web analytics
Opinie

Dacă tot modificăm legi, hai să amendăm șofatul cu viteză nejustificat de mică

E horror să circuli prin România pe sectoarele de drum în care depășirile sunt fie interzise, fie îngreunate de profilul drumului. Să luăm Valea Oltului drept exemplu, că tot am fost recent pe acolo cu prilejul unei noi vizite la copii cu campania ”Ajută-i să crească!”. Pe Valea Oltului poți avea un coșmar dacă prinzi șoferi care merg încet pentru că posibilitățile legale de a depăși sunt foarte puține. Și nu vorbesc aici despre cei care merg cu 60 în localitate și 90 în afara localității. Vorbesc despre cei care, din diverse motive, merg mult mai încet de atât.

Chiar nu poate fi îmbunătățit Codul Rutier cu o prevedere prin care cei care merg cu o viteză nejustificat de mică să fie amendați? Să constate agentul că nenea e lat și ține în spate o coloană de 20 de mașini, să-l tragă pe dreapta și să-l ardă.

Știu, o să spuneți că suntem o țară de vitezomani, că nenorociri, că accidente. Doar că nu-i neapărat așa, eu mă refer aici la bunul simț de a menține viteza maximă care și așa e foarte mică pentru anul în care trăim. Și, ca să îmi argumentez punctul de vedere, vă spun că eu consider șofatul cu viteză nejustificat de mică aproape la fel de periculos ca cel cu viteze peste limita legală. Atunci când am mers deja 20 de kilometri în coloană pe Valea Oltului din cauza unui tont care se deplasează cu 40 la oră, tentația unei depășiri e uriașă. Și, în condițiile în care linia întreruptă e rara avis pe acolo, e posibil să consider că trebuie să forțez depășirea pe linie continuă atunci când am vizibilitate. De aici pot apărea probleme mari. Și realitatea asta e, vă asigur, lumea depășește ilegal și pentru că sunt melci care se târâie sub viteza maximă (normală).

Un alt exemplu poate să fie, tot pe un drum de genul Valea Oltului, ăla în care tu mergi ca omul cu 90-100 și, după o curbă cu vizibilitate redusă, te trezești brusc cu o coloană de mașini care se mișcă cu 40 la oră din cauza unui tâmpit care n-are ce căuta la volan. Sigur, dacă intri în ei ești vinovat. Dar asta e aplicarea absurdă a legii, în mod normal trebuie sancționat și ăla care a produs accidentul circulând prea încet.

Nu merge?

4 comentarii

  • Exista o prevedere cum ca poti sa iei amenda daca circuli sub viteza minima recomandata. Sunt f putine portiuni in Romania cu indicatoare de viteza minima recomandata. Parca asa e.

 • Partea a doua nu merge.
  Daca cineva conduce astfel incat sa nu poata sa opreasca daca e coloana de masini in fata lui, indiferent de conditii, inseamna ca a luat carnetul pe spaga.
  Iar aia care se deplaseaza cu 40 la limita de 50, nu consider ca sunt o problema.
  Poate nu le merge vitezometru, poate nu sunt in stare sa mentina viteza constanta, habar nu am, daca ar merge cu 25 ar fi o problema. Asta e parerea mea.
  P.S. Sunt din Rm.Valcea. Merg pe valea Oltului de 2 ori pe saptamana. Sunt mai deranjat de faptul ca o data din 5 stau blocat de cate un accident. Sper ca nu din cauza vitezei reduse.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.