web analytics
Opinie Turism

De ce o să moară Tarom în așteptarea Emirates, Etihad sau Qatar Airlines. Pentru că ”nu mănânc, dar mă port”

Modelul A310 din flota Tarom, un avion cu tehnologii vechi. Foto: airplane-pictures.net

Modelul A310 din flota Tarom, un avion cu tehnologii vechi. Foto: airplane-pictures.net

Vedem cel puțin o dată pe lună un reportaj ori o știre de TV în care ne este prezentată situația dezastruoasă prin care trece TAROM, compania noastră, a românilor. Vezi-Doamne! Aflăm cum merg în pierdere aproape la fiecare zbor, cum nu sunt bani pentru piloți și stewardese, cum încă se zboară cu Airbus A310, avion pe care lumea civilizată l-a expus de 10 ani la muzeele de aviație. Multe alte chestii de genul ăsta. Recent, aflăm și că Victor Ponta umblă prin zona arabă pentru a găsi investitori care să preia TAROM. Și nici nu s-a aruncat, voia Emirates, Etihad sau Qatar Airlines.

Nu sunt vreun expert în domeniu, însă hai să vă spun unul dintre motivele pentru care TAROM are pierderi și care ilustrează cum nu se poate mai bine defectele nației ăsteia. Ați zburat cu TAROM, da? Ați văzut ce mâncare primiți la bord? Meniuri calde, pui cu orez și legume, vită cu piure, broccoli, roșii coapte sau, dacă e dimineață, omletă cu cârnați. Sigur, astea pe lângă chiflele reci și calde, iaurturi cu fructe, unt, gem și alte născociri. Teoretic, asta e de bine. Doar că nu e!

Exemplu de meniu pe ruta Tarom București - Moscova. Zbor de nici 2 ore

Exemplu de meniu pe ruta Tarom București – Moscova. Zbor de nici 2 ore

Ați zburat în ultimii ani cu Austrian? Sau cu Lufthansa? Cu primii am făcut cel puțin 10 zboruri în 5 ani și de fiecare dată m-am stins de foame. Pentru că îți aruncă în față fie un sandviș amărât, de cele mai multe ori scârbos, fie un produs mic de patiserie. Am zburat prin 2011 la Frankfurt cu Lufthansa și am primit un sandviș măricel, însă am luat o legătură tot cu ei de la Frankfurt la Lyon, zbor mai scurt, și am primit un pahar cu apă și un biscuit. Nu un pachet, un singur biscuit!

”Păi și de ce e rău pentru TAROM, bă Scutariule, chiar ești prost?” Păi uite de aia, pentru că TAROM face exact ceea ce românii fac de generații. Merg pe sistemul ”nu mănânc, dar mă port”. Când tu ai pierderi uriașe, când zbori cu avioane goale și anulezi rute nou deschise din lipsă de pasageri, când ai în flotă un Boeing 737-300 Deva care arată deplorabil și oferă condiții de anul 1995 nu ar trebui să îți permiți să dai mâncare caldă și multă pasagerilor. Pentru că nici ăștia mai sănătoși din vest nu o fac și uite că nu îi ocolește nimeni. Până la urmă zburăm, nu mâncăm! Iar dacă vrem să mâncăm pe săturate în avion, nu ne oprește nimeni să cumpărăm bilet la business.

Nu mă înțelegeți greșit, eu mă bucur de meniul TAROM de fiecare dată, însă nu cred că se justifică investiția. Mâncarea pentru atât de mulți oameni e foarte scumpă, iar TAROM ar face economii importante dacă ar renunța la cateringul ăsta de evenimente pentru niște snack-uri, așa cum dă în general orice companie europeană. Și nu veniți cu exemplul Turkish Airlines, că oamenii ăia sunt printre cei mai mari din lume, își permit să dea orice.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.