce înseamnă el. Puneau la lucru departamentul de comunicare, pe cel de marketing, și împreună veneau măcar cu niște încercări basic de a aduce lumea înapoi la stadion. Sunt zeci de soluții la îndemână și alte câteva zeci care pot ieși dintr-un brainstorming serios. Dar cu cine?

Gigi Becali e principalul vinovat, însă el plătește acum și pentru că de-a lungul timpului și-a angajat în cadrul clubului toți copiii prietenilor și toate rudele care nu erau capabile să facă altceva. Și ăsta nu era un lucru rău dacă oamenii ăștia erau capabili, dar istoria recentă ne arată că nu-i așa. Uitați-vă la cel mai răsărit dintre ei, la celebrul Mache, om care are un ”cazier” pe cât de lung, pe atât de amuzant. Și nu vă imaginați că stau mai bine la alte capitole, e plin de gafe care nu sunt făcute publice, sunt lipsiți de mijloace atunci când e nevoie de acțiuni serioase, nu sunt capabili să producă ceva pentru sponsorii care încă le mai dau bani.

Repet, potențialul e încă foarte mare. Nu vă uitați doar la faptul că galeriile au abandonat echipa și că e plin Bucureștiul de ”FCSB nu e Steaua!”. Oricât de adevărată ar fi remarca, diferența mare între Steaua și celelalte cluburi mari era dată de faptul că ”bazinul hidrografic” era întins pe toată suprafața României. La oamenii ăștia, care încă mai există, ei nu sunt capabili să ajungă cu un mesaj lucid, cu o campanie.

În schimb, știți la ce-s buni angajații rudă? La ”nu se poate”. Nu se poate să faci interviuri exclusive cu fotbaliștii Stelei, nu se poate să intri în parcare deși ai permis emis de ei, nu se poate să faci o ședință foto atunci când au momente extra-fotbal prin cantonamente, nu se poate absolut nimic din ceea ce vedeți că fac cluburile din străinătate. Nimic! Ah, și mai sunt buni la acoperit tâmpenii!

Ziceam mai devreme de Mache. Iată o selecție:

 • în 2009, a uitat că Goian e suspendat pentru prima etapă a returului. Lăcătuş a aflat cu o săptămână înainte de jocul din campionat datorită unei înştiinţări de la LPF.
 • în 2009, l-a anunţat pe Lăcătuş că Ghionea urmează să fie suspendat pentru meciul din campionat cu CFR Cluj. Nu era!
 • în 2009, l-a informat pe Cristiano Bergodi doar cu două zile înainte de meciul Stelei cu Ujpest că Pawel Golanski este suspendat pentru partidă
 • în 2009, l-a trecut pe lista pentru deplasarea în Olanda pentru meciul cu Twente pe Alexandru Tudose, fotbalist care nu era pe lista UEFA. Gafa a fost descoperită la timp de antrenorul Mihai Stoichiţă.
 • în 2009, Mache a fost găsit vinovat, împreună cu doctorul echipei, de faptul că nu i-a obţinut viza medicală lui Bicfalvi. Din această cauză, Bergodi nu a putut să-l folosească în derby-ul cu Dinamo pe mijlocaşul stelist. Becali a anunţat atunci că l-a amendat pe Ianuli.
 • în 2012, l-a făcut pe acelaşi Stoichiţă să revină asupra declaraţiilor în cazul suspendării lui Pîrvulescu. Deşi fundaşul avea patru cartonaşe galbene, antrenorul Stelei a fost informat de Mache că este o greşeală în statistică şi că Pîrvulescu poate juca. După un schimb de mail-uri cu LPF, situaţia a fost lămurită, iar oficialii Ligii au criticat Steaua pentru faptul că nu are o persoană capabilă să gestioneze numărătoarea cartonaşelor.
 • în 2013, Mache a uitat să îi obţină viza de Marea Britanie lui Stefan Nikolic, astfel că muntenegreanul a întârziat trei zile în cantonamentul Stelei. Pentru a se revanşa şi pentru a scăpa de sancţiuni, Ianuli i-a plătit din propriul buzunar un bilet la business class lui Nikolic după ce i-a obţinut viza.
 • în 2014, acelaşi Mache, cel responsabil pentru ţinerea evidenţei cartonaşelor galbene la Steaua, l-a informat pe Laurenţiu Reghecampf, antrenorul din acel moment al echipei din Ghencea, că Florin Gardoş nu va fi apt pentru partida cu FC Vaslui, deşi jucătorul avea doar şase cartonaşe galbene până în acel moment. O posibilă explicaţie pentru această gafă ar fi dată de faptul că Ianuli a numărat şi cartonaşul galben pe care Florin Gardoş îl încasase în Cupa României
 • în 2015, Mirel Rădoi a fost nevoit să-l scoată pe Muniru din primul „11” şi din lot cu câteva minute înainte de meciul cu Astra. Oficial, jucătorul se accidentase la încălzire. De fapt, deşi trecuseră şase etape din campionat, Marius Ianuli nu modificase la Ligă legitimaţia jucătorului, care figura ca aparţinând celor de la CFR Cluj.
 • în 2016 Reghecampf anunță la conferința de presă că nu se poate baza pe Enache pentru meciul cu Pandurii pentru că mijlocașul e suspendat. Evident, ”informatorul” era Mache, evident că Enache nu era suspendat
 • în 2016 a uitat să îl pună pe Bourceanu pe lista UEFA pentru meciul cu Sparta, dar i-a luat bilet de avion pentru Cehia.
foto: ProSport

foto: ProSport

6 comentarii

 • De ce identific Steaua cu FCSB? Pai e simplu. E vreo alta echipa continuitoare? Din cate știu eu, Nu s-a desființat echipa. Pe “actuala” nu a adus’o Becali de acasă, sa zici ca e alta. Și tot asa.
  Ca s-au cacat unii pe ei sa facă cumva sa stoarcă niște bani, ca niște combinatori de doi lei, în loc sa se preocupe de lucruri ce țin de Armata, asta e motiv pentru hateri sa susțină ca FCSB nu e Steaua.
  Noi, suporterii, fanii, oamenii din tara asta, știm și altceva în afara de cearta, jigniri, time consuming pentru lucruri de doi lei? Ca și domnul de mai sus, care fără sa ma cunoască, mi-a și pus eticheta. Păcat.

 • Asta cu fcsb nu e steaua, nu are acoperire oficiala. In fotbal conteaza doar uefa si fifa iar ele zic ca e steaua. Si asta cu “nu vrea frf sa dea raportul la uefa” e o idiotenie, nu e ca si cum ar fi in relatii prea bune steaua ai frf-ul.

 • Domnule Scutariu, când spui în aceeași propoziție ‘departamentul de comunicare, pe cel de marketing’ și FCSB se numește Misiune imposibila.
  Sincer, țin cu Steaua de la 5 ani (acu am 38), și o identific cu actuala FCSB. Și voi tine cu ei pana la moarte, ca eu sunt un timp mai consecvent așa. Și ca mine sunt multi în tara asta, sunt sigur. Dar ce putem face? Ne dăm cu tesla’n ouă des, și ne bucuram că, cat de cat, nu am dispărut ca alte echipe. Adică meritul de necontestat al lui Becali. Da, are multe lipsuri, dar mai face și lucruri bune. Asta e, cu el defilam 🙁

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.