web analytics
Fotbal intern

Merită să antrenezi FCSB?

Din păcate, în ultimele zile s-a spulberat și ultima urmă de îndoială cu privire la imixtiunea lui Gigi Becali în treaba antrenorului de la FCSB. Ultimele zile, adică ultimele două etape în care echipa a luat bătaie, au adus declarații clare, fără echivoc, ale finanțatorului cu privire la statutul lui Dică. E limpede, pentru cine mai avea nedumeriri, că Dică e acolo doar pentru că Becali n-are timp sau chef să facă programul, să facă antrenamente sau să analizeze adversarii.

Și, în condițiile astea, vă întreb. Merită să antrenezi FCSB?

Întreb asta pentru că cei mai mulți oameni din fotbalul românesc vorbesc despre acest post ca despre unul complicat, dar în același timp invidiat. FCSB, teoretic, este o rampă de lansare pentru antrenori. Se merge pe ideea că te umilește Becali un an sau doi, însă ai la dispoziție uneltele necesare pentru a construi un CV suficient de tare. Oare? Oare e așa?

Ce înseamnă rampă de lansare? Hai să ne uităm la ultimii cinci ani. Ilie Stan? Nu cred că a obținut ceva în carieră pentru că a antrenat FCSB. Reghecampf? Dacă parcursul în fotbalul pilaf din Golf înseamnă un plus, atunci ok, l-a obținut. Dar e un plus doar la capitolul financiar, profesional e o tragedie să ajungi să antrenezi acolo atât de tânăr. Gâlcă? La fel, FCSB și după doar o fantomă. Rădoi? N-a antrenat nicăieri înainte, apoi a venit la U21. Postul de selecționer e altceva și, cu siguranță, experiența FCSB nu a fost decisivă în instalarea lui.

Ce se poate întâmpla pentru Dică? Cum poate să fie FCSB o rampă de lansare? Adică Nicolae Dică își imaginează, pe bune, că va pleca de la FCSB cu un inbox plin de oferte? Așa crede, crede că președinții altor cluburi se vor uita la el, la vârsta lui, și vor spune că e suficient? Vor ignora elemente precum:

 • faptul că patronul a declarat în repetate rânduri că îi face schimbările
 • faptul că patronul a declarat în repetate rânduri că îi face lotul
 • faptul că patronul a declarat în repetate rânduri că nu ține cont de părerile altora când transferă fotbaliști
 • faptul că nu a putut să gestioneze relația cu fotbaliștii cu personalitate
 • faptul că a fost umilit la antrenamente de fotbaliștii care i-au simțit slăbiciunile
 • faptul că unul din două titluri din presa română îl vizează ca fiind preș al patronului

Deci? Merită? Merită să te lași călcat în picioare, terfelit de patron, de fani și de articolele de presă, doar pentru un teoretic plus în CV? Istoria recentă arată că nu.

Aștept cu nerăbdare să își termine Ionuț Luțu școala de antrenori și să fie instalat principal la FCSB. O să fie super interesant, mai ales în momentele în care Luțu va ajunge la stadion la volanul Mercedesului din care, de pe bancheta din spate, se va da jos patronul. Antrenorul va merge în fața lui Becali, va aștepta cuminte cu cheile în mână să se termine interviurile de pe scări, apoi îi va ține ușa și îi va chema liftul spre lojă. După ce își va îndeplini sarcinile de luț, Luțu va merge la vestiar să facă voia patronului. Desigur, pe bancă va sta cu o baterie externă la îndemână, 90 de minute de conversație pot seca bateria și pot pune o barieră între voia din lojă și execuția de pe bancă.

Abia aștept!

4 comentarii

 • Merita financiar cu unele conditii.

  Reghe (asa cum e el cu 100 de bube) a dat cel putin impresia ca stie si ceva meserie. A scos Ajax, a juccat 150 de minute de la egal la egal cu Chelsea si a beneficiat financiar de pe urma FCSB. A luat si titlul de 2 ori fara nici o emotie si a ajuns si in grupele C.L.

  Ce vreau sa zic e ca poti beneficia de pe urma FCSB cu doua conditii:
  – dai impresia ca macar 25% din ce faci la FCSB e meritul tau;
  – ai ceva performante (nu sunt fan insa in acel sezon au fost niste performante);

  In cazul Nick-Dick nu se poate pune problema de asa ceva. Omul s-a coborat la un nivel de injosire pe care pe mine unul ma shoceaza. Lutu macar e vorba aia – Lut. E platit sa faca pe soferu si sa stea langa “stapan”. Nu e nimic injositor sa fi angajat pe postul de sofer/asistent/ secretar/carator de cafea si sa faci asta.
  Dica in schimb prin ce face a dus injosirea la rang de arta… cred ca e compromis pentru cariera de antrenor. Cine sa-l ia, in afara de un alt patron care n-are chef sa antreneze ci doar sa se joace cu soldateii.

 • Din fericire pentru noi, nu vom vedea pentru mult timp astfel de abordări. SC FC Fcsb SA este pe punctul de a nu mai produce bani. Ratingurile au scăzut dramatic iar o calificare in grupele EL este, practic, imposibilă. Rămasă și fără nucleul dur al PRGA, respectiv cei 42 de ultrași no-mercy destroyers, banii nu vor mai veni așa usor. Cum veneau odată, când oierul împreună cu voi, ziariștii, mințeati cu nerușinare o țară întreagă că acest semi-analfabet ar avea vreo legătură cu cel mai important brand din România… Și cum încă mai încearcă să mintă… Winter is coming

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.